İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Filistin yanlısı eylemleriyle bilinen Palestine Action grubunun terör örgütü ilan edilerek yasaklanacağını açıkladı. Girişim, grubun İngiliz hava üssüne düzenlediği son eylemin ardından hız kazandı.
İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Filistin’e destek eylemleriyle öne çıkan "Palestine Action" adlı grubu terör örgütü ilan edeceklerini duyurdu. Kararın önümüzdeki hafta Parlamento’ya sunulması bekleniyor. Kabul edilmesi durumunda, gruba üye olmak veya destek çağrısı yapmak yasa dışı sayılacak.
Cooper, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Palestine Action’ın uzun bir suç geçmişine sahip olduğunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde Oxfordshire’daki İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait Brize Norton Hava Üssü’ne giren aktivistlerin iki askeri uçağın motorlarına kırmızı boya püskürttüğünü hatırlatan Bakan, bu eylemi "utanç verici" olarak nitelendirdi.
Grubun 20 Haziran’daki bu protestosu sırasında, pistin üzerine de kırmızı boya dökülmüş ve olay yerinde Filistin bayrağı bırakılmıştı. Palestine Action yaptığı açıklamada, kullanılan boyanın Gazze’de dökülen kanı simgelediğini belirtmişti. Grup, İngiliz hükümetini İsrail’le işbirliği yapmakla suçlayarak, askeri sevkiyatlara ve istihbarat desteğine dikkat çekmişti.
İngiliz hükümeti içinden de tepki gören bu eylem, Başbakan Keir Starmer ve Savunma Bakanı John Healey tarafından kınanmıştı. Yaşananların ardından hükümetin, Palestine Action’ı yasaklı örgütler listesine almak için yasal süreç başlattığı açıklandı.
Palestine Action, İsrail ile iş yapan İngiliz savunma sanayi şirketlerini ve altyapı tesislerini hedef alan doğrudan eylemleriyle biliniyor. Grubun faaliyetleri, özellikle Elbit Systems gibi İsrail merkezli savunma şirketlerine yönelik baskın ve işgal girişimleriyle gündeme gelmişti.
KARAR PROTESTO EDİLDİ
Bu gelişmenin ardından İngiltere'de yüzlerce kişi, İsrail’le iş yapan şirketlere karşı doğrudan eylemler düzenleyen Palestine Action adlı grubun, hükümet tarafından yasaklı örgüt ilan edilmesi yönündeki girişimi protesto etti.
Londra Metropolitan Polisinin yoğun önlem aldığı eylem sırasında polisin bazı protestocuları gözaltına almak istemesi üzerine güvenlik güçleriyle eylemciler arasında arbede yaşandı. Arbede sonucu eylemciler, gözaltına alınmak istenen 2 kişiyi polisin elinden aldı. Londra polisi toplamda 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.