Fransa Nijer'den çekiliyor: Macron cunta yönetiminin dediğine geldi

Fransa Nijer'den çekiliyor: Macron cunta yönetiminin dediğine geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, temmuz ayında gerçekleştirilen darbe sonrasında askeri cuntanın yönetmiş olduğu Nijer'deki büyükelçisini geri çekeceğini ve ülkeyle askeri iş birliğini sonlandıracağını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın geçmişte sömürge altında bulundurduğu Nijer'deki askeri varlığına sonlandırılacağını duyurdu. Macron, bununla birlikte büyükelçisini de ülkeden çekeceğini açıkladı.

Macron'un açıklamış olduğu kararı, demokratik bir şekilde seçilmiş olan Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un geçtiğimiz temmuz ayında bir darbeyle görevden alınmasının sonrasında gelmedi dikkatleri çekti.

Euronews'te yer alan habere göre; Fransız askerleri geçtiğimiz yıllarda Mali ve Burkina Faso'daki darbelerin ardından bu ülkelerden çekildi. Bu adımların Paris'in Afrika politikasına da bir darbe anlamına geldiği yorumları yapılıyor.

thumbs-b-c-d98f2ba3173b4343809da4b25b63bb39.jpgFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

BİNLERCE ASKER KONUŞLANMIŞTI

Fransa, Afrikalı liderlerin talebi üzerine "cihatçı gruplarla mücadele etmek" üzere bölgeye binlerce asker konuşlandırmıştı.

Geçtiğimiz temmuz ayında gerçekleşen darbeden bu güne Nijer'de yaklaşık 1,500 asker bulunduran Fransa, yeni cuntanın büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi yönündeki emrini defalarca reddetmiş ve Fransa'nın darbe liderlerini meşru olarak tanımadığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Macron, ulusal televizyona verdiği bir mülakatta devrik Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ile konuştuğunu ve ona: "Fransa büyükelçisini geri getirmeye karar verdi ve önümüzdeki saatlerde büyükelçimiz ve birkaç diplomat Fransa'ya dönecek." dediğini aktardı.

"Nijer yetkilileriyle askeri işbirliğimize de son vereceğiz." diyen Macron, askerlerin muhtemelen yıl sonuna kadar kademeli olarak çekileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN