İsrail katliamında 28. gün: Gazze tamamen kuşatıldı

İsrail katliamında 28. gün: Gazze tamamen kuşatıldı

İsrail-Filistin arasındaki savaş 28'inci gününe girerken İsrail ordusu, Gazze'yi tamamen kuşattığını ve ateşkes seçeneğinin masada olmadığını açıkladı. İsrail, üç günde üçüncü kez Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombalarken aynı dakikalarda Bureij ve El Magazi Mülteci Kampını da vurdu. Saldırılarda 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Savaşın başladığı günden bu yana 3 bin 826'sı çocuk, 2 bin 405'i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli yaşamını yitirdi, en az 32 bin kişi yaralandı.

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaş 28'inci gününde tüm şiddeti ve yıkıcılığıyla devam ediyor. Uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan İsrail ordusu hedef gözetmeksizin ölüm yağdırıyor.

Gazze'ye yönelik saldırılarına şiddetin dozunu artırarak devam eden İsrail ordusunun sözcüsü Daniel Hagari Gazze kentinde yönelik kuşatmanın tamamlandığını açıkladı. Kara birliklerinin bölgede ilerlediğini söyleyen Hagari, ateşkes seçeneğinin masada olmadığının altını çizdi.

2-001.jpg

İSRAİL ÜÇ MÜLTECİ KAMPINI VURDU

İsrail ordusunun mülteci kamplarına düzenlediği saldırıların yankısı sürüyor. İsrail'in, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na düzenlediği üç gündeki üçüncüsü saldırısında 29, Bureij Mülteci Kampı'ndaki saldırısında 15, Maghazi Mülteci Kampı'na düzenlediği 2 farklı saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi de yaralandı.

3.jpg

FİLİSTİN KANALI MUHABİRİ EBU HATAB HAYATINI KAYBETTİ

Filistin'in resmi televizyon kanalı Filistin TV'nin haberine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentini hedef alan bombardımanında gazeteci Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden eşi, oğlu, erkek kardeşinin de arasında bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetti.

Filistin Gazeteciler Sendikasına göre, Ebu Hatab'ın ölümüyle İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli gazetecilerin sayısı 27'ye yükseldi.

Saldırıların başladığı günden bu yana 40 medya çalışanı hayatını kaybetti.

1-008.jpg

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana dek 3 bin 826'sı çocuk, 2 bin 405 kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli yaşamını yitirdi, en az 32 bin kişi yaralandı.

İsrail basını ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

4.jpg

Savaşın 28. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

18.00: İsrail ordusu, Gazze'de binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurdu.

17.09: Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde aralarında yerinden edilen Filistinlilerin de bulunduğu yaklaşık 50 binasının zarar gördüğünü, bazılarının doğrudan vurulduğunu belirtti.

16.58: BM, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin sayısının 1.5 milyona ulaştığını bildirdi.

16.34: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Elizabeth Throssell, işgal altındaki Batı Şeria'da durumun endişe verici olduğunu belirterek, buradaki Filistinlilerin 'çok katmanlı insan hakları ihlallerine' maruz kaldığını bildirdi.

16.20: İsrail Ordusu bir süredir Gazze'de kanalizasyon borularını da hedef alınca Gazze Belediyesi, şehrin atık suların altında kalabileceği uyarısını gerçekleştirdi.

15.20: Birleşmiş Milletler uzmanları Filistin halkının 'ciddi soykırım tehlikesiyle karşı karşıya' olduğu uyarısında bulundu. Aralarında işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan haklarının durumuyla ilgili görevlendirilen özel raportörün de bulunduğu BM uzmanları, Cenevre'de İsrail’in saldırılarına yönelik ortak bir bildiri yayımladı.

14.32: İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog, uluslararası ve insani hukuka uyan bir ülke olarak Gazze'dekilere hava saldırısı uyarısı içeren 1 milyon bülten attıklarını belirtti. Herzog ayrıca mesajlar gönderildiğini ve aramalar yapıldığını ifade etti. Herzog, "Bombalanan bölgeden çıkmalarını istiyoruz. Çıkarsanız biz insani hukuka uygun olarak girebilir ve halkımızı koruyabiliriz" dedi.

14.31: İskoçya Başbakanı Humza Yousaf'ın kayınvalide ve kayınpederi, bugün Gazze'den çıkmasına izin verilecek isimler listesinde yer aldı. Çift, Gazze'de mahsur kalmıştı.

14.00: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227'ye yükseldiğini duyurdu. Ölenlerden 3 bin 826'sı çocuk, 2 bin 405'i kadın...

13.30: Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da 2,7 milyon kişinin gereksinimleri için 1,2 milyar dolara ihtiyaç olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

13.00: İsrail güvenlik güçleri Kudüs sınırları içerisinde bulunan Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyen Müslümanlara gazlı müdahalede bulundu.

12.12: İsrail'in sınır dışı ettiği binlerce Filistinli işçinin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne döndüğü bildirildi.

11.50: Gazze'nin Maghazi Kampı bölgesine düzenlenen saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu yaralılar, Deir al Balah kentindeki Aksa Hastanesi'ne getirildi.

11.09: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana üçüncü kez İsrail’i ziyaret etti.

11.08: İsrail ordusu, Lübnan topraklarından düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısında 2 askerinin yaralandığını duyurdu.

10.28: Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, 3 mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

09.21: Saadet Partisi ve Gelecek Partisi milletvekillerinden oluşan 4 kişilik heyet, Gazze'ye yapılan insani yardım çalışmalarını desteklemek ve yerinde incelemek amacıyla Mısır'a gitti.

08.51: İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki kara harekatında çıkan çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısının 23'e yükseldiği belirtildi.

06.42: Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, açıklamasında, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'nı vurmasını kınayarak Gazze'nin acil olarak insani yardımlara ihtiyacı olduğunu ve Refah Sınır Kapısı'ndan yardım geçişlerinin daha esnek hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

06.06: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskında 4 Filistinli öldürüldü.

05.19: Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail'in Gazze'de "beyaz fosfor bombası" kullanmasına tepki gösterdi.

02.04: İsrail'de Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi'ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar verdi.

02.01: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında iki Filistinli öldürüldü, 3 Filistinli yaralandı.

01.57: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Filistin'deki son gelişmeleri görüştü.

01.13: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında bir Filistinli öldürüldü, 1'i ağır 4 Filistinli yaralandı.

00.52: Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, iki mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

00.47: İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentini hedef alan bombardımanında gazeteci Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden 11 kişinin öldüğü bildirildi.

00.14: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas'ın "yeniden toparlanmasına" yol açacağına ilişkin endişelerden dolayı İsrail ve Hamas arasında ateşkesi desteklemediklerini bildirdi.

00.07: Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Cibaliya mülteci kampının İsrail için "yasal bir hedef" olup olmadığına ilişkin soruya yanıt vermekten kaçındı.

00.05: Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, İsrail'in Gazze'deki vahşetinin savaş suçu anlamına geldiğini belirterek, bu kıyıma derhal son verilmesi gerektiğini söyledi.

00.02: Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde onkoloji ünitesine sahip tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin dün faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmasının ardından 4 kanser hastasının hayatını kaybettiği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN