Rusya-Ukrayna savaşında 22'nci gün: Ruslar sivilleri hedef almaya devam ediyor

Rusya-Ukrayna savaşında 22'nci gün: Ruslar sivilleri hedef almaya devam ediyor

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında 22'nci gün... Bölgede çatışmalar devam ederken son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Son olarak Rus uçaklarının Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi. Ukrayna'nın açıklamasını yalanlayan Rusya, kente gün içinde hava saldırısı gerçekleştirilmediğini savundu. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali 22. günde de devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşırken saldırıların şiddeti de her geçen gün artıyor. Harkov'da Rusların vurduğu binada mahsur kalanları tahliye çalışmaları sürerken bir saldırı daha gerçekleşti. Rus kuvvetlerinin, Kiev'in banliyölerinde özellikle kuzeybatıdaki Bucha kasabası ve batıdaki Jitomir'e giden otoyol çevresinde çatışmaları yoğunlaştırdığı bildirildi.

Harkov bölgesinde işgalin başından bu yana en az 500 sivilin öldüğü bildirildi.

SİVİLLERİN SAKLANDIĞI TİYATRO BOMBALANDI

Rus uçaklarının Ukrayna’nın Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi.

Ukrayna'nın Mariupol Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Rus uçaklarının yüzlerce sivilin saklandığı Mariupol Dram Tiyatrosu’na bombardıman yaptığı kaydedilirken, saldırıda ölenlerin sayısının henüz tespit edilemediği vurgulandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da Twitter hesabından Rus saldırısını savaş suçu olarak niteledi. Tiyatro binasının fotoğraflarını paylaştı.

Hafta başında kaydedilen uydu fotoğraflarında, binanın çevresinde büyük harflerle Rusça "ÇOCUKLAR" yazısı dikkat çekiyordu.

RUSYA YALANLADI: UKRAYNALI GÜÇLERİN PROVOKASYONU

Rusya Savunma Bakanlığı ise sivillerin bulunduğu tiyatro binasını bombaladıklarına ilişkin haberleri yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukraynalı silahlı güçlerin mayınlanmış tiyatro binasını bombalayarak provokasyon gerçekleştirdiğini savundu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

17 Mart 2022 Çarşamba

15.24- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Jens Stoltenberg, ''Bu Vladimir Putin'in savaşı. O bu savaşı durdurmalı, askerlerini geri çekmeli ve iyi niyetle diplomasi yolunu seçmeli.'' dedi.

Almanya Başbakanı Scholz ise ''Rusya bütün sorunların barışçıl yollarla çözülmesi çabalarımızı reddetti ve şiddete başvurarak komşusuna saldırdı. Putin, Ukrayna’ya acı ve ölüm getiriyor. Bu arada kendi halkına da acı çektiriyor. Ukrayna’daki halkların durumu bizleri derinden etkiliyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi NATO bu savaşa katılmayacak. '' açıklamasında bulundu.

11.30- Estonya Genelkurmay Başkanı Korgeneral Martin Herem, CNBC televizyonuna açıklamalarda bulundu. Herem, ''Eğer Rusya, Ukrayna savaşında kitle imha silahları kullanırsa NATO, bu savaşa doğrudan müdahale etmeli'' dedi.

11.15- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Almanya Parlamentosu'na sesleniyor:. Zelenskiy konuşmasında, "Ukrayna'nın AB'ye üye olması kararını erteliyorsunuz" dedi.

"Ruslar sivillerle asker arasında ayrım yapmaksızın herkesi hedef alıyorlar" diyen Zelenskiy, "Burada uçuşa yasak bölge oluşturulabilirdi. Şimdi yalnızca uçaklar ve füzeler alıyoruz. Ben II. Dünya Savaşı'nı yaşamış olanlara seslenmek istiyorum. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Steinmeir'in geçen yıl bizi ziyaret ettiği bina Rusların hedefi oldu. Siyasetçilerin bir daha II. Dünya Savaşı yaşanmasına izin vermemeli" dedi.

Başka ülkenin boyunduruğu altında yaşamak istemediklerini kaydeden Zelenskiy, Alman halkına minnettar olduğunu ve gazetecilerin de Rusya'nın yaptığı tüm kötülükleri de dünyaya gösterdiklerini söyledi.

Zelenskiy, "Ekonomik çıkarlarıyla çocuklarımızın geleceği arasında barışı seçenlere minnettarız. Tereddüt etmeksizin Rusya'yı finansal pazarlardan yoksun bırakanlara minnettarız. Duvarın ötesine geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Onlar sorumluluklarını biliyorlar. Siz olmadan güçlü bir şekilde ayakta durmak zor olacaktır" diye konuştu.

09.09- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

01.30- İngiltere, ABD, Fransa, İrlanda, Norveç ve Arnavutluk, BMGK'yi Ukrayna için toplantıya çağırdı. Çağrıya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediği ve sivilleri hedef aldığı savunuldu.

01.00- ABD ve 5 ülke Ukrayna'da "savaş suçu" işlendiği gerekçesiyle BMGK'yi toplantıya çağırdı.

00.45- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya savaştan önce yardım etmeye başladıklarını vurgulayan Biden şimdi de eşi görülmemiş bir yardım yapacaklarını duyurdu. Biden, "Putin’in ahlak dışı saldırısı karşısında birleştik, Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavarları da içeren 800 milyon dolarlık yardım emri verdim. Askeri yardıma devam etmeye kararlıyız." ifadelerini kullanarak canlı yayında söz konusu emri imzaladı.

00.24- Rusya Savunma Bakanlığı ise sivillerin bulunduğu tiyatro binasını bombaladıklarına ilişkin haberleri yalanladı.

22.45- Rus uçaklarının Ukrayna’nın Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi.

16.45- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı son açıklamada, "Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok. Ancak askeri harekattan başka seçeneğimiz de yoktu. Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi" ifadelerini kullandı.

16.18- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Kongresi'ne seslendi. 'Hava sahası' çağrısını yineleyen Zelenskiy, Rusya'ya yeni yaptırım isteğinde bulundu.

16.10- ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Bugün Rus kuvvetleri Çernihiv'de ekmek kuyruğunda bekleyen 10 kişiyi öldürdü. Bu tür korkunç saldırılar durdurulmalı. Ukrayna'daki herhangi bir vahşet suçu için hesap verebilirliği sağlamak için mevcut tüm seçenekleri değerlendiriyoruz” denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN