Elliden fazla sivilin katlinin talimatını veren isim belli oldu: Kramatorsk kasabı

Elliden fazla sivilin katlinin talimatını veren isim belli oldu: Kramatorsk kasabı

Rusya’nın, işgalin başına Güney Askeri Bölge Komutanı General Aleksandır Dvornikov’u getirdiği öğrenildi. Rus komutanın dün Dün Kramatorsk kentinde tren istasyonuna düzenlenen ve 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırının da emrini veren kişi olduğu belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu 45. gününde devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa’nın her hâlükârda Rusya'ya karşı güçlü yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını belirterek tüm Rus bankalarının küresel finansal sistemden tamamen çıkarılması çağrısında bulundu.

Rusya’nın temel hedefinin ise 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferin kutlandığı 9 Mayıs’a kadar Ukrayna’da askeri bir başarı elde etmek olduğu iddia edildi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

9 Nisan 2022 Cumartesi

17.49- İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüğü bildirildi. Ukrayna'nın Londra Büyükelçiliğinin Twitter hesabından görüşmeye ilişkin bir fotoğraf "Sürpriz" ifadesiyle paylaşıldı.

17.34- ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin; Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

17.09- İnsan Hakları İzleme Örgütü ile Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere 15 kuruluş, "Rusya Federasyonu'nun yasalarının ihlal edildiği" gerekçesiyle ülkenin uluslararası organizasyonlar ve yabancı sivil toplum kuruluşları listesinden çıkarıldı.

15.04- Slovakya'dan Ukrayna'ya insani yardım gönderildi. Podaj Dalej Sivil Derneği hazırladıkları yardım paketlerini Slovakya'nın Presov kentinden Ukrayna'nın Uzhorod kentine gönderdi. Donetsk, Harkov ve Kiev'e sevk edilmek üzere dağıtıma çıkacak yardım paketleri Uzhorod'daki geçici depoya dönüştürülen Uzhorod Üniversitesi arkeoloji müzesine teslim edildi.

14.35- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, sivillerin bugünkü tahliyesi için 10 insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Mariupol'den Zaporijya'ya geçmek isteyenlerin ancak kendi araçlarıyla çıkabileceklerini belirten Vereşçuk, Berdyansk'a ise tahliye için otobüs göndereceklerini kaydetti.

13.05- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusundan bugüne kadar 19 bin 100 askerin hayatını kaybettiğini bildirdi. Rusya’nın ayrıca 705 tank, bin 895 zırhlı araç, 335 topçu sistemi, 108 çoklu roketatar sistemi, 55 hava savunma sistemi, 151 uçak ve 136 helikopterinin imha edildiği belirtildi. Rus güçlerinin 7 gemi-tekne, 76 yakıt aracı, 112 insansız hava aracı ve bin 363 aracını da kaybettiği aktarıldı.

12.10- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusunun mizansen için İrpin'deki bir hastanenin morgunda bulunan, Ukrayna topçu ateşi sonucu yaşamını yitiren kişilerin cenazelerini kentin doğusundaki bir binanın bodrumuna taşımayı, bir saldırı sahnesi düzenlemeyi ve cenazelerin Rus güçleri tarafından öldürüldüğünü iddia etmeyi planladığını söyledi.

10.20- Ukrayna'nın başkenti Kiev’de görev yapan bir doktor olan Oleksandr Yatsyna, Rus birliklerin Ukraynalı çocukları hedef aldığını öne sürdü. Yatsyna, Putin’in birliklerinin Kiev’de çocukların oyuncak ayılarına bomba yerleştirdiğini, bu sayede çocukları ve ailelerini hedef aldıklarını vurguladı.

08.40- Rusya’nın, işgalin başına Güney Askeri Bölge Komutanı General Aleksandır Dvornikov’u getirdiği bildirildi. Suriye’deki savaşta da görev alan Rus komutanın dün Kramatorsk kentinde tren istasyonuna düzenlenen ve 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırının da emrini verdiği iddia ediliyor. Batılı bir yetkili, Rusya’nın temel hedefin, 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferin kutlandığı 9 Mayıs’a kadar Ukrayna’da askeri bir başarı elde etmek olduğunu öne sürdü.

01.57- Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’nın Kiev bölge polisi müdürü Andrey Nebitov, Buça'daki toplu mezardan çıkan 40 cesedin sivillere ait olduğunu belirtti.

01.23- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa’nın her hâlükârda Rusya'ya karşı gerçekten ilkeli ve güçlü yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını belirtti.

Bu kararı erteleyen politikacı ve ülkelerin, Rusya'nın Ukraynalılara, Avrupa'daki özgürlüğe karşı yaptıklarının baskısı altında görüşlerini değiştireceklerini de savunan Zelenskiy, ayrıca tüm Rus bankalarının küresel finansal sistemden tamamen çıkarılması çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN