Fransa: Filistin’i resmen tanımak tabu değil

Fransa: Filistin’i resmen tanımak tabu değil

İsrail soykırımının sürdüğü Filistin’i resmen tanımaya ilişkin konuşan Fransa Dışişleri Bakanlığı, bunun tabu olmadığını belirterek uygun zamanda yapılması gerektiğini bildirdi.

İsrail’in 60 bine yakın masum sivili katlettiği Filistin’i son dönemde resmen tanıyan ülke sayısı artarken, Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Filistin devletinin tanınmasıyla ilgili, "Bu mesele tabu değil; Filistin toprakları için siyasi çözüme götürmesi gereken yolda uygun ve faydalı olduğu zamanda gerçekleşmeli” dedi.

‘İRAN’A SALDIRILAR GAZZE’Yİ UNUTTURMAMALI’

İsrail'in İran'a saldırıyla başlayan çatışmanın Gazze'de yaşananları unutturmaması gerektiğine işaret eden Lemoine, "Gazze'deki durum konusunda hala son derece dikkatliyiz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakın zamanda İsrailli mevkidaşıyla telefonda görüştüğünü belirten Lemoine, derhal ateşkes sağlanması, esirlerin serbest bırakılması ve bölgeye insani yardımın engelsiz ulaşması gerektiği yönündeki mesajların düzenli olarak iletildiğini ifade etti.

Lemoine, Fransa'nın, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin son günlerde 4 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarını kınadığını belirterek "Fransa, İsrail hükümetine bu aşırıcı yerleşimcilerin tekrar eden şiddet olaylarına son vermesi için çağrıda bulunuyor. Fransa, her türlü sömürgeciliği kınıyor ve her türlü ilhaka sert bir şekilde karşı olduğunu yineliyor" dedi.

İRAN VE İSRAİL’E ‘ATEŞKESE UYUN’ ÇAĞRISI

İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışmanın başından beri gerilimin azalması ve ateşkes sağlanması için çağrıda bulunduklarını ifade eden Lemoine, ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülke arasında varılan ateşkesi duyurmasını "olumlu bir gelişme" olarak gördüklerini söyledi.

Lemoine, "Tüm tarafları artık bu ateşkese uymaya çağırıyoruz. Yeni bir şiddet sarmalını önlemek hepimizin çıkarına" diyerek "Bu ateşkes, İran'ın nükleer programının denetlenmesi ve İran'ın neden olduğu güvenlik sorunları konusunda müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamalı" diyen Lemoine, yalnızca diplomatik çözümün bu nükleer programın yol açtığı belirtilen güvenlik sorunlarını çözebileceğini savundu.

Lemoine, İran'ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini vurgulayarak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile İran arasındaki işbirliğinin bir gereklilik olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyledi.

MACRON DA ‘TABU DEĞİL’ DEMİŞTİ

Macron, 16 Şubat 2024'te Filistin devletini tanınmanın ülkesi için bir "tabu" olmadığını belirtmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN