Karadeniz'de iki gemiye İHA saldırdı: Mürettebat aranıyor

Karadeniz'de iki gemiye İHA saldırdı: Mürettebat aranıyor

Karadeniz'de seyreden iki ticari gemi, insansız hava araçlarının hedefi oldu. Togo bayraklı Alfa Watan gemisi batarken, Palau bayraklı Able gemisindeki 18 mürettebat tahliye edildi. Batan geminin müretebatı için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bulgaristan Başbakanı Rumen Radev, saldırının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti.

Bulgaristan açıklarında seyreden iki ticari gemi, sabaha karşı düzenlenen insansız hava aracı saldırıları sonucu ağır hasar aldı. Bulgaristan Başbakanı Rumen Radev, kıyıdan yaklaşık 130 kilometre açıkta gerçekleşen olayda bir geminin battığını ve çok sayıda yaralanan olduğunu açıkladı.

'ULUSLARARASI HUKUKUN AÇIK BİR İHLALİ'

Bulgaristan'ın münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleşen saldırıyı "kabul edilemez" olarak niteleyen Radev, "Bu, uluslararası hukukun ve deniz hukukunun açık bir ihlalidir" dedi.

Togo bayraklı Alfa Watan gemisinin saldırı sonucunda ciddi yapısal hasar alarak battığı ve mürettebatın akıbetinin henüz bilinmediği kaydedilirken, bölgede geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları başlatıldığı bildirildi.

Palau bayraklı Able gemisi ise saldırının ardından alev aldı. Bulgar feribotu ve donanmaya ait hızlı bir botla Able gemisindeki 18 mürettebatın tahliye edildiği, yaralanan iki denizcinin ise Varna'daki bir hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Able gemisinin tahıl taşıdığı, Alfa Watan'ın ise yükünün henüz belirlenemediği açıklandı. Başbakan Radev, olası petrol sızıntısı ve çevre kirliliğine karşı bölgenin dikkatle takip edildiğini açıkladı.

MACARİSTAN'DAN BULGARİSTAN'A SALDIRI SONRASI TAM DESTEK MESAJI

Acil durum toplantısının ardından açıklama yapan Radev, saldırıların Karadeniz'deki deniz taşımacılığını ciddi şekilde aksattığını ve sigorta maliyetlerini artırdığını dile getirdi. Macaristan Başbakanı Peter Magyar ise saldırı sonrası Bulgaristan ile tam dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

Radev, Karadeniz'de Rusya-Ukrayna savaşıyla tırmanan gerilim ve son dönemde artış gösteren İHA saldırıları ekseninde savaşın coğrafi olarak genişlediği ve küresel çatışma riskini artırdığı uyarısında bulundu. Bu açıklama öncesinde, Romanya açıklarında bir geminin daha hedef alınarak bir kişinin hayatını kaybettiği ve bir kişinin kaybolduğu bildirilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise söz konusu eylemin Rusya tarafından gerçekleştirilen bir saldırı olduğunu dile getirmişti.'

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN