Rusya-Ukrayna savaşında 21'inci gün: Rus savaş gemileri Odessa kıyılarını bombaladı

Rusya-Ukrayna savaşında 21'inci gün: Rus savaş gemileri Odessa kıyılarını bombaladı

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında 21'inci gün... Bölgede çatışmalar devam ederken son dakika haberleri de peş peşe gelmeye devam ediyor. Son olarak Rusya'ya ait savaş gemileri Odessa kıyılarını vurdu. Saldırıyı, Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko sosyal medyadan duyurdu. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal harekatı 21'inci gününe girdi. İki ülke arasındaki müzakere görüşmelerinde beşinci tur dün yapıldı.

Altıncı tur görüşmenin bugün gerçekleştirilmesi beklenirken, Ukrayna tarafından olumlu bir açıklama geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı, "Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir" açıklamasında bulundu.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ ODESSA KIYILARINI BOMBALADI

Son olarak Rusya'ya ait savaş gemileri Odessa kıyılarını vurdu. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, "Asker çıkarma girişimi olmadı." dedi. Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldırı yapan Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin yüzde 40'ının, savaş kabiliyetini kaybettiğini veya tamamen yok edildiğini bildirdi. Ukrayna lideri Zelenskiy de Batılı ülkelerin liderlerini Kiev'e davet etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, barış görüşmelerinin kolay geçmediğini belirtirken uzlaşmaya dair umut görüldüğünü söyledi. Lavrov ayrıca Türkiye'nin arabuluculuk teklifiyle ilgili de değerlendirmede bulundu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

16 Mart 2022 Salı

16.45- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı son açıklamada, "Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok. Ancak askeri harekattan başka seçeneğimiz de yoktu. Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi" ifadelerini kullandı.

16.18- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Kongresi'ne seslendi. 'Hava sahası' çağrısını yineleyen Zelenskiy, Rusya'ya yeni yaptırım isteğinde bulundu.

16.10- ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Bugün Rus kuvvetleri Çernihiv'de ekmek kuyruğunda bekleyen 10 kişiyi öldürdü. Bu tür korkunç saldırılar durdurulmalı. Ukrayna'daki herhangi bir vahşet suçu için hesap verebilirliği sağlamak için mevcut tüm seçenekleri değerlendiriyoruz” denildi.

15.58- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait füze ve topçu sistemlerinin depolandığı bir hangarın imha edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin füze ve topçu depolarına yönelik saldırı, Rusya Federasyonu’nun yüksek hassasiyetli füzeleriyle gerçekleşti” denildi.

Yapılan isabetli atışlar ile hangarda depolanan tüm mühimmatın infilak ettiği ve deponun tamamen kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

15.00- Ukrayna lideri Zelenskiy, yeni bir video mesaj paylaştı. Mesajında "İşgalcileri adalete teslim etmek için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz" dedi. Uluslararası mahkeme çağrısında bulunan Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna topraklarında yaptığı her terör eylemi için yargılanması gerektiğini söyledi.

13.25- Kremlin Sözcüsü Peskov, "(Ukrayna'da İsveç gibi tarafsız devlet oluşturulması fikri) Bunun bir uzlaşma seçeneği olacağına inanıyoruz. Dost olmayan ülkelerin liderlerine kişisel yaptırımlar olacak." diye konuştu.

11.55- NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi Rusya Ukrayna savaşına ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Austin, Stoltenberg’e ‘güçlü liderliği’ için teşekkür etti. Austin, “Bence buradaki varlığımız dünyaya Ukrayna'ya desteğimizde birlik içinde olduğumuza dair bir sinyal gönderiyor. Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgalini kınıyoruz. Ukrayna'nın meşru ve egemen bir hükümeti var ve kendilerini savunma haklarını destekliyoruz. Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

11.55- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bugünkü Savunma Bakanları Toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'yı vahşice işgalini ele alacağız. Ukrayna halkı için yıkıcı olan bu işgal bizim güvenlik ortamımızı da değiştirecek. NATO birlik içinde ve hızlı bir şekilde karşılık verdi. Ayrıca toplu savunmamızı da yeniden uyguluyoruz. Bugünkü toplantıda, uzun vadeli sonuçlara, ittifakımızın uzun vadeli adaptasyonuna da değineceğiz. Savunmamızı nasıl daha da güçlendirebiliriz, bunları görüşeceğiz” dedi.

Çatışmanın Ukrayna topraklarının ötesine, NATO topraklarına ulaşmaması için çalışıldığını belirten Stoltenberg, “NATO'nun bu krizin Ukrayna topraklarının ötesine ulaşmasını engelleme konusunda bir sorumluluğu var. İttifakın doğusundaki NATO varlığını artırmamızın nedeni de budur” diye konuştu.

11.50- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, savaşa ve barış görüşmelerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Mevcut kriz dünya düzenini belirleyecek önemli bir nokta" diyen Lavrov Ukrayna ile barış görüşmelerinin kolay geçmediğini ancak uzlaşma için umut olduğunu söyledi. Lavrov, Ukrayna ile bazı konularda anlaşmaya yakın olduklarını ifade ederken "Tek sorun Ukrayna'nın tarafsızlığı değil, aynı zamanda Rusçanın konuşulması ve ifade özgürlüğü de önemli" diye ekledi.

Lavrov Türkiye'nin arabuluculuk teklifine Rusya'nın olumlu yaklaştıklarını ise şu sözlerle belirtti: Bugünkü krizin nedenlerini anlayan, yaptırım savaşına dahil olmayan ülkelerin arabuluculuk tekliflerini olumlu karşılıyoruz. Bu ülkeler arasında İsrail, Türkiye de var.

10.25- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu gece yaptığı konuşmada, Rusya ile devam eden savaşta bir generali daha öldürdüklerini açıklamış ancak adını vermemişti. Ukrayna İçişleri'nden bir yetkili bugün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda öldürülen generalin adının yanı sıra fotoğrafını da paylaştı.

10.00- Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gerçekleştirdiği saldırıda 12 katlı bir binadaki 2 kişi yaralandı.

09.00- Ukrayna'nın doğusunda bulunan Kharkiv kentindeki acil servis, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana kentte en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

07.55- Ukrayna'da Kiev, Harkov, Mariupol ve diğer şehirleri kuşatan deneyen işgalci Rus birliklerinin ellerini havaya kaldıran sivilleri göstere göstere vurdukları görüntüler, dünyayı ayağa kaldırdı. Alman ZDF kanalının ekrana getirdiği görüntülerde, Rus askerlerinin beyaz bir arabayla kendilerine doğru yaklaşan sivillere ateş açtığı yer aldı. Kiev yakınlarında insansız hava aracıyla kaydedilen videoda, ellerini havaya kaldıran bir sivil Ruslar tarafından vuruluyor ve olay yerinde hayatını kaybediyor. İngiliz The Guardian gazetesi ise, iki sivilin yaşamını yitirdiği 7 Mart tarihli saldırıda silahsız diğer sivillerin de vurulduğunu aktarıyor.

06.35- ABD Senatosu, Putin'e savaş suçu soruşturması açılmasını öngören tasarıyı onayladı.

ABD Senatosu tarafından kabul edilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" olarak tanımlayan karar tasarısı, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği iddia edilen savaş suçlarının soruşturulmasını öngörüyor.

06.15- Ukrayna'da savaş başlatan Rusya Federasyonu'na ait deniz kuvvetlerince Odessa bölgesindeki kıyılara ateş açıldığı bildirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yerel saatle 03:00 civarında Rus savaş gemilerinin, Odessa kıyılarına yönelik saldırı düzenlediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: Rus işgalciler, gemilerden, Tuzla köyü yakınlarındaki Odessa bölgesindeki Ukrayna kıyılarına roket ve topçu atışlarına başladı. Asker çıkarma girişimi olmadı.

04.20- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, batılı ülkelerin liderlerini imajı bir biçimde Ukrayna’ya davet ederek, ülkesinin hava sahasının kapatılmamasına ilginç davet yöntemiyle tepki gösterdi. Zelenskiy, "Ukrayna’nın tüm dostlarını Kiev’e davet ediyorum. Burası tehlikeli olabilir, çünkü gökyüzümüz henüz Rus füzeleri ve uçuşlara kapanmadı" dedi.

03.54- Avrupa Birliği’nden (AB), İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea Futbol Kulübü eski sahibi Roman Abramovich’e yaptırım kararı geldi. AB tarafından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresine yönelik yaptırımlar kapsamında, Rus oligarkları olarak tanımladığı iş insanlarından Abramovich’i Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki rolü nedeniyle mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasaklarıyla karşı karşıya kalan kişilerin yer aldığı güncellenmiş yaptırım listesine eklendiği ifade edildi. Abramovich hakkında AB, "Putin ile ayrıcalıklı erişime sahip ve onunla çok iyi ilişkiler sürdürmektedir. Putin ile olan bu bağ, onun hatırı sayılır servetini korumasına yardımcı oldu’’ dedi.

Öte yandan Abramovich, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak İngiliz yaptırımları kapsamında mal varlıkları daha önce dondurulan 7 zengin Rus arasında yer alıyordu. Ayrıca Abramovich’in yetkileri, Premier Lig kulübünün direktörü olarak da askıya alınmıştı.

03.50- Rusya birlikleri, Harkov ve Dnipro bölgelerine gece yarısı saldırılar düzenlerken Donetsk’te de bazı yerleşim alanlarına roketler isabet etti.

03.40- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldırı yapan Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin yüzde 40'ının, savaş kabiliyetini kaybettiğini veya tamamen yok edildiğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: Genel olarak, 15 Mart 2022 itibarıyla Ukrayna topraklarında sözde 'operasyona' dahil olan birimlerin (Rus ordusu) yüzde 40 kadarı kaybedildi. Tamamen yok edildi veya savaş kabiliyetini kaybetti.

Açıklamada, son bir günde sadece Ukrayna'nın Chernobaevka bölgesindeki çatışmalar sırasında Rus ordusuna ait 7 savaş helikopterinin imha edildiği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN