Kızıldeniz’de yeni cephe

Kızıldeniz’de yeni cephe

ABD ve İngiltere Yemen’i vurdu; İsrail saldırılarıyla zaten barut fıçısı haline gelen Orta Doğu’da tansiyon iyice yükseldi. Husiler “ABD ve İngiltere’nin tüm çıkarları güçlerimiz için meşru hedeflerdir” karşılığını verdi. İran “Uluslararası hukuk ihlal ediliyor” derken, Rusya da BMGK’yı acil toplantıya çağırdı.

Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı ticari gemileri hedef alan Yemen’deki Husilere karşı ABD öncülüğünde kurulan deniz gücü, önceki gece karşı saldırıya geçti. ABD ile İngiltere, İran destekli Husiler’e ait askerî noktaları havadan ve denizden bombaladı. Amerikan medyası, 12 hedefin vurulduğu saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle yapıldığını yazdı. ABD Başkanı Joe Biden “Operasyona Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda da destek verdi.

Tarihte ilk kez gemisavar balistik füzeleri kullandık. Husiler’ın saldırılarına doğrudan yanıt verdik. Gerektiğinde halkımızı ve uluslararası ticaretin serbest akışını korumak için daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

"PİŞMAN OLACAKLAR”

Saldırılarda 5 mensubunun öldüğünü duyuran Husiler ise “Yemen’e savaş başlatmakla hata yaptılar. Onları pişman edeceğiz. Bizim amacımız, Gazze’deki soykırım suçlarını durdurmak. Karşı tarafınki failler korumak. ABD ve İngiltere’nin tüm çıkarları güçlerimiz için meşru hedeflerdir” restini çekti. Suudi Arabistan, “Yemen’deki saldırılardan büyük endişe duyuyoruz” derken; Rusya’dan “ABD ve müttefiklerinin uluslararası hukuka göre gayrimeşru olan eylemlerini şiddetle kınıyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını talep ediyoruz. Yasa dışı koalisyonun maceracı eylemleri, küresel barış ve güvenliğe doğrudan tehdit oluşturuyor” açıklaması geldi. İran da saldırıyı kınadı; “Bölgede güvensizlik ve istikrarsızlığı körüklemekten başka bir işe yaramayacak” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Ürdün, Tahran ve Batı Şeria’da protesto gösterileri düzenlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN