İsrail soykırımının sürdüğü Gazze’ye destek amacıyla oluşturulan Mağrip Direniş Konvoyu, Tunus’tan yola çıktı. Yol boyunca birçok ülkeden katılımın olması beklenen konvoyun 100 araç ve 12 otobüs olduğu bildirildi.
7 Ekim 2023’ten bu yana 50 binden fazla masum sivilin yaşamını yitirdiği ve İsrail’in insani yardımların girmesine izin vermediği Gazze’ye destek olarak Mağrip Direniş Konvoyu, Tunus’tan yola çıktı.
İsrail'in 'yardım tuzaklarında' 125 kişi hayatını kaybetti
‘KÜRESEL GİRİŞİMİN PARÇASIYIZ’
Tunus merkezli Bağımsız Filistin’le Dayanışma Koordinasyonu öncülüğünde düzenlenen konvoya ilişkin açıklama yapan Konvoy Sözcüsü Dr. Muhammed Emin Bennur, “Bu konvoy, Avrupa, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’dan 30’dan fazla ülkenin katıldığı küresel bir girişimin parçası. Gazze’ye kara, deniz ve hava yoluyla ulaşmayı amaçlayan farklı organizasyonlarla eş zamanlı hareket ediyoruz. Bizim hedefimiz kara yoluyla Gazze ulaşmak ve yolculuk boyunca yapacağımız etkinlikler ile Gazze’de yaşananları dünyaya duyurmak” dedi.
İsrail'den Madleen'e baskın: 2'si Türk 12 aktivist kaçırıldı
Bölge ülkelerinden binlerce gönüllünün katılımıyla devam edecek kara konvoyunun, Tunus başkenti dışında Susa, Safakes ve Gabes kentlerinden de katılım olacağını aktaran Bennur, “Tunus’u boydan boya geçtikten sonra Libya ve Mısır üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaşmayı planlıyoruz. Gazze’ye Yürüyüş, Küresel Gazze Yürüyüşü ve çok sayıda gemiden oluşan Özgürlük Filosu gibi girişimlerle koordineli çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
BM raportöründen sert eleştiri: Avrupa, İsrail’le ilişkilerini gözden geçirmeli
15 HAZİRAN’DA REFAH’TA OLACAK
Koordinasyon üyelerinden Cevahir Şenna da konvoyun son hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, “Cezayir’den gelen kardeşlerimiz ile beraber, binin üzerinde katılımcı 12 otobüs ve 100 araca dağıtıldı. Yol boyunca tamamlanacak katılımcıların ardından hep birlikte Gazze’ye doğru yola çıkacağız” diye konuştu.
Öte yandan sivil toplum kuruluşları, diplomatlar ve insani yardım kuruluşlarıyla koordinasyon halinde 32 ülkeden binlerce aktivist, 15 Haziran'da Refah Sınır Kapısı'nda gösteri yapmayı planlıyor.
Aktivistler, 12 Haziran'da Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanmayı, ertesi gün Gazze sınırındaki Ariş kentine gitmeyi ve buradan da 3 gün sürecek 50 kilometrelik bir yürüyüşle Refah Sınır Kapısı'na ulaşmayı hedefliyor.
Gazze’deki soykırımın etkisi: Batı Avrupa'da İsrail’e destek dibi gördü