Diken üstünde bir gece

Diken üstünde bir gece

İsrail’in konsolosluk saldırısı sonrası İran ‘beklenen’ misillemeyi yaptı. Dünya en sıcak 9 saati endişe içinde takip etti ancak korkulan olmadı, saldırı ‘gözdağı’ seviyesinde tutuldu. Kritik gecenin ardından Tahran yeni saldırı olmayacağını duyurdu, ABD’nin frenlemesiyle Tel Aviv de ateşi büyütecek hamle yapmadı. Batı’nın tam desteğini alan Netanyahu, soykırımın da geri plana düşmesiyle en zor zamanında nefes aldı.

Gazze’deki soykırımı ikinci plana atmak için Tahran’a tahrik saldırıları düzenleyen İsrail’in İran’ın diplomatik binasını vurması ipleri kopardı. İran ilk kez kendi topraklarından İsrail’e saldırı düzenledi. 200’den fazla kamikaze İHA’nın kullanıldığı saldırıda İsrail ordusu hava araçları ve füzelerin yüzde 99’unun düşürüldüğünü açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı “Operasyon amacına ulaştı, yanıt gelmezse başka saldırı olmayacak’ açıklaması yaptı.

ABD BAŞKANI: TEL AVİV’İ SAVUNACAĞIZ AMA KARŞI SALDIRIYI DESTEKLEMEYECEĞİZ

İsrail’e ‘sarsılmaz’ desteğini ilan eden ABD Başkanı’nın, Tel Aviv’in karşı saldırısını desteklemeyeceklerini belirtmesi dikkat çekti. Biden’ın bu tavrında kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin etkili olduğu görüşü dile getirildi. Hollanda’dan Fransa’ya Batılı ülkelerin arkasında durduğu Netanyahu pozisyonunu güçlendirme fırsatı elde etti. Uzmanlar ‘İsrail’e en sert karşılığı veren yönetim’ algısını oluşturan Tahran’daki rejimin ise otoritesini yaydığını kaydetti.

1504krt01a-tum.jpg

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. Tel Aviv’in bir süredir İran’ı cepheye çekme çabasının bir yansıması olan saldırının ardından İran, beklenen misillemesini yaptı. Rejim ilk kez doğrudan İran topraklarından İsrail’i hedef aldı. Önceki akşam saat 23.00 sıralarından itibaren İsrail topraklarına doğru çok sayıda insansız hava aracı ve füze ateşlendi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın 300’den fazla füze ve İHA kullanıldığını ve bunların yüzde 99’unun etkisiz hale getirildiğini ileri sürdü. Saldırıda yaklaşık 170 İHA kullanıldığını belirten Hagari, bunların tamamının İsrail topraklarına ulaşmadan hava savunma sistemlerinin yanı sıra İsrail’in müttefiklerine ait uçaklar tarafından imha edildiğini savundu. Hagari, İran’ın saldırıda 30’dan fazla seyir füzesi fırlattığını, bunların da tamamının İsrail topraklarına ulaşmadan etkisiz hale getirildiğini iddia etti. İran’ın 120’den fazla balistik füze kullandığını belirten Hagari, bunların “birkaçının” İsrail’e ulaştığını, geri kalanlarının da imha edildiğini kaydetti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran’ın İsrail’e hava saldırısının ardından Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) jetlerinin İran’a ait birkaç insansız hava aracını düşürdüğünü teyit etti. Ülkesinin, İran’ın saldırısını engellemek amacıyla uluslararası koordineli çabada yer aldığı bilgisini paylaşan Sunak, “İngiltere’nin de katıldığı uluslararası koordineli çaba sayesinde bu füzelerin neredeyse tamamı engellenerek sadece İsrail’de değil, Ürdün gibi komşu ülkelerde de hayat kurtarıldı” ifadesini kullandı.

İRAN: BAŞARIYLA BİTTİ, DEVAMI OLMAYACAK

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail’e düzenledikleri askeri operasyonun başarıyla sonuçlandığını öne sürerek, devamını amaçlamadıklarını söyledi. İran devlet televizyonuna konuşan Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından İsrail’e düzenlenen saldırıyı değerlendirdi. Bakıri, “Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok.” dedi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırısı nedeniyle İsrail’in, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düzenlenen saldırıyla cezalandırıldığını söyledi. İran’ın resmi ajansı IRNA’da Reisi’nin, ülkesinin İsrail’e düzenlediği saldırıya ilişkin açıklaması yayımlandı.

Reisi, İsrail’e düzenlenen operasyonun Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı “meşru müdafaa” kapsamında gerçekleştirildiğini savundu. İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesi aleyhine gerçekleştirilecek her türlü girişime daha güçlü karşılık vereceklerini kaydetti. Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami de “İran çıkarlarını ve unsurlarını hedef alması durumunda İsrail’i hedef alacaklarını” söyledi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın İsrail’e karşı saldırılarını sürdürme niyetinde olmadığını ancak muhtemel bir saldırıya karşı yanıt vermekte tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Abdullahiyan, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, “Meşru savunma hakkını kullanması, İran’ın bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı sorumlu yaklaşımını göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu. İsrail’e karşı doğrudan saldırıların sona erdiğine işaret eden İran Dışişleri Bakanı, “İran’ın bu noktada savunma operasyonlarına devam etme niyeti yoktur ancak gerekirse yeni bir saldırıya karşı meşru çıkarlarını korumaktan da çekinmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

WASHİNGTON: İSRAİL YANIT VERİRSE DESTEKLEMEYİZ

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya “ülkeye desteklerinin tam olduğu” mesajını ilettiğini bildirdi. Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

Talimatıyla, İsrail’in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret eden Biden, “(İran’dan) Gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail’e yardımcı olduk.” bilgisini verdi. Netanyahu ile telefon görüşmesine atıf yapan Biden, “ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yeniden vurguladığını” belirtti.

Öte yandan Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, “İsrail’in İran’a yönelik karşı saldırısına ABD’nin destek vermeyeceğini” söylediği iddia edildi. Amerikan CNN kanalına konuşan adı açıklanmayan kıdemli bir yetkiliye göre, Biden, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington’ın pozisyonunu değerlendirdi. Biden, Netanyahu’ya “ABD’nin İsrail’e desteği tamdır.” mesajı vermesinin yanı sıra İsrail’in İran’a yönelik herhangi bir karşı saldırısına destek olmayacaklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN