Peru'daki hükümet karşıtı eylemlerde şiddet tırmanıyor: Ölenlerin sayısı 20'ye yükselince 2 bakan istifa etti

Peru'daki hükümet karşıtı eylemlerde şiddet tırmanıyor: Ölenlerin sayısı 20'ye yükselince 2 bakan istifa etti

Peru'da Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun görevinden azledilip cezaevine gönderilmesi başlayan eylemlerde ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi. Eylemlerde yaralı sayısının 500'ü geçtiği ve 150'den fazla göstericinin de gözaltına alındığı belirtildi. Ölümler nedeniyle 2 bakan istifa etti. Havalimanının 12 Aralık'tan bu yana kapalı kalması sebebiyle de 5 bin turistin çeşitli otellerdeki bekleyişi sürüyor

Peru'da, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun görevinden azledilip cezaevine gönderilmesi ve Dina Boluarte’nin devlet başkanlığı görevine getirilmesiyle başlayan eylemlerde şiddet tırmanıyor. Peru Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, ülkenin çeşitli kentlerinde devam eden protestolarda 20 kişinin hayatını kaybettiği, 63 kişinin de hastanelerde tedavi altına alındığını bildirdi. Ülke basınında çıkan haberlerde ise yaralı sayısının 500'ü geçtiği ve 150'den fazla göstericinin de gözaltına alındığı belirtildi.

Yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin seçimlerin Aralık 2023'te yapılması önerisi ise Kongrede yapılan oylamada reddedildi. Protestocular, Boluarte'nin istifasını, gözaltında bulunan Castillo'nun bırakılmasını, Kongre'nin kapatılmasını ve seçim takviminin bir an önce belirlenmesini talep ediyor.

ÖLÜMLER NEDENİYLE KABİNEDEN 2 İSTİFA

Protestolardaki ölümler nedeniyle, 6 gün önce yemin eden kültür ve eğitim bakanları görevlerinden istifa ettiklerini duyurdu. Eğitim Bakanı Patricia Correa, Boluarte'ye hitaben yazdığı istifa mektubunda, tüm Perulu öğrencilerin demokratik ve kurumsal çerçeveler içinde eğitim hakkını garanti altına almak için bu göreve geldiğini hatırlattı. Correa mektubunda, "Ülkemiz demokratik inançlar, düzene saygı ve aynı zamanda son birkaç saat içinde ne yazık ki ihlal edilen her bir Peru vatandaşının fiziksel bütünlüğü ve yaşamını tehdit eden büyük çaplı siyasi krizle karşı karşıyadır. Eğitim Bakanlığı görevimden geri dönülemez şekilde istifa ediyorum." ifadesini kullandı.

Kültür Bakanı Jair Perez de Cumhurbaşkanı'na sunduğu istifa mektubunda, protestolardaki ölümlere dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ülkede meydana gelen talihsiz olaylar, telafisi mümkün olmayan kardeşlerimin kaybı, hükümetinizdeki kalıcılığımı sürdüremez kılıyor. Kültür Bakanlığı görevimden geri dönülemez şekilde istifamı sunarım."

5 BİN TURİST MAHSUR KALDI

Ülkenin birçok noktasında devam eden eylemler nedeniyle Cusco kentindeki Alejandro Velasco Astete Uluslararası Havalimanı uçuşlara geçici olarak kapatıldı. Göstericilerin hedefi olan havalimanının 12 Aralık'tan bu yana kapalı kalması sebebiyle 5 bin turistin çeşitli otellerdeki bekleyişi sürüyor. Peru'nun en önemli antik turizm kenti Machu Picchu'yu ziyaret eden binlerce turistin de yollarda kurulan barikatlar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle havalimanına gidemediği belirtiliyor.

Öte yandan Machu Picchu belediyesinin yarın dört helikopterle turizm bölgesinden yabancıları tahliye operasyonu yapacağı kaydedildi. Yerel kanal N'ye konuşan İspanyol bir turist, yetkililere seslenerek, "Arjantin'e gidebilmemiz için bizleri bir uçağa bindirmelerini talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

Hükümet, şiddet olayları ve protestolar nedeniyle 14 Aralık'ta ülke genelinde 30 günlüğüne OHAL ilan etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN