Nükleer santral krizinden sonra Çin Japonya’dan ithalatı yasaklamıştı: Balık açığını Rusya kapatacak

Nükleer santral krizinden sonra Çin Japonya’dan ithalatı yasaklamıştı: Balık açığını Rusya kapatacak

Japon yetkililerin enkaz halindeki Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyun okyanusa salınmasının ardından Çinli yetkililer Japonya'dan deniz ürünleri ithalatını yasaklarken, Rusya açığı kapatmayı planlıyor.

Ukrayna işgalinden sonra Rusya ile Çin arasındaki yakınlaşma sürerken, Çin ile Japonya arasında krize neden olan Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyun okyanusa salınmasının iki ülke arasında yeni bir yakınlaşma noktası olması bekleniyor.

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyun okyanusa salınmaya başlanmasından sonra Çinli yetkililer Japonya’dan deniz ürünleri ithalatını yasaklamıştı. Gelişmenin ardından harekete geçen Rusya, oluşacak ürün açığını kapatmayı umuyor.

‘ÜRÜN HACMİNİ VE YELPAZESİNİ ARTIRACAĞIZ’

Rus gıda güvenliği gözlemcisi Rosselkhoznadzor, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Rusya'nın Çin'in en büyük deniz ürünleri tedarikçilerinden biri olduğunu ve 894 Rus şirketinin deniz ürünleri ihraç etmesine izin verildiğini söylemişti. Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Rosselkhoznadzor, ihracatçı sayısını artırmaya çalıştığını bildirdi.

Rosselkhoznadzor’un açıklamasında, "Çin pazarı genel olarak Rus balık ürünleri için umut verici. Sertifikalı Rus şirketlerinin ve gemilerinin sayısını, ürün hacmini ve yelpazesini artırmayı umuyoruz" denildi.

‘BİZİM BALIKLARIMIZ KİRLENMEYECEK’

Açıklamada ayrıca, Rosselkhoznadzor'un bu çabaya yardımcı olmak amacıyla Çin ile deniz ürünleri güvenliği konularında diyaloğu sürdürmeyi ve Rusya'nın ülkeye deniz ürünleri tedarikine ilişkin düzenlemeler konusunda Çin ile müzakereleri bitirmeyi planladığı belirtildi.

Rosselkhoznadzor, Rusya'nın deniz ürünlerinin yaklaşık yüzde 70'inin yakalandığı Rusya Uzak Doğu'sundaki akıntıların yönünün, deniz ürünlerinin "kirlenmesini önleyeceğini" ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN