İran Genelkurmayı'ndan 'Enkazı biz bulduk' açıklaması: Akıncı İHA doğru tespit edemedi

İran Genelkurmayı'ndan 'Enkazı biz bulduk' açıklaması: Akıncı İHA doğru tespit edemedi

İran Genelkurmay Başkanlığı, helikopter kazasının ardından bölgeye gönderilen Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın 'doğru tespit yapamadığını' belirtti. İran medyasında ise Türkiye'nin gönderdiği İHA'ların paylaştığı koordinatlarda 7 kilometrelik bir hata payı olduğu iddia edildi.

İran'da geçtiğimiz pazar günü meydana gelen helikopter kazasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde bulunduğu helikopterin enkazının bulunmasına dair yaşanan tartışmalar sürüyor. İran Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'nin Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) tarafından enkazın bulunduğu iddialarını reddetti ve kendi drone'larının enkazı tespit ettiğini belirtti.

İRAN: TÜRKİYE'NİN 7 KİLOMETRELİK HATA PAYI VAR

İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Akıncı İHA'nın enkazın yerini doğru bir şekilde tespit edemediği ifade edildi. Olumsuz hava koşullarının etkisi altında olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin gönderdiği İHA'nın bulut altı tespit ekipmanı ve kontrol noktalarının olmaması nedeniyle başarısız olduğu iddia edildi. İran Silahlı Kuvvetleri, kendi drone'larının o sırada Hint Okyanusu'nun kuzey kesiminde bulunmaları sebebiyle bölgeye hemen gönderilemediğini dile getirdi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA ise, Türkiye'nin gönderdiği İHA'ların paylaştığı koordinatlarda 7 kilometrelik bir hata payı olduğunu iddia etti.

TÜRKİYE'DEN ENKAZI 'AKINCI BULDU' İDDİASI

Kaza sonrasında enkazın Akıncı İHA tarafından bulunduğu iddiası ilk olarak Anadolu Ajansı'nın haberlerinde yer almıştı. Haberlerde, 19 Mayıs'ta İran makamlarının yardım teklifini kabul etmesi üzerine bir adet Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.45’te kaza bölgesine ulaştığı belirtilmişti. AA, pazartesi günü sabah saatlerinde ise "Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkaz bölgesini tespit edip yurda döndü" başlığı ile hava aracının Van'a geldiğini duyurmuştu.

BAKAN GÜLER'DEN 'TÜRKİYE KATISI' AÇIKLAMASI

Türkiye tarafından ise Akıncı İHA'nın operasyonun önemli bir parçası olduğu ve enkazın bulunmasında etkili olduğu ifade edildi. Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafınfan yapılan açıklamada, İran makamlarından gelen talep üzerine AKINCI İHA'nın hazırlandığı ve başarılı bir şekilde operasyona katıldığı belirtildi. Güler, Türk İHA'sının saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.12'de İran hava sahasına giriş yaptığını ve enkazın tespit edilmesinde önemli rol oynadığını vurguladı.

İRAN KIZILAY BAŞKANI DA 'İRAN BULDU' DEMİŞTİ

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend ise, Türkiye'nin yardım teklifini kabul etmediklerini ve operasyonun tamamen İran kurtarma ekipleri ve İran drone'ları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Kolivend, Türkiye'nin gönderdiği İHA'ların paylaştığı koordinatlarda 7 kilometrelik bir hata payı olduğunu iddia etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (36)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
36 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN