Filipinler, ABD ve Kanada'dan Çin'e karşı ortak tatbikat

Filipinler, ABD ve Kanada'dan Çin'e karşı ortak tatbikat

Filipinler, ABD ve Kanada, Çin'in 1947'den bu yana egemenlik iddiasında bulunduğu ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde ortak askeri tatbikat düzenledi. Filipinler ordusundan yapılan açıklamada, "tatbikatın Filipinler münhasır ekonomik bölgesi içinde düzenlendiği" duyuruldu.

Filipinler, ABD ve Kanada, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde ortak askeri tatbikat düzenledi.

Filipinler Haber Ajansına (PNA) göre, Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP) Halkla İlişkiler Ofisi Müdürü Xerxes Trinidad, yaptığı basın açıklamasında, "tatbikatın Filipinler münhasır ekonomik bölgesi içinde düzenlendiğini" duyurdu.

Trinidad, tatbikata Filipinler'in "BRP Andres Bonifacio" devriye gemisi ve "Beechcraft King Air C-90" uçağıyla, Kanada'nın "HMCS Ottawa" savaş gemisiyle katıldığını ABD'nin de planlama ve tatbikatın izlenmesi alanlarında katkı sağladığını açıkladı.

Tatbikatın Filipinler ile Kanada orduları arasındaki "koordinasyonu artırmaya" odaklandığını aktaran Trinidad, "Çok taraflı tatbikat, Hint-Pasifik bölgesinde barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik işbirliğinin altını çizmektedir" ifadesini kullandı.

Trinidad, tatbikat sırasında Çin ordusuna ait 4 gemi ile bir helikopterin tespit edildiğini ve bunların izlendiğini kaydederek tatbikatın dün yerel saatle 16:30'da sona erdiğini açıkladı.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkeleri ve ABD karşı çıkıyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN