İran'dan Rusya'ya adalar çağrısı: Yaklaşımını düzelt!

İran'dan Rusya'ya adalar çağrısı: Yaklaşımını düzelt!

Rusya'nın Basra Körfezi'ndeki üç ada hakkında yaptığı açıklamaya İran'dan tepki geldi. Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısı sonrasında, Rusya'nın Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağıran İran, Rusya'dan adalar yaklaşımını değiştirmesini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın 10 Temmuz'da Moskova'da düzenlediği "Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi 6. Stratejik Diyalog Toplantısı" sonrasında yayınlanan ortak açıklamasında, "BAE'nin, Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek" çağrısı yer almıştı.

Rusya'ya adalar tepkisi çok gecikmeden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani'den geldi. Kontrolünün İran'da olması ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de egemenlik iddiasında bulunduğu Basra Körfezi'ndeki adalar konusunu konuşmak isten İran, Rusya'nın Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

ADALAR SONSUZA KADAR İRAN'A AİT

İran Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, bakanlığa çağrılan Rus Büyükelçi Alexey Yurievich Dedov'a Tahran'ın itirazları iletildiği ve söz konusu adaların "sonsuza kadar" İran'a ait olduğu ve Rusya'dan bu konudaki yaklaşımını düzeltmesinin beklendiği ifadeleri yer aldı.

Adalar konusunu en kısa zamanda Moskova'ya ileteceğini söyleyen Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Dedov, İran'ın toprak bütünlüğüne saygının önemini vurguladı.

bae2.jpg


BAE, İRAN'I İŞGALCİ OLARAK GÖRÜYOR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamalarda, Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalar'ı, 1971'e kadar İngiliz işgali altında olduğunu belirtti. Kasım 1971'de İngiltere'nin adaların kontrolünü BAE'ye devrederek çekilmesinin hemen ardından İran adalarda hakimiyeti'ni ele geçirdiğini ifade eden Kenani, "BAE, adalara askeri güçlerini konuşlandıran İran'ı "işgalci" olarak niteliyor" dedi.

"BAE O TARİHTE HENÜZ KURULMAMIŞTI"

İran, adaların geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini ve dolayısıyla 'o tarihte henüz kurulmamış olan BAE'nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını' söyledi. BAE ise adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor.

İran, Aralık 2022'de Suudi Arabistan'da düzenlenen Çin-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi sonrasında üç ada hakkında BAE'nin tezlerini savunan değerlendirmelere benzer bir tepki vermiş ve Çin'in Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN