Frontex Başkanı Leggeri istifa etti: Binlerce mülteciyi 'geri ittiği' ortaya çıkmıştı

Frontex Başkanı Leggeri istifa etti: Binlerce mülteciyi 'geri ittiği' ortaya çıkmıştı

Yunan sahil güvenlik görevlilerinin Ege’de yakaladığı mültecileri motoru olmayan botlara bindirip geri yönlendirmesine göz yuman AB Sahil Güvenlik Ajansı Frontex’in şefi Fabrice Leggeri istifasını sundu.

KARAR/ALMANYA

Ege denizinde yakalanan mültecileri geri gönderen Yunan Sahil Güvenliği’ne göz yuman Leggeri, kamuoyu baskılarına boyun eğerek istifasını sundu. Deniz üstünde yakalanan mültecilerin geri gjtmeye zorlanmasına Pushback adı veriliyor.

Spiegel dergisi yaklaşık 1 buçuk yıl önce Leggeri’nin yasadışı Pushback işlemlerinden haberi olduğunu ve göz yumduğunu tespit etmişti.

gf.jpg

Yunan sahil güvenliğinin yasadışı Pushback’le ülkeye gelen mültecilerin sayısını hissedilir şekilde azaltmıştı. Ancak bu yöntem hem AB’nin hem de Yunanistan’ın yasalarına aykırı. Leggeri bu duruma yıllarca göz yumdu.

'YASA DIŞI OLMASINA RAĞMEN SES ÇIKARMADI'

Spiegel’nin yaptığı araştırmalara göre Frontex kaçak göçmenleri deniz üstünde tespit ettikten sonra Yunan sahil güvenliğine teslim etti. Frontex, Yunanlıların bu mültecilerin geri gönderilmeye zorlanmasını birçok kez havadan görüntüledi ancak yasa dışı olmasına rağmen ses çıkarmadı.

Bu görüntüler Spiegel’de yayınlandı. Leggeri AB Parlementosu’nun soruşturmasında da yaptığı yasadışı uygulamaları beyan etmedi. Bu durum kurum içinde de kendisi üzerindeki baskının artmasına neden oldu.

Leggeri’ye Frontex yönetim kurulu tarafından iddialarla ilgili soruşturma başlatıldı. Leggeri artık destekçisi olmadığını hissettiği için istifasını sunmak zorunda kaldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN