Rusya- Ukrayna savaşında 24'üncü gün... Zelenskiy'den Rus güçlerine tepki

Rusya- Ukrayna savaşında 24'üncü gün... Zelenskiy'den Rus güçlerine tepki

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri operasyon 24'üncü gününde de devam ederken, dünyadan da Moskova rejimine tepkiler gelmeye devam ediyor. Rus güçlerinin insani yardım tedarikini engellediğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Bu bir savaş suçudur" dedi. İşte savaşta yaşanan gelişmeler...

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, ülkenin yaşadığı ekonomik kriz ve siyasi istikrarsızlık sonrası iktidara gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dağılma öncesindeki Sovyet topraklarında egemenliğini artırma çabasına girişti. Gürcistan, Kırım, Kazakistan, Ermenistan gibi ülkelerde etkisini tekrar artıran Rusya, NATO’nun eski Varşova Paktı ülkelerinde genişlemesine tepki gösterdi. Ukrayna’yı kurulduğu günden beri bir ulus olarak görmeyen Putin, NATO’ya girme ihtimalinin artması üzerine sınıra yüzbinlerce asker yığdı. Ardından, 24 Şubat günü Ukrayna’ya saldıran Putin’in bahanesi ise ülkeyi ‘Neo- Nazilerden ve askerden arındırmaktı’.

Rus saldırısı karşısında güçlü bir direniş karşısında etkisi kırılan ve Batı’nın ağır ekonomik yaptırımlarıyla büyük hasar alan Rusya, Ukrayna ile müzakere masasına oturmayı teklif etti. Bir yandan Moskova yönetiminin çekilme şartlarına kabul ettiği anlaşma maddeleri sızdırılsa da Putin rejimi, Ukrayna topraklarını vurmaya tüm hızıyla devam ediyor.

Başkent Kiev’e düzenlenen saldırılarda sivil yerleşim yerleri vurulurken, Kiev yönetimi de dokuz bin kişinin ülkeden tahliyesinin gerçekleştirildiğini açıkladı. İnsanı yardım konvoylarının ulaşmaya başladığı ülkede, Rusların insani yardım tedarikini engellediğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Bu bir savaş suçudur” dedi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşının 24. gününde dakika dakika yaşanan gelişmeler:

17.52- Rusya, Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde askeri bir üsse saldırı gerçekleştirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 24 gün boyunca aralıksız sürerken, can kayıpları da artmaya devam ediyor. Rusya, bugün de Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde askeri bir kışlaya saldırı gerçekleştirdi. Saldırıya uğrayan 79. Hava Alayı’ndaki can kaybına ilişkin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, kışlaya saldırı olduğunu doğrularken, “İşimizin başındayız. İşgalciler roketlerle, uyuyan askerlerimizi vurdular. Arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Konu hakkında konuşmak istemiyorum çünkü Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden resmî açıklama bekliyorum. Biz hazırlığımızı yapıyoruz, gıda maddelerinin sevkiyatını yapıyoruz, insanları tahliye ediyoruz. Köylerimizi işgalcilerden koruyoruz ve geri itiyoruz. Bu konu hakkında da fazla konuşmak istemiyorum. İlerlemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“SAVUNMA SİSTEMLERİNİ AKTİFLEŞTİREMEDİK”

Mikolayiv Belediye Başkanı Aleksandır Senkeviç ise askeri bilgileri paylaşamayacağının altını çizerek, “Füzeler yanımızda bulunan Herson şehrinden ateşlendi. Kısa mesafe olduğundan dolayı siren çalmaya, savunma sistemlerini aktifleştirmeye yetişemedik. Biz sistemi aktifleştirene kadar bombalama çoktan başlamıştı. Bombaların düştüğü binaların bazıları boştu. Daha fazla bilgi veremem çünkü bu askeri bilgidir ve sizinle paylaşamam” dedi.

11.45- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk defa “Kinjal” hipersonik füze kullanarak vurduğunu açıkladı. Böylece bu füze sistemi, dünyada ilk kez bir savaşta kullanılmış oldu.

Konaşenkov, "18 Mart'ta, hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin yerleşim biriminde Ukrayna askeri birliklerinin büyük bir füze ve havacılık mühimmatının bulunduğu cephaneyi imha etti" şeklinde konuştu.

08.53- ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin 23'üncü gününde, Rusların Ukrayna'daki ilerleyişinin durma noktasına geldiğini açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı hakkında gazetecilere yazılı bilgilendirmede bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, "Bugün Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 23'üncü günü. Rusların ülke genelinde ilerlemesi büyük ölçüde durma noktasında" dedi.

Yetkili, Kiev yakınlarında, Rus kuvvetlerinin kuzey ve kuzeybatıda şehre doğru önemli ilerlemeler kaydetmediğini gözlemlediklerini, kentin doğusunda ise Rus kuvvetlerinin herhangi yeni bir hareketini gözlemlemediklerini kaydetti.

"AZAK DENİZİNİ KAYBETTİK"

06.41- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus birliklerinin kıyılarında tam kontrolünü sağladığı Azak Denizi ile bağlantılarını tamamen kaybettiklerini açıkladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 23. gününe dair kamuoyuna son gelişmeler aktarıldı. Yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya stratejik bir operasyon yürüttüğünü kaydeden Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ni mağlup etmek, Kiev’i kuşatmak, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin idari sınırlarına ulaşmak ve Ukrayna’nın sol yakasında kontrolü ele geçirme amaçlarına ulaşamadılar. İşgalciler, Donetsk operasyon bölgesinde kısmen başarılı oldu. Geçici olarak Ukrayna ordusunun Azak Denizi’ne ulaşmasını engellediler. Düşman Mikolayiv’e yaklaşırken, savunma birimleri tarafından ilerleyişleri durduruldu. Düşman kara harekatlarındaki başarısızlarını hem yüksek hassasiyetli füzeler kullanarak hem de gelişi güzel bombalı saldırılar düzenleyerek telafi etmeye çalışıyor. Ukrayna’nın sivil nüfusunu korkutmak ve ülkemizin askeri altyapıları düşmanın müzakere şartlarının kabul ettirilmesi adına saldırı altında tutuluyor. Sadece içinde bulunduğumuz gün içerisinde 14’ü füze saldırısı olmak üzere 40’tan fazla saldırı gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

03.40- Rusya’da savaş karşıtlarının protestoları sürerken 21 aşındaki bir genç Rusya’nın Moskova Oblastı’na bağlı Luhovitsı kentindeki bir askerlik şubesine molotof kokteylleri ile saldırı gerçekleştirdi.

02.41- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yayımladığı video mesajında, devlet başkanlığı binasının önünden dünyaya ve halkına seslendi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelere değinen Zelenskiy, "Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlama zamanı geldi" dedi.

Zelenskiy, aksi takdirde verdiği kayıplar yüzünden Rusya'nın yükselmesi için birkaç neslin bile yeterli olmayacağını vurgulayarak, "Ukrayna için anlamlı, barış ve güvenlik müzakereleri, Rusya'nın kendi hatalarından kaynaklanan zararı azaltması için tek şans" ifadesini kullandı.

Öte yandan yüklerin ülkeye girişini kolaylaştırmak amacıyla gümrük işlemlerini basitleştirdiklerini kaydeden Zelenskiy, "Savunmamız ve halkımız için gerekli ürünler, fizik yasalarının izin verdiği kadar kolay bir şekilde Ukrayna'ya teslim edilecek. Tüm bürokrasiyi, KDV dahil tüm gümrük vergi ve ödemelerini kesinlikle kaldırıyoruz" açıklamasında bulundu.

"BU BİR SAVAŞ SUÇUDUR"

BM'den yapılan açıklamada, insani yardım konvoylarının Ukrayna ulaştığını duyurulmuş, yardım konvoyunun güvenli geçişinin Ukrayna ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları ile sürdürülen başarılı diyaloglar sayesinde gerçekleştirildiği ifade edilmişti.

"İşgalciler çoğu bölgede ve kentte insani yardım tedarikini engellemeye devam ediyor" diyen Zelenskiy, "Bu bir savaş suçudur" dedi.

01.42- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk bölgesinde, 3 ABD askerinin öldürüldüğü haberini yalanladı.

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Porter, "Donbas'ta 3 ABD askerinin öldürüldüğüne dair geniş bir haber var ki bu açıkça yanlış ve kasıtlı bir uydurmadır." dedi.

Ukrayna'da ABD askerinin olmadığını söyleyen Porter, "Bu yanlış haberde kullanılan görüntüler 2018 yılına ait ve resimde tasvir edilen askerler ise 2019'da güvenli bir şekilde evlerine döndüler. Onlar güvendeler ve makalede yanlış bir şekilde iddia edildiği üzere Donetsk'te öldürülen ABD'li paralı askerler değiller" ifadesini kullandı.

01.23- Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da hava savunma sistemleri devreye girdi. Ruslara ait insansız hava araçlarını hedef alan hava savunma sistemleri ardı ardına ateş açarken, Rus insansız hava araçları savunma sisteminden atılan füzelerle imha edildi.

Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da yerel saatle 22.15 sularında hava savunma sistemleri devreye girdi. Odessa semalarında keşif uçuşu yaptıkları sırada Rusya’ya ait insansız hava araçlarını hedef alan Ukrayna’ya ait hava savunma sistemleri gökyüzüne ardı ardına ateş açtı.

Açılan ateşin ardından Rus insansız hava araçları, hava savunma sisteminden ateşlenen füzelerle düşürüldü. Arka arkaya ateşlenen füzeler nedeniyle Odessa halkı kısa süreli panik yaşadı. Bu esnada birçok vatandaş tedbir amaçlı sığınaklara saklandı.

00.40- Ukrayna'nın Mariupol şehrinden tahliye edilen Türk vatandaşları Vinnitsya'ya geldi.

00.37- Birleşmiş Milletler (BM), savaşın devam ettiği Ukrayna’ya yönelik ilk acil insani yardım konvoyunu ulaştırdığını açıkladı.

BM Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad adına yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki savaştan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Sumi şehrine insani yardımların gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, 35 bin kişiye yönelik yaklaşık 143 ton civarındaki yardımların tıbbi malzemeler, su şişeleri ve temel gıda maddelerinden oluştuğu kaydedildi.

Konvoyda, ayrıca yardım malzemelerine ek olarak 50 bin nüfusu kapsayacak su sistemlerini onarmak için ekipman bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, BM ortaklarının katkı ve koordinasyonu ile sağlanan yardım konvoyunun güvenli geçişinin Ukrayna ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları ile sürdürülen başarılı diyaloglar sayesinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

00.11- Ukrayna’da son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden 9 bin 144 kişinin tahliye edildiği bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kiril Timoşenko, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, bugün sivillerin tahliyesi için 9 insani yardım koridorunun açıldığını hatırlattı.

Timoşenko, son 24 saatte söz konusu koridorlar üzerinden 9 bin 144 kişinin tahliye edildiğini belirterek, "Bunların 1124’ü çocuk olmak üzere 4 bin 972 kişi Mariupol’den Zaporijya kentine çıkarıldı." dedi.

Bunun yanı sıra Timoşenko, Sumi kentinden de 4 bin 172 kişinin tahliye edildiği bilgisini paylaştı.

00.06- Rus güçleri Kiev’de yine sivil yerleşim bölgesini vurdu.

Rus güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlediği saldırıda en az 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, Rus güçlerince atılan bir füze Kiev’in Podilskiy bölgesinde sivillere ait yerleşimlerin olduğu alana düştü.

Saldırıda, bölgede bulunan çok sayıda apartmanın yanı sıra bir okulda ağır hasar oluştu. Patlamanın etkisiyle çevrede bulunan bazı evlerin camları kırıldı, çok sayıda araç da kullanılamaz hale geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN