Brent petrol fiyatları 99 doları gördü

Brent petrol fiyatları 99 doları gördü

Türkiye'de benzin ve mazot fiyatlarının aşırı yükselmesine gerekçe gösterilen brent petrol fiyatları ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımı kararı alacağı beklentisiyle düşüşünü hızlandırdı. Ukrayna savaşının etkisiyle 140 doları gören brent petrolde 99 dolar seviyeleri görüldü. Tüm bu gelişmeler ışığında EPDK da bugün kritik bir akaryakıta yüksek zam toplantısı yapacak.

Brent petrolde ABD'nin peş peşe attığı adımlar Brent petroldeki yükselişin hızını kesti. Dün 99 doları gören brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 102,22 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas petrolü ise 98,25 liradan işlem görüyor.

Dün uluslararası piyasalarda 100 dolar altını test eden Brent petrolün varil fiyatı, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için sürdürülen müzakerelerin arz endişelerini hafifletmesiyle güne bir miktar yükselerek başladı.

TÜRKİYE'DE KRİTİK TOPLANTI

Tüm bu gelişmeler ışığında EPDK da bugün önemli bir toplantı yapacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektörü temsilcileri ile görüşecek. Toplantıda benzin ve motorine üst üste gelen zamlar ele alınacak. Zamlarla ilgili çözüm arayışları kapsamında bayilerden gelen talep ve öneriler ele alınacak. Nakit satışlara daha düşük fiyatlı tarife belirlenip belirlenemeyeceği de değerlendirilecek. Nakliye ücretlerine düzenleme yapılması yönünde talep değerlendirilecek.

zam-kuyruk.jpg

ÜRETİCİ ÜLKELER KAPASİTE ARTIRIMINA GİDİYOR

Brent petroldeki düşüş eğilimi üretici ülkelerin arz artışı sağlayacağına dair beklentilerin güç kazanmasıyla güçlendi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında petrol üretimine "proaktif katkılar" yapılması çağrısında bulundu.

Fumio, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olarak BAE'den 'proaktif katkı' sunmasını talep ettim. Küresel ham petrol piyasalarının istikrarı için BAE'nin varlığı önemli" dedi. Japon Başbakan, Al Nahyan ile, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ham petrol fiyatlarının istikrara kavuşması için Japonya ve BAE'nin yakın iş birliği yapmasında anlaştıklarını belirtti.

OPEC ise aylık petrol piyasası raporunda Ukrayna'daki gelişmelerin belirsizlikleri artırdığı gerekçesiyle küresel petrol talebine yönelik öngörüsünü sabit tuttu. Buna göre, küresel petrol talebi bu yıl geçen yıla kıyasla günlük bazda 4 milyon 200 bin varil artarak 100 milyon 900 bin varile ulaşacak.

Raporda Ukrayna'daki durumun küresel ticaret akışına, ekonomiler üzerindeki enflasyon baskısına ve petrol talebine etkisine dair belirsizliklerin yılın geri kalanında da devam edeceği kaydedildi.

DOLARIN DEĞER KAZANACAĞI BEKLENTİSİ PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ

Bugün 3 yılı aşkın sürenin ardından faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankasının (Fed) toplantısından çıkacak kararların da ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanacağı beklentilerini artırarak, dolar üzerinden belirlenen ham petrol fiyatlarının yükselmesi ve alımların azalmasına neden olacağı algısını güçlendiriyor.

Çin'de giderek artan günlük vaka sayısının 2020'nin başında salgının en yoğun hissedildiği günlerdeki seviyelerde seyretmesi de fiyatları baskılıyor. Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte, 3 bin 507'si yurt içi kaynaklı, 3 bin 602 Kovid-19 vakası tespit edildi.

Öte yandan, Amerikan Petrol Enstitüsü öngörüsüne göre, ülkenin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 3 milyon 754 bin varil arttı. Piyasa beklentisi, stokların 1 milyon 867 bin varil azalacağı yönündeydi.

Stoklardaki yükseliş, ülkede petrol talebinin gerilediği algısını güçlendirerek fiyatların yukarı yönlü hareketini baskıladı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi petrol stok verileri ise bugün açıklanacak.

Brent petrolde teknik olarak 102,57 ile 103,33 dolar aralığının direnç, 100,15 ile 99,70 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN