Çavuşoğlu'ndan Frontex açıklaması: Göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı

Çavuşoğlu'ndan Frontex açıklaması: Göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex'in harcamalarına ret kararı vermesine ilişkin "Bütçenin bir kısmı göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlardan sorumlu kurumu Frontex'in bütçe harcamalarına, geri itmelerdeki rolü ve yönetim sorunları gibi nedenlerle onay vermedi.

FRONTEX'TE 'GERİ İTME' İSTİFASI

AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi konuya ilişkin soruşturma açtı. Soruşturmada Frontex Başkanı Fabrice Leggeri ile üst düzey yetkililerin sığınmacıların geri itilmesine göz yumduğuna dikkat çekildi. Skandalların ardından Frontex Başkanı Leggeri geçen hafta istifa etti.

geri.jpg

Yunan sahil güvenliğinin yasadışı Pushback’le ülkeye gelen mültecilerin sayısını hissedilir şekilde azaltmıştı. Ancak bu yöntem hem AB’nin hem de Yunanistan’ın yasalarına aykırı. Leggeri bu duruma yıllarca göz yumdu.

'AB'NİN DE SORUMLULUĞU VAR'

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Frontex’in harcamalarına ret kararı vermesini değerlendirdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Bizden bu konuda ilave bilgi ve belgeler de istendi. AP bir soruşturma başlatmıştı. AP 4 Mayıs'ta dün Fronex'in 2022 bütçesini de onaylamadı. Bu bütçenin bir kısmı göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı. İnsanlık dışı uygulamalara Frontex katıldı. Bütçenin onaylanmaması Frontex'i aklamaz. Bu geri itmeler sonrasında ölümler meydana geldi. Denizin ortasında botlar şişlendiği için denizde de ölenler oldu. Yunanistan'ın da sorumluluğu var. Bu insani bir mesele. Ölümlerde Yunanistan'ın da sorumluluğu da var. Gözünün önünde olduğu için Frontex'in dolayısıyla AB'nin de sorumluluğu var. Sorumluların hesap vermesi gerekiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN