Kiev’de büyük tasfiye

Kiev’de büyük tasfiye

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in bazı yetkilileri savaşı görmezden gelmekle suçlayarak tasfiye işareti vermesi Kiev’de deprem etkisi yaptı. Yolsuzluk iddiaları ve savaş döneminde yurt dışına yapılan ziyaretler nedeniyle patlak veren kriz sonucu birçok Ukraynalı üst düzey yetkili görevden alındı ya da istifa etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin, ülkede yolsuzluğa müsamaha gösterilmeyeceğini açıklamasının ardından üst düzey bazı yöneticiler dün istifa etti.
Başsavcı Yardımcısı Oleksiy Symonenko, Zelenskiy’in danışmanlarından Kyrylo Timoşenko, Savunma Bakanı Yardımcısı Minister Vyacheslav Shapovalov dahil olmak üzere önemli görevlerdeki bazı yöneticiler istifalarını sundu. AFP ise haberinde 5 vali ve dört bakan yardımcısının istifa ettiğini duyurdu.

AFP, savunma bakan yardımcısıyla birlikte, sosyal politikalardan sorumlu bakan yardımcısının ve bölgesel kalkınmadan sorumlu iki bakan yardımcısının da istifası istenenler arasında yer aldığını aktardı. Herson ve Kiev valileri de görevden alınanlar arasında bulunuyor.

fd.jpg
Zelenskiy’in konuşmasından saatler sonra, ismi ‘yolsuzluk’ iddialarına karışan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kyrylo Tymoshenko istifasını böyle gösterdi.

Zelensky’nin seçim kampanyasını yürüten ve bölgesel konularda danışmanlık veren 33 yaşındaki Kyrylo Timoşenko, 2019 yılından bu yana görevi yürütüyordu. Timoşenko, işgale rağmen lüks spor araç kullandığı gerekçesiyle medya tarafından eleştiriliyordu. Ailesiyle birlikte İspanya’nın Marbela bölgesinde yeni yılda 10 gün tatil yapan Symonenko yine eleştirilerin oklarını hedefi olmuştu. Shapovalov ise Savunma Bakanlığı adına alınan gıda ürünleriyle ilgili ihalelerde piyasa fiyatının üzerinde ödemeler yapılmasına olarak sağladığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Zelenskiy, önceki gün yaptığı açıklamada bu hafta içinde ülkenin kronik sorunu olan yolsuzluğun ortadan kaldırılmasına yönelik önemli kararlar alınacağı sözünü vermişti. Bu arada Reuters, önümüzdeki günlerde devlet kademesinde önemli mevkilerde görev değişikliğinin süreceğini duyurdu. Rusya’ya karşı geçen şubat ayından bu yana verilen savaş, ülkedeki yolsuzlukla ilgili tartışmaların ve iç siyasi çekişmelerin uzun bir süredir unutulmasına yol açmıştı.

Zelenskiy’nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak, son görev değişiklikleriyle ilgili olarak “Başkanın yöneticilerle ilgili kararları, devletin temel önceliklerine göre belirleniyor. Başkan toplumu ne hissettiğini görüyor ve onları dinliyor. Toplumun taleplerine doğrudan yanıt verip, herkes için adaleti sağlamayı çalışıyor.” dedi. Zelenskiy, önceki gün yaptığı açıklamada üst düzey yöneticilerini görevleri dışında yurt dışına yolculuk yapamayacağını bildirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN