'Çocuklar'ı vurdular

'Çocuklar'ı vurdular

Ukrayna’da sivil yerleşimlere yönelik bombardımanlara ara vermeyen Rusya dehşet verici bir saldırıya daha imza attı. Mariupol’de binden fazla kadın ve çocuğun sığındığı tiyatro binası, önünde ‘çocuklar’ yazısı bulunmasına rağmen füzelerle vuruldu. Zelenskiy ‘Masum insanlar kasıtlı olarak hedef alındı’ dedi. Dünyadan ‘Bu insanlık suçu’ tepkisi yükseldi.

Dört koldan saldırı başlattığı Ukrayna ile bir yandan ateşkes görüşmeleri yapan Rusya bir yandan da vahşeti artırıyor. Rus uçaklarının Mariupol şehrinde binden fazla kadın ve çocuğun saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi. Moskova korkunç iddiayı yalanlarken abluka altıdaki bölgede gerçekleşen saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin kamuoyuna net bilgi yansımadı. Vahşete dünyadan tepki yağdı.

ALTI ÜLKEDEN BMGK ÇAĞRISI: RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

ABD ve İngiltere’nin aralarında bulunduğu altı ülke Rusya’nın sivilleri hedef alarak savaş suçu işlediğini belirterek BMGK’yi acil toplantıya çağırdı. Bölge Valisi Oleksandr Senkeviç “Ukrayna’yı Nazilerden arındırmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Ama yalnızca sivilleri öldürüyorlar” dedi. Ukrayna lideri Zelenskiy de “Mariupol ablukasının dünya savaşındaki Leningrad ablukasından ne farkı var” tepkisini gösterdi.

PUTİN BİR SAVAŞ SUÇLUSU

Ukrayna işgalinde Rus güçler insanlık suçlarına her gün bir yenisini ekliyor. Mariupol’de sığınak olarak kullanılan ve dışında “çocuklar” yazan bina 1000 kiloluk bombanın hedefi oldu. Dünyada infiale yol açan saldırı sonrası ABD Başkanı Biden ilk kez Putin için ‘savaş suçlusu’ dedi. İngiltere’den de destek geldi. Şimdiye dek Biden yönetimi bu tanımlamayı, doğrudan sorulduğunda bile kullanmaktan kaçınıyordu.

Rus güçleri savaş alanında ağır kayıplar yaşarken, Ukrayna’nın kasaba ve şehirlerinde insanlık suçlarına imza atıyor. Bunun en dramatik örneği önceki akşam Mariupol’de yaşandı. Kentte 1000-1200 arası sivilin sığınak olarak kullandığı tiyatro binası, dışında dev harflerle “çocuklar” yazılmasına rağmen 1000 kiloluk bir Rus bombasının hedefi oldu. Mariupol milletvekili Dmytro Gurin, “Binanın bir sığınak olduğunu biliyorlardı ve buna rağmen 1000 kiloluk bombayı bıraktılar. Bomba sığınağının sağlam olduğunu ve orada insanların hayatta kaldığına dair bir bilgi aldık. Yaralılarımız ya da ölülerimiz olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Ama görünüşe göre çoğu hayatta ve iyiler” diye konuştu.

Kurtarma görevlileri binanın enkazından bazı kişileri sağ çıkarırken Mariupol’lü yetkililer Rus güçlerin devam eden bombardımanının kurtarma çabalarını aksattığını bildirdi. BBC’ye konuşan bir milletvekili, insanların sığındığı bodrumun bombaya dayandığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rus uçağının “dev bombayı bilerek attığını” söyleyerek, Rusya’yı “terörist bir devlet” olarak nitelendirdi. ​Rusya’nın hava saldırısı ve bombardımanlarında daha önce bir doğum hastanesi, bir kilise ve pek çok evi vuruldu. Çocuk hastanesinde vurulan bir hamile kadın ve bebeği de kurtarılamadı. Önceki gün ülkenin kuzeyindeki Çernihiv kentinde ekmek almak için sıra bekleyen en az 10 kişi Rusya bombardımanında öldü. Kentte dün de bombalanan bir yatakhanenin enkazında 3’ü çocuk 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Savaşın başından bu yana Mariupol’de en az 2 bin 400 kişinin de öldürüldüğü, pek çoğunun toplu mezarlara gömüldüğü açıklandı. Sivillere yönelik saldırılar sonrası ABD ile Rusya arasında da gerilim doruğa ulaştı. ABD Başkanı Joe Biden, ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin’i “savaş suçlusu” diye tanımladı. Şimdiye dek Biden yönetimi bu tanımlamayı, doğrudan sorulduğunda bile kullanmaktan kaçınıyordu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Biden’ın resmi bir açıklamadan ziyade “kalpten konuştuğunu” ifade ederek acımasız bir diktatörün yabancı bir ülkeyi işgali sırasındaki barbarca hareketlerini kastettiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “savaş suçlusu” olduğuna dair “çok güçlü kanıtlar” olduğunu söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Biden’in sözlerini “Dünyanın birçok yerinde yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan bir ülkenin lideri tarafından kabul edilemez ve affedilemez bir söylem” diye tanımladı. Putin’in söz konusu suçlamaya neden yanıt vermediğine yönelik bir soru üzerine Peskov, “Başkanımız son derece bilge, ileri görüşlü ve kültürlü bir uluslararası şahsiyettir” dedi.

ABD’DEN UKRAYNA’YA KAMİKAZE DRONLAR

ABD Başkanı Biden Ukrayna’ya silah takviyesi yapacağını açıkladı. ABD’nin bugüne kadar Ukrayna’ya verdiği silah desteği 1 milyar dolar değerine yükseldi. Biden yönettiminin sağlayacağı yeni silahlar kolayca taşınabiliyor ve çok az eğitim gerektiriyor.Rus tanklarını, zırhlı araçlarını ve uçaklarını vurmaya yönelik silahlar arasında kamikaze dronlar da var. 800 milyon dolarlık yeni pakette 800 Stinger uçaksavar, 9,000 tanksavar, 100 taktik dron var.

KREMLİN ANLAŞMANIN VARLIĞINI TEYİT ETTİ

Financial Times’ın önceki gün Rusya ile Ukrayna arasında 15 maddelik bir taslak üzerinde anlaşmaya yaklaştığı haberine Kremlin’den cevap geldi. Haberde Ukrayna’nın tarafsızlığını ilan etmesi ve ordusundaki sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya’nın geri çekilmesinin öngörüldüğü iddia edilmişti. Türkiye, İngiltere ve ABD’nin garantör ülkeler olabileceği belirtilmişti. Kremlin’den yapılan açıklamada “İçinde doğru noktalar var ama tamamı doğru değil” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA AĞIR KAYIPLAR VERİYOR

İngiliz istihbaratı Rus güçlerin “karada, denizde ve havada çok az ilerleme kaydettiğini, ayrıca ağır kayıplar verdiğini” içeren bir rapor yayımladı. Pentagon da Rus güçlerin 7 bin kadar ölü verdiğini tahmin ediyor. Bu rakam ABD’nin son 20 yılda Irak ve Afganistan’daki kaybından daha fazla. Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov Oleksij de, Rusya’nın kaybının Sovyetler Birliği’nin Afganistan’da verdiğine yaklaştığını belirterek Avrupalı parlamenterlere “hükümetlerine, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması ve silah satın alımı konusunda baskı yapmaları” çağrısında bulundu.

AVRUPA'DA BİR HALK YOK EDİLİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy videokonferans yöntemiyle Federal Alman Meclis’i Bundestag’a konuştu. Zelenskiy, konuşmasında Almanya’nın Ukrayna’ya yardımda geç kalmasını eleştirerek, yaptırımların geç ve çekingence yapıldığını belirtti. Konuşmasında “Avrupa’nın göbeğinde yine bir duvar örüldü. Bir zamanlar Berlin’de olduğu gibi değil ama özgürlük ve esaret arasında kurulan bir duvar” ifadesini kullanan Zelenskiy, Rusya’nın attığı her bombayla bu duvarın daha da yükseldiğini belirtti. Ukrayna’nın NATO ve AB’ye girme arzusuna karşılık Batı’nın sergilediği çekimserliğin de bu duvara tuğla olduğunu dile getirdi. Almanya Başbakanı Scholz’a da çağrıda bulunan Zelenskiy ABD eski Başkanı Ronald Reagan’ın Berlin duvarı önünde yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak “Sayın Scholz bu duvarı yıkın. Almanya’ya hak ettiği liderlik rolünü verin‘‘ dedi. Zelenskiy duygu yüklü konuşmasında “Rusya bizi bombalıyor. Kurduğumuz her şeyi yok ediyor. İşgalciler Avrupa’nın göbeğinde 21.Yüzyılın göbeğinde 108 çocuğu öldürdü. Almanya yardımların artırmalı. Avrupa’da bir halk yok ediliyor. Bize yardım edin” ifadelerini kullandı.

YANDAŞLARINI ' TEMİZLİK' YAPMAYA ÇAĞIRDI

Rusya lideri Putin, Batı’nın Rusya’yı yalanlarla bölmeye çalıştığını, ülke içindeki gizli Rusya karşıtlarına güvendiğini söyledi. Putin, “Rus halkı vatanseverleri hainler ve pisliklerden ayırt edebilir ve ağzının içine uçan bir sinekmiş gibi tükürüp atabilir. Böyle bir temizlenme Rusya’yı güçlendirir” diye konuştu. Birçok Rusya analisti bu sözlerin endişe verici olduğunu ifade ediyor. Siyaset analisti Tatiana Stanovaya, Putin’in Rusya’daki yetkili makamlara “Toplumda Batılı yaşam biçimine karşı sempatisi olan tüm kesimleri” hedefleme çağrısında bulunduğunu söyledi.

18-mart-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN