Dünya Gazze için sokakta

Dünya Gazze için sokakta

7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze'de 10 bine yakın insan hayatını kaybetti. Yaşanan soykırıma birçok ülkeden tepki geldi. Almanya, İngiltere, Japonya, Katar, Fas ve Tunus'ta binlerce insan Filistin için destek yürüyüşü düzenledi.

İsrail, Filistin'de yaklaşık 1 aydır ölüm yağdırmaya devam ediyor. İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına yurt genelinde protestolar sürerken dünyadan da Filistin'e destek protestoları geliyor. Almanya'da göstericiler Filistin bayrakları ile üzerinde “Gazze’deki soykırımı durdurun”, “İşgalci teröre son verin”, “Ateşkes şimdi” ve "Gazze’ye özgürlük” yazan dövizler taşıdı.

ALMANYA

Almanya’nın başkenti Berlin’de Filistin ile dayanışma gösterisi düzenlendi. İsrail'in Gazze’ye saldırılarını protesto etmek ve Filistin ile dayanışma göstermek amacıyla Alexander Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Potsdamer Platz metro istasyonuna yürüdü.

Filistin bayrakları ile üzerinde “Gazze’deki soykırımı durdurun”, “İşgalci teröre son verin”, “Ateşkes şimdi” ve "Gazze’ye özgürlük” yazan dövizler taşıyan göstericiler, “Filistin’e özgürlük”, “Soykırımı durdurun”, Biz buradayız çünkü vatanımızı gasp ediyorlar”, "İsrail bombalıyor, Almanya finanse ediyor” şeklinde sloganlar attı. Polis, gösteri sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı.

8066737.jpg

İNGİLTERE

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken İngiltere'nin başkenti Londra'nın tarihi "Trafalgar Meydanı"nda bir araya gelen on binlerce Filistin yanlısı gösterici, "acil ateşkes" çağrısında bulundu.

Soğuk havaya ve yağmura rağmen çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla toplanan göstericiler, "Utan Rishi Sunak, Utan Netanyahu", "Özgür Filistin" yazılı pankartlar taşıyarak İngiliz hükümetinden "Gazze'de ateşkes" çağrılarını desteklemesini talep etti.

basliksiz-1g.jpg

JAPONYA

Japonya, Gazze Şeridi'ne insani yardımların girebilmesi amacıyla İsrail'e, "saldırılara ara vermesi" çağrısı yaptı.

Japonya Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Bakan Kamikawa Yoko, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e düzenlediği ziyarette, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile bir araya geldi. Bakan Kamikawa, 40 dakika süren görüşmede, Gazze Şeridi'ne insani yardımların girebilmesi için İsrail'den "saldırılarına ara vermesini" istedi.

Söz konusu krizde, tarafların uluslararası hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini belirten Kamikawa, rehinelerin derhal salıverilmesi çağrısı yaptı. Kamikawa, Batı Şeria'daki Ramallah kentinde, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile görüşmesinde ise Japonya'nın, Gazze Şeridi'ne 65 milyon dolarlık insani yardım göndereceğini bildirdi.

screenshot-9.jpg

BAZI ARAP ÜLKELERİ

İsrail ordusunun ağır bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'yle dayanışma için bazı Arap ülkelerinde destek gösterileri yapıldı.

Katar medyasındaki haberlere göre, başkent Doha'da bulunan Muhammed bin Abdulvehhab Camisi'nde cuma namazından sonra Gazze'ye destek için eylem düzenlendi.

Umman'ın Nizva vilayetinde de onlarca kişi İsrail ordusunun ağır bombardımanı altındaki Gazze halkına destek olmak amacıyla bir araya geldi.

Mısır'daki camilerde ise cuma namazının ardından İsrail'in yaklaşık bir aydan bu yana devam eden saldırılarına maruz kalan Gazze halkı için dualar edildi.

Ürdün'de ülke genelindeki camilerde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazları kılındı. Başkent Amman'daki İsrail Büyükelçiliği yakınında toplanan binlerce Ürdünlü Gazze'ye desteklerini ifade etmek için "canımızla kanımızla sana feda oluruz ey Filistin" sloganları attı.

Fas'ta ise ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösterilere katılan binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye 28 gündür sürdürdüğü saldırılara tepki gösterdi.

Tunus'ta başkentteki camilerde kılınan cuma namazından sonra yüzlerce kişi, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne destek için bir araya geldi.

Yemen'in 10 vilayetinde de İsrail ordusunun yaklaşık bir aydır bombaladığı Gazze Şeridi'ne destek gösterileri düzenlendi.

Afrika ülkesi Moritanya'da da cuma namazından sonra toplanan vatandaşlar, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını protesto etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN