Avrupa Birliği'nden Rusya'ya yaptırımları delenlere yaptırım! Türkiye sık sık ambargoyu delmekle suçlanıyordu

Avrupa Birliği'nden Rusya'ya yaptırımları delenlere yaptırım! Türkiye sık sık ambargoyu delmekle suçlanıyordu

Avrupa Birliği, Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'ya başlattığı savaş sebebi ile uyguladığı ve Türkiye'nin uymadığı konusundaki iddialara sebep olan yaptırımları delen kişi, kurum, kuruluş ve ülkelere önlem alma ve yaptırım uygulama konusunda anlaştı.

Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya birçok kez yaptırım paketini duyuran Avrupa Birliği (AB), işgalin ilk zamanlarından beri Rusya ve Rus şirketleri iş birliği içerisinde olan Türk şirketlerini, gerçekleştirdiği yaptırımlar kapsamına girmemesi için defalarca uyarmıştı. Avrupa Birliği'nden yeni bir hamle geldi.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenen Çek Cumhuriyeti yönetiminden gerçekleştirilen açıklamada AB yaptırımlarını delmenin suç kapsamı dahilin alınmasını oy birliği ile kabul edildiğini duyurdu. Verilen bu karar ile birlikte AB yaptırımlarına uymayan üçüncü ülkeler, bu ülkelerin vatandaşları veya kurumları da mevcut yaptırıma maruz kalabilecek.

Gerçekleştirilen açıklamada Çek Adalet Bakanı Pavel Blazek, "AB, Rusya'nın Ukrayna'ya tahrik olmaksızın ve gayrimeşru şekilde açtığı savaşa kararlılıkla cevap vermiştir. Agresif tavırlarını sürdürme yeteneğini kırmak için Rus ekonomisini hedef alan daha önce hiç görülmediği kadar çok yaptırım kararı almıştır" şeklinde konuştu. Karar verilen yatırımlar için ortak bir çabanın olması gerektiğini vurgulayan Blazek, bugünkü kararın bu yaptırımların etrafını dolaşma girişimlerini önleyebilmek sebebi ile önemli bir araç olduğunu dile getirdi.

SEKİZ PAKET AÇIKLANMIŞTI

AB ülkeleri, şimdiye dek sekiz ayrı paket ile Ukrayna'yı işgal altına alan Rusya'nın önemli gelir kaynaklarını özel olarak petrol ve kömür sektörlerini hedef alan yaptırımlar duyurmuştu.

ANKARA İDDİALARI REDDEDİYOR

Türkiye ise birçok kez bu yaptırımları delmek ile suçlanıp konulan ambargoya rağmen Rus petrolünün doğrudan olmayan yollardan AB ülkelerine girişine aracılık ettiği iddia ediliyordu. Gerçekleştirilen basın açıklamasında yaptırımları delmenin suç kapsamı niteliğine alınmasının caydırıcı önlemlerden ilki olduğu ifade edilirken ikinci adımın da böyle bir durumda verilecek cezaların ve uygulanacak kanunun düzenlenmesi olduğu kaydedildi.

AFP'nin haberine göre ise Avrupa Komisyonu'nun hafta sonuna kadar bu durum ile ilgili tasarıyı sunacağını ifade edildi. Ankara ise AB'nin bu durum karşısındaki yaptırımlarının delindiği yolundaki iddiaları da reddetmekte. Tüm bunların haricinde ise ABD Hazine Bakanlığından yetkililer, son zamanlarda yaptırımların delinmemesi konusunda Türk yetkililerle görüşmek üzere Ankara'da temaslarda bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN