Rusya- Ukrayna savaşında 23. gün Esad rejiminin birlikleri Rus ordusuna katıldı

Rusya- Ukrayna savaşında 23. gün Esad rejiminin birlikleri Rus ordusuna katıldı

Rusya'nın, Ukrayna'yı 'askerden arındırmak' için 24 Şubat'ta başlattığı harekat, iki ülke arasında kanlı çarpışmalarla devam ediyor. Savaşın 23. gününde Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya ordusunun, Suriye'den yaklaşık bin kişiyi topladığını açıkladı. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişimi, 23. gününde de bütün hızıyla devam ediyor. İki ülke arasında yapılan müzakerelerden ateşkes çıkmazken Rus güçleri başkent Kiev başta olmak üzere Çernigiv, Harkov, Mariupol gibi yerleşim birimlerindeki sivil yapılara gece boyunca saldırılar düzenledi.

Ukraynalı yerel yöneticilerin ve resmi kurumların açıklamalarından derlenen bilgilere göre, Rus ordusu, uçak ve füzelerle saldırılarını sürdürerek ülkedeki sivil yapıları hedef aldı. Çernigiv Valisi Vyaçeslav Çaus, şehrin Ruslar tarafından sürekli bombalandığını açıkladı. Çaus, Rus güçlerinin sivil altyapıları hedef aldığını vurgulayarak son 24 saatte 53 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rus güçlerinin saldırısı sonucu başkent Kiev'de 2 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna Acil Servisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rus güçleri Sviatoshynskyi'de depoların olduğu bölgeye saldırı gerçekleştirdi.

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye karşı savaş başlatan Rusya ordusunun, Suriye'den asker topladığını açıkladı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

16.30- Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna'da çatışmaların başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 816 sivilin öldüğünü ve 1.333 kişinin yaralandığını açıkladı.

14.53- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki toprakların yüzde 90'ının ele geçirildiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini kaydetti.

Ukrayna'da bazı yerleşim birimlerinin ele geçirildiğini açıklayan Konaşenkov, "Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarının yüzde 90'dan fazlası ele geçirildi" dedi. Mariupol kentinin kuşatıldığını belirten Konaşenkov, bu kentin merkezinde çatışmaların sürdüğünü açıkladı.

Rus ordusunun, Ukrayna'da son 24 saatte 81 askeri altyapı tesisini imha ettiğini aktaran Konaşenkov, şunları söyledi:

"Ukrayna'ya ait toplam 183 insansız hava aracı (İHA), 1406 tank ve çeşitli zırhlı araç, 138 uçaksavar füze sistemi, 535 obüs ve havan topu ve 1197 özel askeri araç yok edildi."

14.34- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın Avrupa yolundaki sürecinin başladığını, AB Komisyonu'nun da bu yolda ilerleyeceğini bildirdi.

Von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüntülü konuşma hakkında sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulundu.

Von der Leyen şunları söyledi:

"Devlet Başkanı Zelenski'e AB'nin desteğinin devamı konusunda teminat verdim. Ukrayna'nın AB yolu başlamıştır. Ukrayna'nın cesur halkının bu paraya şu anda ihtiyacı var. Bu anlamsız savaş devam ederken bu para ülkenin maliyesini destekleyecektir"

14.10- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, “ABD, Ukrayna krizindeki ateşi körüklemek yerine üzerine düşen sorumlulukları almalı. ABD Ukrayna’ya askeri yardım göndererek barış getiremez” dedi.

12.20- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındığını belirterek, “Bu bir rekordur” dedi.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI VİTALİ KLİÇKO: DÜŞMAN BAŞKENTE SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

12.05- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentin bir yerleşim bölgesinde bombardımanın sonucu 1 kişinin öldüğünü söyledi. Sosyal medya hesabından bombalanan bölgeden bir video paylaşan Kliçko, "Düşman başkente saldırmaya devam ediyor” dedi.

UKRAYNA DEVLET ACİL SERVİSİ: HARKOV KENTİNDE ÇOK KATLI BİR ÖĞRETİM BİNASININ BOMBALANDI

11.50- Ukrayna Devlet Acil Servisi, bu sabah ülkenin doğusundaki Harkov kentinde çok katlı bir öğretim binasının bombalanması sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada enkaz altında kalan 11 kişinin de yaralandığı belirtildi.

11.22- İngiltere'deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Russia Today'in yayın lisansını iptal etti. Ofcom'un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Russia Today'in lisans sahibi ANO TV Novosti'nin, İngiltere'de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık"

11.03- Ukrayna Savunma Bakanlığı, Facebook'taki günlük güncellemesinde, çatışmaların başlangıcından bu yana 14 bin 200 Rus askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Rusya ise son olarak 3 Mart'ta yaptığı güncellemede 498 askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

RUS GÜÇLERİ LVİV UÇAK BAKIM TESİSİNİN HEDEF ALDI

10.15- Rusya güçlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde, havaalanı yakınlarındaki bir uçak bakım tesisinin hedef aldığı kaydedildi. Belediye Başkanı Andriy Sadovyi Telegram hesabında yaptığı açıklamada birkaç füzenin isabet ettiği binada şu ana kadar ölen ya da yaralanan olduğu bilgisi gelmediğini söyledi.

Binanın, bir uçak bakım alanı olduğu vurgulanırken, Sadovyi binadaki çalışmaların daha önce durdurulduğunu açıkladı.

09.27- Japonya, Rusya yönetimi ve iş dünyasına yönelik ekonomik yaptırım paketini genişletti. Bu kapsamda Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıkları donduruldu.

BBC: PUTİN İLE ZELENSKİY YÜZ YÜZE GÖRÜŞEBİLİR

09.07- BBC'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşme hakkında edindiği bilgilere göre, Putin, bu görüşmede, Zelenskiy ile yüz yüze görüşebileceğini belirtti.

BBC'den John Simpson'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin'in Erdoğan'a dile getirdiği bir kısım talebin "üzerinde anlaşılabilir" nitelikte olduğunu aktardı .Bunlar arasında, Ukrayna'nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO'ya üye olmayacağını açıklaması gibi daha önce dile getirilen istekler de bulunuyor.

08.40- ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı Direktörü Scott Berrirer, Rusya ordusunun Ukrayna'daki direnişi kıramaması durumunda Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah kullanma tehdidinde bulunabileceğini belirtti.

Bloomberg'in aktardığına göre Berrier'in 67 sayfalık raporunda işgalin uzaması durumunda Rus ordusunun insan ve modern gücünün erimeye başlayacağını ve yaptırımların ekonomi üzerindeki etkisinin daha da hissedileceği kaydedildi.

BİDEN: PUTİN KATİL BİR DİKTATÖR

07.02 - ABD Başkanı Joe Biden, Aziz Patrik Günü konuşmasında Rus lider Vladimir Putin hakkında "katil bir diktatör" açıklamasında bulundu.

05:25- Avustralya hükümeti, Ukrayna savaşında yaptırım uyguladığı kişilerin dışında bıraktığı ve ülkede varlıkları bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı 2 Rus oligarkının listeye dahil edildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Rus tarafına uyguladıkları yaptırımları genişlettiklerini açıkladı.

Yeni yatırımlara oligarkların yanı sıra 11 Rus bankasını ve devlet kuruluşunu dahil ettiklerini belirten Payne, "Listede, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı yer alıyor. Son zamanlarda Rusya Merkez Bankası'nı dahil etmemizle birlikte, Avustralya şimdi Rusya'nın dış borcunu ihraç etmekten ve yönetmekten sorumlu tüm Rus Hükümeti kurumlarını hedef aldı." açıklamasında bulundu.

Avustralya'nın yaptırımları kapsamında, 41 oligark ve yakın aile üyeleri de dahil olmak üzere 460'tan fazla kişi, işletme ve kuruluşa yaptırım uygulanıyor.

ZELENSKİY: ARTIK FARKLI BİR ÜLKEYİZ

04.26- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, halka seslendiği konuşmasında Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği ve ayrılıkçıların Donbas'ı ele geçirdiği 2014 yılına dikkat çekerek, "Artık farklı bir ülkeyiz" dedi.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI: ESAD REJİMİNİN BİRLİKLERİ RUS ORDUSUNA KATILDI

03:34- Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusuna Suriye lideri Beşar Esad ve Hizbullah ordularından bin kadar 'gönüllü'nün katıldığını açıkladı.

AA'da yer alan habere göre Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, savaş sırasında oldukça büyük kayıp yaşayan Rus ordusunun, yabancı paralı askerleri aldığı belirtilerek, şu ifadelere yerildi:

''Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, personel kaybını yabancılar pahasına telafi etmek için önlemler almaya devam ediyor. Mevcut bilgilere göre, Rus işgalciler, Beşşar Esed ve Hizbullah'ın sözde ordusundan bine yakın gönüllüyü çoktan topladı. Aynı zamanda, mevcut bilgilere göre, bu militanlar Ukrayna topraklarındaki çatışmalara katılmayı değil, Avrupa ülkelerine ulaşmak için iş gezilerini fırsat olarak kullanmayı amaçlıyorlar."

ZELENSKİY: BİZ SADECE BARIŞ İSTİYORUZ

03.08- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajda savaşın durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Zelenskiy, şunları söyledi:

''Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışacak herkesi uyarıyorum. Bu hayatının en kötü kararı olacak. Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir. Oğlunun Ukrayna'ya karşı savaşa gönderildiğini bilen her anne, oğlunun nerede olduğunu kontrol etmelidir. Biz bu savaşı istemedik. Biz sadece barış istiyoruz.''

00.53- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüşerek Rusya-Ukrayna savaşın durdurulması için barışçıl diyalogun önemini değerlendirdi.

Zelenski, sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile diyaloğumuz devam etti" dedi. Rusya'nın saldırılarına karşı mücadelede, özellikle savunma alanında halka yönelik destek konuları ele aldıklarını belirten Zelenskiy, "Barışçıl diyaloğun sürdürülmesine özel önem verilmektedir. Savaş karşıtı koalisyonu güçlendirmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

00.20- Ukrayna hükümeti, dünyanın önde gelen yatırım şirketlerini, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle zarar gören altyapıyı yeniden inşa etmeye davet etti.

00.08- Belarus'un, Avrupa Konseyi'nin faaliyetlerine katılma hakkı askıya alındı

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesi'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırılara aktif şekilde katıldığı gerekçesiyle Belarus ile ilişkiyi askıya almaya karar verdiği belirtildi.

Komitenin, Belarus'un konseyin toplantılarına ve faaliyetlerine katılma hakkını askıya aldığı aktarılan açıklamada, bu ülke ile her türlü teknik iş birliğinin de askıya alındığı kaydedildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle dün Rusya'yı üyelikten çıkarmaya karar vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN