İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran’dan Türkiye’ye füze fırlatıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Türkiye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz” dedi. Arakçi, söz konusu iddiaların incelenmesi için ortak teknik iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.
Türk hava sahasında 4’üncü füze! NATO’dan 'hazırız' mesajı
BAKAN FİDAN İLE GÖRÜŞME
İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile Hakan Fidan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ile ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ele alındı.
Arakçi, ABD ve İsrail’in saldırılarında özellikle sivil alanların hedef alındığını savunarak, okullar, üniversiteler, bilim merkezleri, tarihi ve kültürel yapılar ile enerji ve üretim altyapılarının zarar gördüğünü belirtti.
Bakan Fidan Pakistan'da: Gündem Ortadoğu'daki gerilim
“ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI TEHDİTLER”
ABD’li yetkililerin İran’ın enerji ve üretim altyapılarına yönelik söylemlerini eleştiren Arakçi, bu açıklamaların uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
Arakçi, “ABD’li yetkililerin İran’ın enerji ve üretim altyapılarına yönelik açık saldırı tehditleri içeren söylemleri, başlı başına suç teşkil eden bir tehdittir ve ABD yönetiminin uluslararası hukukun temel ilkeleri ile insani değerlere açıkça kayıtsız kaldığının göstergesidir. Uluslararası toplumun buna karşı kararlı bir tepki göstermesi gerekmektedir” dedi.
Avrupa devleri tek tek hava sahasını kapattı Trump çıldırdı: ABD bunu unutmayacak
“SAHTE BAYRAK” UYARISI
İran’dan Türkiye’ye füze fırlatıldığına ilişkin bazı kaynaklarda yer alan iddialara da değinen Arakçi, bu haberlerin “tamamen asılsız” olduğunu vurguladı.
Bölgede “sahte bayrak” operasyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Arakçi, “İran iyi komşuluk ilkesine bağlıdır. Türkiye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz. Muhtemel iddiaların incelenmesi için ortak teknik iş birliğine hazırız” ifadelerini kullandı.
İran'dan Türkiye'ye füze iddialarına yalanlama: 'Komşu ülkelere saldırma niyetimiz yok'
