'Gazze'de ateşkes ve esir takası' taslağı İsrail savaş kabinesinde

'Gazze'de ateşkes ve esir takası' taslağı İsrail savaş kabinesinde

Mossad'ın direktörü David Barnea, Gazze'de geçici ateşkes ve esir takasına ilişkin taslak anlaşmayı İsrail'deki savaş kabinesine sundu. Anlaşmaya göre 35 günde, kadın, hasta, yaralı ve yaşlı 35 İsrailli esirin serbest kalması düşünülüyor.

İsrail'in ağır bombardımanının sürdüğü Gazze Şeridi'nde geçici bir ateşkes ve esir takası sağlanmasına ilişkin hazırlanan taslak anlaşmayı, dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın direktörü David Barnea savaş kabinesine sundu.

Gazze Şeridi'ndeki tüm İsrailli esirlerin serbest kalabileceği 9 aşamalı taslak anlaşmanın ilk aşamasına göre, 35 günlük bir ateşkes karşılığında kadın, hasta, yaralı ve yaşlı 35 İsrailli esirin serbest kalması planlanıyor.

İkinci aşamada, görüşmelerin sürmesi için ateşkesin bir hafta daha uzatılabileceği, Hamas'ın savaşçı olarak kabul ettiği kişilerin ve erkek esirlerin serbest bırakılması üzerinde müzakerelerin yapılabileceği öngörülüyor.

1-005.jpgMossad Direktörü David Barnea

KAÇ FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILACAK?

Haberde, İsrail'in hapishanelerindeki kaç Filistinli esirin serbest bırakacağına ilişkin detay ise yer almadı. Hamas'ın, önde gelen Filistinli sembol isimlerin serbest kalmasını talep ettiği, buna karşı Tel Aviv'in "daha düşük profilli" esirleri serbest bırakmayı istediği öne sürüldü.

'HAMAS BELİRLİ ESİRLERİ TALEP EDECEK' İDDİASI

Öte yandan Dubai merkezli Al Arabiya televizyonunun haberinde, Hamas'ın Paris'te oluşturulan ateşkes teklifine "kesin onay" vermediğini belirtildi.

Hamas'ın ilk aşamada üst düzey Filistinli esirler yerine 7 Ekim 2023'ten sonra demir parmaklıklar ardına gönderilen Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını talep edebileceği ileri sürüldü.

ANLAŞMA İMZALANACAĞI İDDİASINA HAMAS'TAN RET

Lübnan basınındaki haberlere göre, Hamas Sözcüsü Usame Hamdan, cumartesi bir ateşkes imzalanacağı iddialarını reddederek, kendilerine sunulan teklife ilişkin "kapsamlı rezervleri" olduğunu belirtti.

Lübnan merkezli el-Meyadin kanalına konuşan Hamas'ın üst düzey isimlerinden Ali Bereke de "teklifi çalıştıklarını, müttefikleri ve paydaşlarıyla istişare edeceklerini, bir haftadan kısa sürede karar vereceklerini" ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN