Binlerce kişi Şüheda Meydanı'na akın etti: İbrahim Reisi'ye veda

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Tebriz'de cenaze törenlerin ilki bugün düzenlendi. Binlerce İranlı Şüheda Meydanı'na akın etti. Törende izdiham yaşandığı görüldü. Reisi'nin cenazesi Meşhed kentinde perşembe günü düzenlenecek törenle defnedilecek.

İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın beraberindeki heyetle helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Tebriz'de cenaze töreni düzenlendi. Ülkede 5 günlük yas ilan edilirken binlerce İranlı, Reisi için Şüheda Meydanı'na akın etti. örende izdiham yaşandığı görüldü. Cenazeler törenin ardından Kum kentine götürülecek.

9307212.jpg

9309106.jpg

On binlerce kişinin katıldığı törende, kazada hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Cuma İmamı Muhammed Ali Al-i Haşim ve Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti için dualar edildi.

9307213.jpg

MERASİMLER, BUGÜN KUM KENTİNDE YARIN DA TAHRAN'DA DEVAM EDECEK

Sivil ve askeri yetkililerin katıldığı törende cenazeler büyük bir kalabalığın katılımıyla Şüheda Meydanı'ndan, Musalla Meydanı'na götürüldü. Tebrizliler, Cumhurbaşkanı Reisi ve yaşamını yitiren diğer yetkililere son kez veda etti.

9307598.jpg

Tebriz’de cenaze namazı ve geçit töreniyle başlayan merasimler, bugün Kum kentinde yarın da Tahran'da devam edecek.

9307452.jpg

Cumhurbaşkanı Reisi'nin cenazesi Meşhed kentinde perşembe günü düzenlenecek törenle defnedilecek.

9307450.jpg

NE OLMUŞTU?

İran Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs Pazar günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte bir barajın açılışını yapmak üzere sabah saatlerinde Azerbaycan'a gitmişti. Devlet televizyonunun verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı'nın helikopteri İran-Azerbaycan sınırında yer alan Doğu Azerbaycan vilayetinde kaza geçirdi. Cumhurbaşkanı Reisi’ye Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da eşlik ediyordu. Abdullahiyan'ın yanı sıra helikopterde Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Cuma imamı ve Doğu Azerbaycan Eyaleti’nde Veliyyi Fakih Temsilcisi Muhammed Ali el-Haşim de bulunuyordu.

Kazadan saatler sonra, helikopterde bulunan herkesin hayatını kaybettiği açıklandı.

9309103.jpg

REİSİ KİMDİR?

İran’ın Meşhed kentinde din adamı bir ailenin çocuğu olarak 14 Aralık 1960 tarihinde dünyaya gelen İbrahim Reisi, 1981 yılında Kerec Savcılığına atandı. Kerec Savcılığı yaptığı sırada Hemedan Savcısı olarak da atanan Reisi her iki görevi de birlikte yürütürken, 1985’te de Tahran Savcı Yardımcılığı görevini yaptı. Reisi, 1988 yılında İranlı siyasi mahkumların idam edilmesine karışan 4 kişiden biri olarak gösterildi. İbrahim Reisi, 1989-1994 yılları arasında Tahran Başsavcılığı’nda, 1994 yılında ise Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığına atanarak 10 yıl boyunca görev yaptı.

2004 yılında Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atanan Reisi, 2014 yılında İran Genel Başsavcılığı, 2016’da İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanarak Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığı yaptı. 2019’da İran Yargı Erki Başkanı olarak ülke içerisinde yürüttüğü yolsuzluk ile mücadele ve aldığı kararlar ile gündeme gelen Reisi, 18 Haziran 2021’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 62 oy alarak İran’ın 8. Cumhurbaşkanı olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN