Deyrizor'da neler oluyor? Arap aşiretleri ve SDF arasındaki çatışmalar sivilleri tehdit ediyor

Deyrizor'da neler oluyor? Arap aşiretleri ve SDF arasındaki çatışmalar sivilleri tehdit ediyor

Doğu Suriye'nin Deyrizor vilayetinde ABD destekli terör örgütü YPG'ye bağlı SDF ile Arap aşiretleri arasında çıkan çatışmalarda, aralarında sivillerinde bulunduğu onlarca kişinin öldürüldüğü bildirildi. Arap aşiretleri lideri, ABD'nin "çocuk asker toplayan teröristlere nasıl destek verdiğini" sorgularken, bölge halkı Kürt grupların bölgedeki Arap kimliğini silmeye çalışmasından endişe ediyor.

Muhalif aktivistler ve hükümet yanlısı medya, Suriye'nin doğusunda Arap aşiret güçleri ile ABD destekli terör örgütü YPG'ye bağlı SDF arasında çıkan çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu çok sayıda kişinin öldüğünü, bazılarının da yaralandığını duyurdu.

Bugün de devam eden çatışmalar, 2015'ten bu yana yüzlerce Amerikan birliklerinin IŞİD'e karşı mücadeleye destek vermek üzere konuşlandığı Irak sınırındaki bölgede son yıllarda yaşanan en şiddetli çatışmalar arasında yer alıyor.

Çatışmalar ilk olarak Pazartesi günü, ABD destekli terör örgütü YPG'ye bağlı Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDF) kuzeydoğudaki Haseke kentinde davet ettikleri bir toplantıda Deyrizor Askeri Konseyi'nin komutanını ve birkaç üyesini gözaltına almasından bir gün sonra patlak verdi. Konsey ve SDF, daha önce müttefik olarak hareket ediyorlardı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hrejieh ve Breeha köylerindeki çatışmalarda 10 Arap aşiret mensubu ile üç SDF üyesinin öldüğünü bildirdi.

Bölgedeki haberleri takip eden bir başka aktivist topluluğu olan Deir EzZor 24, çatışmaların en yoğun olduğu Hrejieh köyünde aralarında dokuz yaşında bir çocuğun da bulunduğu sekiz sivilin öldüğünü söyledi. Arap aşiretlerine mensup 13 savaşçının da öldürüldüğü belirtildi.

Hükümet yanlısı Şam FM de Hrejieh ve Breeha'da 10 kişinin öldüğünü ve onlarca sivilin de yaralandığını duyurdu.

Doğu vilayeti Deyrizor'daki Arap aşiret mensupları, Suriye'de IŞİD'e karşı yıllardır süren savaşta SDF ile müttefik olan Askeri Konsey'in başında bulunan ve Ebu Havle olarak bilinen Ahmed el-Hubeyl'in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Bugün SDF ve Askeri Konsey adına yapılan ortak açıklamada Ebu Havle'nin komutanlık görevinden alındığı ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere "çok sayıda suç ve ihlale" karıştığı iddiasıyla diğer dört liderle birlikte görevden alındığı belirtildi.

"KİMLİĞİMİZİN SİLİNMESİNDEN KORKUYORUZ"

Al Jazeera'da yer alan habere göre, bölgedeki Araplar, bölgedeki Kürt grupların "Arap kimliğini silebileceği" endişesini dile getirirken, bu çatışmanın daha önceki kırgınlıkları su yüzüne çıkardığı görüldü.

Bu durum aynı zamanda, IŞİD'in bir zamanlar güçlü olduğu ve yeniden hakimiyet kurmasından korkulan Suriye'nin doğusunda Kürt ve Arap savaşçılar arasında daha fazla bölünme yaşanabileceği endişelerini de beraberinde getirdi.

"ÇATIŞMALAR 2011'DEKİ BÖLÜNMEYİ HATIRLATIYOR"

Deyrizor kırsalında yaşayan yerel bir gazeteci olan Ebu Halid, Al Jazeera'ye çatışmaların kendisine 2011'deki Suriye ayaklanmasını topyekûn bir savaşa dönüştüren şiddet olaylarını hatırlattığını söyledi.

Ebu Halid, "Sıcak hava nedeniyle aileler genellikle çatılarda ya da tarlalarda uyuyor ama serseri bir kurşuna hedef olmaktan korktukları için bundan kaçınıyorlar" dedi.

Buradaki sivillerin en büyük korkusunun, uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarının IŞİD ve İran hücreleriyle mücadele bahanesiyle SDF'yi desteklemek için kendilerini hedef alması olduğunu savunan Ebu Halid, "İnsanlar SDF'nin bölgenin kontrolünü ele geçirmesinden ve böylece Arap kimliğinin silinmesinden korkuyor" dedi.

"ABD ÇOCUK ASKERLER TOPLAYAN TERÖRİSTLERİ NASIL DESTEKLEYEBİLİR?"

Deyrizor Arap aşiretleri SDF'ye karşı seslerini yükseltirken, aşiret lideri Hasan El Dabei SDF'yi çatışmaları daha fazla toprak ele geçirmek için kullanmakla suçladı.

El Dabei, "ABD, terörist olarak sınıflandırılan ve Arap topraklarını işgal eden, zenginliklerini yağmalayan, çocuk askerler toplayan bir grubu nasıl destekleyebilir?" diye sordu.

"Biz sadece evlerimize dönmek istiyoruz" diyen El Dabei, "SDF'nin demografik mühendislikten eğitim müfredatımızı değiştirmeye ve kendi geleneklerini dayatmaya kadar topraklarımıza yaptıkları için yüreğimiz yanıyor" ifadelerini kullandı.

Kınama açıklamaları yayınlayan Arap aşiretleri, operasyonlara katılmaya ve SDF'ye karşı Askeri Konsey'i desteklemeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN