Hakaret gibi teklif

Hakaret gibi teklif

Ege’de, Akdeniz’de trajedilere yol açan göçmen sorununda elini taşın altına koymayan Avrupa çözümü Ankara’dan bekliyor. Yunan Başbakanı Miçotakis sığınmacı akınını önlemek için AB’nin Türkiye’ye daha fazla fon vermesini istedi. ‘Para verelim, mültecileri orada tutsunlar’ yaklaşımı yeni bir tartışma başlattı.

‘TÜRKİYE PARAYI ALIP BATI’YA AÇILAN KAPIYI KAPATSIN’

Savaşlardan, açlıktan kaçıp yeni bir yaşam arayan insanlar her yıl umut yolculuğunda can verirken Batılı ülkeler soruna kaynağında çözüm aramaya dönük somut adımlardan kaçınıyor. İnsani yaklaşım ortaya koyan Türkiye milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparken son yıllarda artan mülteci göçü karşısında Batı ‘Bize gelmesinler yeter’ anlaşımını sürdürüyor. Bu noktada Türkiye’yi bir tampon olarak gören anlayış öne çıkıyor.

MİÇOTAKİS EK FON ÖNERİSİNİ ERDOĞAN’A SUNACAK

Tartışmalı yaklaşımı son olarak Yunanistan Başbakanı dillendirdi. Göçmen teknelerinin engellenmesinde Türk yetkililerle işbirliğinin etkili olduğunu söyleyen Miçotakis “Türkiye’yi desteklemek için milyonlarca euro veren AB daha fazlasını verebilir” dedi. Konuyu NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde de gündeme getireceğini kaydetti. Türkiye’nin Batı’ya giden kapıları tutmasına dönük anlayış eleştiri topladı.

0207krt01a-tum.jpg

‘PARAYI VERELİM KAPI KAPANSIN’ DİPLOMASİSİ

Ege ve Akdeniz’de yaşanan göçmen trajedisine yönelik sorumluluk almayan Avrupa, çözümü yine ‘para verelim gelmesinler’ diplomasisinde arıyor. AB zirvesi sonrası konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Brüksel’in ‘göç deposu’ olarak gördüğü Türkiye’ye yönelik hakaret gibi bir teklifte bulundu. “Türkiye’yi desteklemek için milyonlarca euro veren AB daha fazlasını verebilir” diyen Miçotakis Konuyu NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüşeceğini kaydetti.

Güneydoğu Asya’dan Orta Asya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya, Afganistan’a kadar olan bölgelerde savaşlardan, açlıktan kaçıp yeni bir yaşam arayan milyonlarca insan her yık Batı’ya doğru umut yolculuğuna çıkıyor. Bu yolculukta binler can verirken sağ kalanlar vatansız olarak yaşam savaşı veriyor. Bu insanlık trajedisinin belki de en kötülerinden biri geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında yaşandı. Çoğu Pakistan uyruklu 700’den fazla göçmeni taşıyan tekne ihmaller sonucu battı ve 600’den fazla göçmene mezar oldu. 500’den fazlasının cesedi bile bulunmadı. Tekne faciası cılız mesajlarla geçiştirildi.

‘PARA VERELİM GELMESİNLER’ ANLAYIŞI

Ancak bu trajik tabloya rağmen Batılı ülkeler soruna kaynağında çözüm aramaya dönük somut adımlardan kaçınıyor. İnsani yaklaşım ortaya koyan Türkiye milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparken son yıllarda artan mülteci göçü karşısında Batı ‘Bize gelmesinler yeter’ yaklaşımını sürdürüyor. Bu noktada Türkiye’yi bir tampon olarak gören anlayış öne çıkıyor. Başta AB olmak üzere bu ülkeler çareyi ise “Para verelim gelmesinler” anlayışında arıyor. Ancak gelinen aşamada Türkiye’nin artık bu yükü kaldıramayacağı ortaya çıkmış durumda.

TÜRKİYE SAYESİNDE AZ GELİYORLAR

Hal böyle olmasına rağmen Batı’nın ‘Parayla sorunu çözelim” anlayışını sürdürdüğü Yunanistan Başbakanı Kiryos Miçotakis’in açıklamalarıyla tekrar ortaya konuldu. Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi sonrası basın açıklamasında bulunan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miçotakis, düzensiz göçmen sorununu çözmenin en önemli unsurunun göçmen kaçakçıları ile mücadele olduğunu belirtti. Miçotakis, Yunanistan’a son dönemde daha az düzensiz göçmen taşıyan tekne gelmesinin nedeninin Türkiye’den yola çıkan tekne sayısının azalması olduğunu belirterek, yola çıkan tekne sayısının azalması için Tunus ve Libya gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle işbirliği yapılması gerektiğini savundu.

TÜRKİYE İÇİN EK BÜTÇE OLMALI

Başbakan Miçotakis “Türkiye’nin mülteci sorunuyla mücadelede müttefik olması gerektiğini birçok kez söyledim. Öte yandan, AB Türkiye’yi desteklemek için çok milyon avro verdi ve muhtemelen daha fazla da verebilir. AB’nin çok yıllık bütçesinin yeniden yapılandırılmasında Türkiye’nin gelecekte desteklenmesi için ek bir madde olabilir” dedi. Kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin dışında, Türkiye ve Yunanistan Bakanları arasında da görüşmeler olabileceğini kaydeden Miçotakis, “Geçmişte de temaslar vardı. Bu temasların sık sık olması iyidir. (Göçmen sorunu ile) mücadelede Türkiye’nin gerçekten de iyi bir müttefik olduğunu ortaya koyabiliriz. Tabii kendisi de isterse” diye konuştu.

YENİ DÖNEMDE ZEYTİN DALI MESAJI

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi çerçevesinde yapacakları görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Miçotakis, “Bu her ikimizin de yeniden seçilmesinden sonraki ilk toplantı olacak. İkimiz de hükümet dönemimizin başlarındayız ve güçlü bir halk desteğine sahibiz” dedi. Miçotakis, “Bu, Yunan-Türk ilişkilerinin bağlamını yeniden tanımlamak ve Yunanistan’ın birçok kez kamuoyuna açıkladığım kırmızı çizgilerinden geri adım atmadan bir yakınlaşma yolu çizmek için bir fırsattır. Bardağın dolu tarafını görmek istiyorum. Son zamanlarda Türk hava kuvvetleri tarafından Yunan hava sahası daha az ihlal edilirken, göç konusunda Türk makamlarıyla daha iyi bir işbirliği var” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN