Mısır piramidine çizim yapan rehber tutuklandı

Mısır piramidine çizim yapan rehber tutuklandı

Dünyanın yedi harikasından biri olan Keops Piramidi, bu kez arkeolojik bir keşifle değil, akılalmaz bir vandallıkla gündemde. Gize’de binlerce yıllık taşların üzerine çizim yapan tur rehberi, görüntülerin sosyal medyada ortaya çıkmasının ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mısır’ın Gize kentinde, mesleği gereği tarihi koruması beklenen bir tur rehberinin, Büyük Piramit’in (Keops) taş bloklarından birinin üzerine siyah kalemle çizim yaparken kaydedilen görüntüleri infial yarattı. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, tarihî mirasa zarar veren rehberi anında tutukladı.

YASANIN EN AĞIR MADDESİYLE YARGILANACAK

Mısırlı yetkililer, şahsın ‘Eski Eserleri Koruma Yasası’nı ihlal ettiğini ve binlerce yıllık kireçtaşı bloklara kalıcı zarar verme teşebbüsünde bulunduğunu açıkladı. Sosyal medyada yayılan videoda rehberin MÖ 24. yüzyılda inşa edilmiş ve Giza Piramitleri'ne yakın bir mezarlık kompleksi olan Saqqara'da bulunan Unas Piramidi'nin duvarına bir şeyler çizdiği anlar saniye saniye görülürken, restorasyon ekipleri çizimi temizlemek için acil müdahalede bulundu.
https://x.com/moiegy/status/2025678609889804337?s=20

Mısır'ın 1983 tarihli Antik Eserler Yasası, bir antik esere zarar vermeyi bir yıl hapis ve 500.000 Mısır poundu (yaklaşık 447 bin lira) para cezasıyla cezalandırmayı öngörüyor .

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN