ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), İsrail'in dünyanın en çok izlenen kültürel etkinliklerinden biri olan Eurovision Şarkı Yarışması'nı nasıl bir "yumuşak güç" aracına dönüştürdüğünü gözler önüne seren çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Habere göre İsrail hükümeti, Gazze'deki savaşın gölgesinde zedelenen uluslararası imajını düzeltmek için Eurovision'daki halk oylamalarını manipüle etmek amacıyla 1 milyon dolardan fazla para harcadı.
50'den fazla kişiyle görüşülerek ve Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) sızdırılan iç yazışmalarını inceleyerek hazırlanan haberde, İsrail'in Eurovision'a yönelik benzeri görülmemiş devlet destekli müdahalesini ortaya çıkardı. Gazeteye göre yarışma, İsrail için sadece bir müzik şöleni değil, Birleşmiş Milletler'in soykırım suçlamalarına ve Filistin devletinin tanınmasına karşı uluslararası desteği toplama fırsatı olarak görüldü.

BAŞBAKANLIK PROPAGANDA OFİSİ DEVREDE
NYT'nin ulaştığı finansal kayıtlar, oylama tartışmaları patlak vermeden önce bile İsrail'in Eurovision pazarlamasına en az 1 milyon dolar harcadığını gösteriyor. Bütçenin büyük bir kısmı İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan gelirken, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yurt dışı propaganda faaliyetlerini yürüten "hasbara" ofisinden de "oy teşviki" adı altında özel fonlar aktarıldığı tespit edildi.
Kampanyanın en belirgin ayağı, dijital reklamlardı. İsrail hükümeti, Avrupa'nın dört bir yanında farklı dillerde YouTube ve Google reklamları satın alarak, izleyicileri İsrailli yarışmacıya sistemin izin verdiği maksimum sınır olan "20 kez oy vermeye" çağırdı. Bizzat Başbakan Netanyahu ve Avrupa'daki İsrail yanlısı gruplar bu kampanyayı sosyal medyadan koordine etti.
BİRKAÇ YÜZ OY SONUCU DEĞİŞTİRDİ
Gazetenin oylama verileri üzerinde yaptığı analiz, bu kampanyanın yarışma sonuçlarını doğrudan etkilediğini kanıtladı. İsrail'in, anketlerde kendisine yönelik tepkilerin en yüksek olduğu ülkelerde bile halk oylamasını (televote) kazanması dikkat çekmişti. Analize göre, bazı ülkelerde Eurovision için oy kullanan kişi sayısı o kadar azdı ki, sadece birkaç yüz kişinin organize bir şekilde defalarca oy kullanması o ülkenin puanlarını İsrail lehine çevirmeye yetti.

EUROVİSİON YÖNETİMİ VERİLERİ GİZLEDİ, 5 ÜLKE BOYKOT ETTİ
İsrail'in bu agresif stratejisi, Eurovision'un 70 yıllık tarihindeki en büyük krizi tetikledi. Aralarında Slovenya ve İspanya'nın da bulunduğu birçok ülke oylama verilerinin açıklanmasını ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını talep etti. Ancak yarışmayı düzenleyen EBU, verileri yayıncılardan bile gizledi ve iddiaları küçümseme yoluna gitti.
Yayıncılar arasında çıkan krizin ardından EBU, İsrail'in ihracı için acil bir oylama planladı ancak bunu da iptal etti. Krizin sonunda, kurum İsrail'in katılımını oylamak yerine, bir kişinin verebileceği maksimum oy sayısını 10'a düşüren ve "orantısız tanıtım kampanyalarını" yasaklayan bir kural değişikliğini oylattı. İsrail'in yarışmada kalmasına olanak tanıyan bu manevra, büyük bir tepki çekti.
EBU'nun bu tutumu sonrası İzlanda, İrlanda, Hollanda, İspanya ve Slovenya ulusal yayıncıları yarışmayı boykot etme kararı aldı. Boykotların, kar amacı gütmeyen kuruma yüz binlerce dolar zarar vereceği tahmin ediliyor.
