Suriye İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Beşar Esad döneminde Suriye ordusunun 17. Tümeninde ve daha sonra Deyrizor vilayetindeki kara kuvvetlerinde komutanlık yapan Tümgeneral Adil İsa, Lübnan’dan Suriye’ye iade edildi.
67 yaşındaki İsa hakkında, çeşitli suçlamalar kapsamında daha önce tutuklama emri çıkarıldığı belirtildi.
İSA HAKKINDA ÇOK SAYIDA SUÇLAMA BULUNUYOR
Suriye makamlarının açıklamasında İsa’nın, kasten adam öldürme, suça yardım etme, ikiden fazla kişinin öldürülmesi ve işkence sonucu ölüme neden olma gibi suçlamalarla karşı karşıya olduğu bildirildi.
İsa hakkında ayrıca iç savaş ile mezhep çatışmasını kışkırtmayı amaçlayan eylemlere ilişkin suçlamaların da bulunduğu aktarıldı.
Suriye İçişleri Bakanlığı, İsa’nın dosyasının incelendiğini, bu sürecin ardından Şam Ceza Mahkemesine sevk edilerek yargılanacağını açıkladı.
LÜBNAN’DA 8 AĞUSTOS’TA GÖZALTINA ALINMIŞTI
İsa, 8 Ağustos’ta bazı evrak işlemleri için Beyrut’taki Suriye Büyükelçiliğine gittiği sırada gözaltına alınmıştı.
Büyükelçilik yetkililerinin, İsa’nın Suriye’de arandığı konusunda Lübnan savcılığını bilgilendirdiği belirtildi. Bunun ardından İsa’nın Lübnan makamlarınca gözaltına alındığı aktarıldı.
ESAD REJİMİNİN DEVRİLMESİNİN ARDINDAN LÜBNAN’A KAÇIŞLAR YAŞANDI
Beşar Esad rejiminin Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, rejim döneminde görev yapan bazı askeri ve güvenlik yetkilileri Lübnan’a kaçmıştı.
İsa’nın iadesiyle birlikte, Esad döneminde görev yapan ve hakkında çeşitli suçlamalar bulunan bir askeri yetkili Suriye’de yargılanmak üzere ülkeye gönderilmiş oldu.
