Georges Abdallah 41 yıl sonra serbest kalıyor: Lübnan'a gönderilecek

Georges Abdallah 41 yıl sonra serbest kalıyor: Lübnan'a gönderilecek

Fransa’da 1984’ten bu yana tutuklu bulunan Lübnanlı aktivist Georges Abdallah’ın tahliyesine Paris Temyiz Mahkemesi’nden onay geldi. Karar, uzun süredir devam eden siyasi baskılar ve uluslararası dayanışma kampanyalarının ardından geldi. 74 yaşındaki Abdallah, 25 Temmuz’da Lübnan’a sınır dışı edilecek.

Fransa’nın en uzun süre tutuklu kalan siyasi mahkûmlarından biri olan Georges Abdallah’ın serbest bırakılması yönündeki karar, Paris Temyiz Mahkemesi tarafından onaylandı. Mahkeme, 1982 yılında Paris’te bir Amerikalı ve bir İsrailli diplomatın öldürülmesine suç ortaklığı gerekçesiyle müebbet hapis cezası alan Abdallah’ın şartlı tahliyesine yapılan itirazı reddetti. 25 Temmuz’da tahliye edilecek olan 74 yaşındaki Lübnanlı aktivist, doğrudan Lübnan’a sınır dışı edilecek.

Filistin direnişine verdiği destekle bilinen Georges Abdallah, 1984’ten bu yana Fransa’nın güneyindeki Lannemezan Hapishanesi’nde tutuluyordu. 2009 yılından bu yana birçok kez tahliye başvurusu yapan Abdallah’ın tüm talepleri, siyasi gerekçelerle reddedilmişti.

'DİRENCİN VE ONURUN SEMBOLÜ'

Abdallah’ın mücadelesi, yıllardır uluslararası insan hakları kuruluşları ve Filistin yanlısı hareketler tarafından destekleniyordu. Filistinli Mahkûmlar Ağı (Samidoun) Avrupa Koordinatörü Muhammed Khatib, konuyla ilgili şunları söyledi:

“George Abdallah bizim için direnç, onur ve pes etmeme konusunda bir örnek oluşturmaktadır... Bu dava, Fransız devleti, Siyonist devlet ve Amerikan emperyalist devleti için sembolik bir vakadır.”

TAZMİNAT RESTİ VE LÜBNAN’IN ROLÜ

Fransız yargısı, Abdallah’ın tahliyesi öncesi öldürülen diplomatların ailelerine tazminat ödemesini şart koştu. Ancak Abdallah, “Filistinli ve Lübnanlı çocukların üzerine bomba atan bir devlete tazminat ödemem,” diyerek bunu reddetti. Bunun üzerine Lübnan devleti devreye girerek ödemeyi üstlendi.

AMERİKAN BASKISI BELGELERLE ORTAYA ÇIKTI

Georges Abdallah’ın yıllarca serbest bırakılmamasında ABD’nin etkin rol oynadığı belgelerle ortaya konmuştu. 1986 tarihli diplomatik yazışmalarda, Washington’un Fransa’ya doğrudan baskı yaptığı görülüyor. Eski ABD’li yetkili Steve Kashkett, “Fransızlar bu davayı kapatmak istiyordu, biz devreye girdik,” diyerek müdahaleyi doğrulamıştı. ABD’nin davaya müdahil olması, birçok çevrede sürecin hukuki değil siyasi bir rehine pazarlığına döndüğü yorumlarına yol açmıştı.

"ABDALLAH ARTIK ÖZGÜR KALMALI"

Avukatı Jean-Louis Chalanset, tüm koşulların yerine getirildiğini ve artık davanın siyasi nedenlerle ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Fransız kamuoyunda da bu yönde artan bir destek dikkat çekiyor. Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Annie Ernaux, “Onun tutukluluğu Fransa adına bir utançtır,” diyerek Abdallah’a açık destek vermişti.

SİYASİ BİR DAVA SON BULUYOR MU?

Lübnanlı gazeteci Pierre Abi Saab’a göre, Fransa artık bu dava dosyasını taşımakta zorlanıyor. Ancak siyasi irade eksikliği, kararın bugüne kadar ertelenmesine neden oldu. 25 Temmuz’da gerçekleşmesi beklenen tahliye, sadece bir hukuki süreç değil; aynı zamanda on yıllardır devam eden uluslararası siyasi bir mücadelenin sembolik zaferi olarak da yorumlanıyor.

Fransa'daki insan hakları savunucuları ve Filistin yanlısı gruplar, yıllardır Abdallah’ın serbest bırakılması için kampanyalar yürütüyordu. Tahliye kararı, hem Lübnan’da hem uluslararası kamuoyunda dikkatle izleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN