Putin ve Kadirov karşı karşıya gelebilir: Çatışmanın eşiğindeler

Putin ve Kadirov karşı karşıya gelebilir: Çatışmanın eşiğindeler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in baş danışmanı Oleksiy Arestovych, binlerce askerini savaş bölgesine gönderen Çeçenistan Lideri Ramazan Kadirov'un birliklerinin Ruslar tarafından ihanete uğradığını iddia etti. Rus casusların, Çeçen birliklerin yerlerini Ukraynalılara söylediği öne sürülürken, Kadirov'un Ruslarla çatışmanın eşiğinde olduğu söyleniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in baş danışmanı Oleksiy Arestovych, Rus yanlısı Çeçen birliklerinin, Rus casuslar tarafından ihanete uğradığını öne sürdü. Rusların, Çeçen birliklerin hareketleri hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Geçen hafta Ukrayna istihbaratı, Zelenskiy’i öldürmek için gönderilen Çeçen suikast timinin, Rus casusları tarafından kendilerine bilgi verilmesinin ardından Kiev’de ortadan kaldırıldığını söyledi.

KADİROV'U ZAYIFLATMA GİRİŞİMİ

Arestovich, Ukrayna parlamentosunun kanalı Rada TV’ye Kremlin’den sızan istihbaratın Çeçen cumhurbaşkanı 45 yaşındaki Ramzan Kadırov’u ve savaşçılarını “Rusya’da hâlâ önemli etkiye sahip bir güç olarak” zayıflatma girişimi olduğunu öne sürdü.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sekreteri Oleksiy Danilov daha önce yaptığı açıklamada, Çeçen lider Ramzan Kadirov'un grubundan bir suikast timinin Kiev'e gönderildiğini konuyla ilgili Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin de konuyla ilgili bilgisi olduğu iddia etmişti. Danilov, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i öldürmek için gönderdiği V taburunun yok edildiği duyurmuştu.

RUSLARLA ÇATIŞMANIN EŞİĞİNDE

Çeçen lider Ramzan Kadirov, kendisini sık sık Putin’in ‘sadık askeri’ olarak tanımlasa da, Çeçen askerlerinin Ukrayna’daki varlığı Kremlin için hem önemli bir güç hem de ‘sorumluluk’ olarak nitelendiriliyor.

Rusya Federal Güvenlik Servisi yetkililerinin Ukraynalılara bilgi aktardığı iddialarının ardından, istihbarat teşkilatından bu hafta sızdırılan bir rapor, Kadirov’un Ruslarla çatışmanın eşiğinde olduğunu öne sürdü.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin en büyük savunucularından Kadirov, en küçüğü 14 yaşındaki oğlu Adem’in de aralarında olduğ üç oğlu da dahil olmak üzere ülkeye 10 bin asker gönderdiği iddia ediliyor.

ÇEÇEN ASKERLER SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR

Geçtiğimiz gün özel bir Çeçen birliği komutanı Anzor Bisaev, Kiev’e doğru Rus askerleri ile birlikte ilerleyişini videoya çekerek yayımlamıştı.

İngiltere merkezli The Times gazetesi, Kiev’in 64 mil kuzeyindeki Katyuzhanka köyünde evleri Çeçen güçleri tarafından işgal edilen insanlarla konuştu. Times, ayrıca, Çeçen askerlerin Kiev’in eteklerinde bulunan İrpin’de sivilleri öldürdüklerine dair haberler olduğunu belirtti.

Saldırının işgalin ilk günlerinde yavaşlamasının ardından Kadirov, Putin’e baskı yaparken, o zamandan beri Müslümanları savaşı dini bir görev olarak benimsemeye çağırdı ve Çeçen birliklerinin Ukrayna’ya gitmeye hazırlandığını gösteren videolar yayınladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN