Peru'daki eylemlerde 7 kişi yaşamını yitirdi: Cumhurbaşkanı 'provokasyon' var dedi

Peru'daki eylemlerde 7 kişi yaşamını yitirdi: Cumhurbaşkanı 'provokasyon' var dedi

Peru'da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun görevinden azledilip cezaevine gönderilmesi başlayan eylemlerde 7 kişi hayatını kaybetti. Meksika, Arjantin, Kolombiya ve Bolivya'nın dün yayımladığı ortak bildiride göreve getirilen Dina Boluarte’yi devlet başkanı olarak tanımadı. Boluarte, şiddetin körüklenmesi için sokaklarda provokasyon yapıldığını belirterek sükunet çağrısında bulundu.

Peru'da, eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun Kongre'yi feshetme kararı sebebiyle görevinden azledilip cezaevine gönderilmesi ve Dina Boluarte’nin göreve getirilmesiyle başlayan başlayan protestolar sürüyor. Castillo cezaevinden yaptığı açıklamada devlet başkanlığı iddiasını sürdürürken ülkede devam eden Castillo yanlısı eylemlerde ölenlerin sayısı yediye yükseldi.

Ulusal Acil Durum Operasyonları Merkezi (COEN) çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Boluarte, şiddetin körüklenmesi için sokaklarda provokasyon yapıldığını belirtti.

'SÜKUNET VE BARIŞ ÇAĞRISI YAPIYORUM'

Ülkede erken seçim yapılması talebiyle devam eden eylemlere karşı olağanüstü hal kararının güvenlik konseyi toplantısında değerlendirildiğini ifade eden cumhurbaşkanı olarak henüz tanımayan Meksika, Kolombiya, Arjantin ve Bolivya cumhurbaşkanlarını şahsen arayacağını da dile getirdi, "Şiddeti kışkırtanlara kendimizi kaptırmayalım, bu kimin işine geliyor? Kardeş olarak yaşayalım ve kucaklaşalım. Sükunet ve barış çağrısı yapıyorum, benimle diyalog kurmazsanız nasıl çözebilirim? Diyalog çizgisini bozmayalım" diye konuştu.

MEKSİKA, KOLOMBİYA, ARJANTİN VE BOLİVYA BOLUARTE'Yİ TANIMADI

Meksika, Arjantin, Kolombiya ve Bolivya'nın dün yayımladığı ortak bildiride, 7 Aralık'ta görevinden azledilip cezaevine gönderilen eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun "demokratik olmayan zorbalık kurbanı" olduğu ifade edilerek Castillo'nun Peru'nun cumhurbaşkanı olarak tanındığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı olarak henüz tanımayan Meksika, Kolombiya, Arjantin ve Bolivya cumhurbaşkanlarını şahsen arayacağını da dile getiren Boluarte, "Burada kimse başkanı görevden almadı. Olan şu ki Castillo bir darbe yaptı, Kongre'yi kapatmak ve devletin yetkilerini bir an önce devralmak istedi. Bu ülkelere yanlış bilgi verildiğini düşünüyorum" dedi.

NE OLMUŞTU?

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti. Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterilmişti. Pedro Castillo, Kongre'yi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Castillo’nun görevinden azledilmesinin ardından çıkan olaylarda şu ana kadar 7 kişi ölmüş, 15 polis atılan patlayıcı maddelerle yaralanmıştı. Gösterilerin şiddetlenmesi üzerine Cumhurbaşkanı Boluarte, bazı bölgelerde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti. Boluarte, 11 Aralık'taki açıklamasında, bu siyasi çatışmanın ülke için sağlıklı olmadığına dikkati çekerek "Birkaç gün içinde Kongre'ye erken seçim önerisini getireceğim. Cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır." ifadesini kullanmıştı.Kongre'de önerinin kabul edilmesi halinde erken seçimin Nisan 2024'te düzenlenmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN