BM Yüksek Komiseri Sincan ziyareti sonrası eleştirilmişti: Uygurlarla konuşma fırsatım olmadı

BM Yüksek Komiseri Sincan ziyareti sonrası eleştirilmişti: Uygurlarla konuşma fırsatım olmadı

Sincan ziyaretinde Çin'in hak ihlallerini güçlü bir dille kınamadığı gerekçesiyle eleştirileri okları yöneltilen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ziyaret esnasında Çinli temsilcilerin yanında olduğunu ve gözaltındaki Uygurlarla ve aileleriyle konuşma fırsatı olmadığını ileri sürdü.

Ağustos sonunda görevi sona erdikten sonra ikinci bir dört yıllık süre talep etmeyeceğini açıklayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Cenevre’de 50’inci İnsan Hakları Konseyi’nde konuştu. Bachelet, Çin’in insan hakları ihlalleriyle suçlandığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yaptığı ziyaret sırasında sınırlamalarla karşılaştığını açıkladı.

Bachelet ziyareti sırasında sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle hükûmet gözetimi olmadan görüşebildiğini ancak Sincan’daki ziyareti boyunca yanında bir Çin hükûmet yetkilisi olduğunu söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, toplantı sırasında Bachelet’e Uygurlu sivillerle “gözetim altında olmadan” konuşup konuşamadığını sordu. Bachelet, Covid kısıtlamaları nedeniyle herkesle görüşemediğini söyledi.

'GÖZALTINDAKİ UYGURLAR YA DA AİLELERİYLE KONUŞMA FIRSATIM OLMADI'

Bachelet, “Sözde eğitim merkezi olan Kasghar hapishanesini ziyaret ettim, burada yetkililerle konuştum. Gözaltında olan Uygurlar ya da aileleriyle konuşma fırsatım olmadı. Ancak bunun dışında ülke dışındaki bazı eski mahkumlarla görüştüm” dedi.

BM Yüksek Komiseri Bachelet, Çin ziyaretinin ardından insan hakları örgütleri ve Uygur aktivistler tarafından tepki görmüştü. Bachelet’in Çin’in Sincan’daki hak ihlallerini güçlü bir dille kınamadığı, basın toplantısında “eğitim merkezi” gibi ifadelerle Çin hükûmetinin uygun bulduğu dili kullandığı belirtilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN