İran dini lideri Ayetullah Ali Hameney, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülke genelinde son dönemde yaşanan protestolar sırasında meydana gelen can kayıpları ve hasarın “baş sorumlusu” olduğunu söyledi.
Tahran’da bir toplantıda konuşan Hamaney, son olayları “fitne” olarak tanımladı. ABD Başkanı Trump’ın sürece bizzat müdahil olduğunu, tehditler savurduğunu ve protestocuları açıkça desteklediğini söyledi. Hamaney, ABD’nin amacının İran’ı “yutmak” olduğunu ifade etti.
Geçen ayın son günlerinde Tahran’da başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar, ekonomik kötüleşme ve ulusal para birimi riyalin rekor değer kaybı nedeniyle patlak vermişti. 8 Ocak’ta protestolar, Trump’ın ve ABD’de yaşayan eski İran monarşisi mensubunun çağrıları ile şiddetlenmişti.
Güvenlik güçleri ile göstericiler arasında yaşanan sert çatışmalarda, özellikle batı eyaletlerinde yüzlerce kişi hayatını kaybetti. İran polisi, barışçıl protestoların ABD ve İsrail istihbaratı destekli gruplar tarafından istismar edildiğini savundu.
KAMU BİNALARI VE CAMİLERE SALDIRI İDDİASI
Yetkililer, Tahran dahil birçok kentte kamu binaları, polis merkezleri, bankalar, iş yerleri ve camilere saldırılar düzenlendiğini açıkladı. İlk tahminlere göre maddi zararın yüz milyonlarca doları bulduğu kaydedildi. Hamaney, olaylarda 250 caminin yakıldığını öne sürdü.
Hamaney, İran’ın savaş istemediğini, ancak iç ve dış “suçluların” cezasız bırakılmayacağını söyledi. ABD ve İsrail’i İran içinde bazı kişileri eğitmek ve yönlendirmekle suçladı, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Konuşmasında ekonomik tabloya da değinen Hamaney, halkın geçim şartlarının ciddi biçimde zorlandığını kabul etti. Yetkililere temel gıda, yem ve ihtiyaç maddelerinin temini konusunda daha kararlı adımlar atılması çağrısında bulundu.
