Desteklediği adaylar seçilemedi: Cumhuriyetçiler kazandı Trump kaybetti

Desteklediği adaylar seçilemedi: Cumhuriyetçiler kazandı Trump kaybetti

ABD'de yapılan ara seçimlerde, muhalefette olan Cumhuriyetçiler, salı günkü ara seçimlerde oyların sayılmasıyla Temsilciler Meclisi'ni kazanacakları konusunda umutlanmalarına rağmen Senato'da umduklarını bulamadılar. Eski Başkan Trump'ın desteklediği Cumhuriyetçi kapitalist aday Dr. Mehmet Öz, rakibi solcu aday Fetterman'a karşı seçimi kaybederken, Trump'ın desteklediği birçok adayın seçimde kaybeden isimler arasında yer almasıyla, başkanlığını açıklayacak olan Trump istediğini alamadı.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde ibre muhalefette olan Cumhuriyetçilerden yana görünüyor. Şimdiye kadar sayılan oylara göre, Cumhuriyetçilerin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde 199 ve Demokratlar ise 168 sandalyeye sahip oldular.

Cumhuriyetçilerin Senato'daki yarışta ise kontrolü ele geçirmek için sadece bir sandalye kazanmaları gerekirken, şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre sandalye dağılımı Demokratlar 46, Cumhuriyetçiler 47 sandalyeye kazandıkları kesinleşti.

Demokratlar, Biden'in 2020'de eski Başkan Donald Trump'a karşı kazanamadığı Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania'da valilik yarışlarında da başarılı olurken, Cumhuriyetçiler, Biden'ın iki yıl önce kıl payı kazandığı diğer çekişmeli eyaletler Florida, Teksas ve Georgia'daki valiler koltuklarını korudular.

Maryland, Arkansas, Missouri, Kuzey Dakota ve Güney Dakota'da yapılan oylamada seçmenler eğlence amaçlı marihuananın yasallaştırılması yönünde oy verirken, ABD'de 20 eyalette marihuana kullanımı yasal oldu.

ABD'deki ara seçim, Başkan Joe Biden'ın icraatlarının onayı kadar, ABD Yüksek Mahkemesi'nin "Roe v. Wade" davasını bozup, kürtaj hakkını eyaletlere bırakmasından bu yana bu konunun testi açısından da ayrı bir öneme sahipti.

Salı günkü seçimlerde Maryland'ta ilk defa siyahi bir Amerikalı, Demokrat Partili Wes Moore, Cumhuriyetçi rakibini yenerek vali seçildi.

Iowa'da, 89 yaşındaki Cumhuriyetçi senatör Chuck Grassley, sekizinci kez bu görevde bulunmaya hak kazandı. Senatör Grassley böylelikle, 95 yaşına kadar Capitol Hill'de kalabilme ihtimali bulunuyor.

Oklahoma'da Cumhuriyetçisi aday Cherokee kabilesinin üyesi olan Markwayne Mullin, ABD Senatosu'na seçilen dördüncü Kızılderili olmaya hak kazanırken, Demokrat aday Maura Healey Massachusetts'in ilk lezbiyen valisi oldu.

Bu arada yeni dönemde, 6 Ocak Kongre soruşturma komitesinde 2 Cumhuriyetçi üye Kongre üyesi olmayacak.

EKONOMİ VE KÜRTAJ İLK SIRADA

Ekonomi, suç, kültürel bölünme ve kürtaj hakları gibi konular seçmenlerin oy kullanırken dikkate aldıkları konuların başında geliyor. Marihuananın yasallaştırılması dahil olmak üzere ülke genelinde birçok eyaletteki oy pusulalarında, kürtaj, borç tahsilatı, spor bahisleri, vergiler, iklim acil durumunun ele alınması gibi konularda tekliflere yer verilerek referandum da yapıldı.

Iowa'da bir teklif, seçmenlerden silah haklarını eyalet anayasasında korumalarını isterken, Oregon'daki oy pusulalarında seçmenlerinden, silah ruhsatı almaya çalışan herkesin geçmiş kontrolünden geçmesini, parmak izlerini göndermesini, ücret ödemesini ve bir güvenlik kursuna kaydolmasını talep eden bir teklife yer verildi.

TRUMP İÇİN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Yeniden başkan adaylığı peşindeki eski Başkan Donald Trump’ın desteklediği Dr Mehmet Cengiz Öz'ün kaybetmesi ve Herschel Walker'ın yarışta çok az farkla da olsa geride olması, kendisini soruşturan New York Eyalet Başsavcısı James’ın yeniden seçilmesi ve New York'ta desteklediği aday Cumhuriyetçi Lee Zeldin'in valilik yarışını kaybetmesi Trump için büyük bir hayal kırıklığı olarak dikkat çekiyor.

Suç oranının arttığı New York'ta Demokrat Partili Eyalet Başsavcısı Lettia James'in soruşturma açmasına paralel eski Vali Andrew Cuomo'nun istifasıyla valilik koltuğuna oturan Kathy Hochul girdiği seçimde Estee Lauder'in sahibi ve Dünya Yahudi Kongresi Başkanı ünlü iş insanı Ronald S. Lauder'ın 11 milyon dolar vererek desteklediği Trump'a yakın Zeldin'i yenerek büyük bir seçim zaferine imza attı. Eyaletin ilk kadın valisi Hochul böylelikle gerçekten hak ederek cam tavanları yıkmış oldu. Bu arada Zeldin, Hochul'un kazandığını henüz kabul etmediğini bildirdi.

Eski Başkan Trump’ın partideki olası rakibi Florida Valisi Ron DeSantis de beklenildiği gibi yeniden seçilirken, Trump'ın, DeSantis'in partide başkanlık için adaylığını açıklaması durumunda, "onun hakkında gurur verici olmayan şeyler bildiğini" ve açıklayabileceğini belirtmesi dikkat çekti.

MÜSLÜMAN ADAYLAR YÜKSELİŞTE

Ermeni ve Rum diasporasının belirli gruplarının karar prograndasına maruz kalan Müslüman Türk aday Dr Mehmet Öz adaylık yarışında kazanamasa da Minnesota'da Demokrat Kongre Üyesi Ilhan Omar ve Michigan'da Demokrat Kongre Üyesi Rashida Tlaib yeniden seçildiler. Kuzey Carolina'da Demokrat Parti'den Eyalet Senatörü Mujtaba Muhammed ve Eyalet Meclis Üyesi Demokrat Partili Nasif Majeed'in yeniden seçilmesi bekleniyor. New Hampshire Eyalet Meclisine seçilen ilk Müslüman Eyalet Temsilcisi Aboul Khan, yeniden seçilmeyi garantiledi.

Filistin asıllı Amerikalı Rua Rumman Georgia Eyalet Senatosu'na seçildi. Filistin asıllı Amerikalı Abdel Nasser Rashid de Illinois'de eyalet meclisine girmeyi hak kazandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN