Amerikan askerleri Bagram Hava Üssü’nden ayrıldı

Amerikan askerleri Bagram Hava Üssü’nden ayrıldı

Taliban'la varılan çekilme anlaşması kapsamında tüm Amerikan askerleri ve NATO birliklerinin bugün itibariyle Bagram Hava Üssü’nden ayrıldığı iddia edildi.

Adını açıklamayan üst düzey Amerikalı bir yetkili, 20 yıllık savaş sonrasında Taliban’la varılan anlaşma doğrultusunda tüm Amerikan askerleri ve NATO birliklerinin bugün itibariyle Bagram Hava Üssü’nden ayrıldığını söyledi.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Amerikan ordusu, Afganistan’daki savaşı ve lojistik destek faaliyetlerini başkent Kabil’in 60 km kuzeyinde bulunan Bagram üssünden yönetiyordu. Bu nedenle askerlerin üsten ayrılması ABD’nin Afganistan’a askeri müdahalesinin sona ermesini sembolize eden adım olarak değerlendiriliyor.

Hava üssü Afganistan hükümetine devredildi. Kabil hükümetinin Taliban’a karşı mücadelesi ise sürüyor.

Afgan hükümeti adına konuşan bir yetkili, Cumartesi günü düzenlenecek resmi bir törenle devir-teslim işleminin gerçekleştirileceğini söyledi.

Associated Press ajansına konuşan Amerikalı yetkili, Afganistan’daki ABD güçlerinin komutanı Austin Miller’in, başkent Kabil’de konuşlanan birlikleri korumak için gerekli güce sahip olduğunu ve bu gücü kullanmaya yetkisi bulunduğunu söyledi.

Bu hafta konu hakkında konuşan iki ABD’li yetkili daha, Amerikan birliklerinin çoğunun 4 Temmuz itibariyle ülkeden ayrılmış olacağını, sadece büyükelçiliği korumak üzere az sayıda askerin kalacağını kaydetmişti.

Taliban sözcülerinden Zabihullah Mujahid, Amerikan askerlerinin üsten ayrılmasını memnunlukla karşıladıklarını dile getirdi. Sözcü, “Bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Afgan halkı yabancı güçlerin çekilmesiyle istikrar ve barışa daha da yakın” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN