Zelenskiy TBMM'de de konuşacak mı?

Zelenskiy TBMM'de de konuşacak mı?

Rusya'nın 22 gün önce işgal harekatı başlattığı Ukrayna'nın devlet başkanı Zelenskiy, video konferans yöntemiyle birçok ülkeye seslenirken, karşı karşıya kaldıkları işgali dünyaya anlattı, Rusya'nın saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu. Sırayla Avrupa Parlamentosu, İngiltere Parlamentosu, Kanada Parlamentosu, ABD Kongresi ve Almanya Parlamentosu'na hitap eden Zelenskiy'nin, Ukrayna'nın yakın müttefiki olan Türkiye'de parlamentoda hala konuşturulmaması dikkat çekti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği iddiaları gündemde iken 24 Şubat 2022 sabahı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattığını duyurdu. Bu işgal girişiminin ardından dünyanın gözü Ukrayna'ya çevrildi. Rusya'yı durdurmak isteyen Batı, yaptırımları art arda sıraladı. Yaptırımlar Rusya'yı durdurmaya yetmedi, diplomatik girişimler ateşkes konusunda sonuç vermedi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna ordusunun direnişi ise tüm dünyayı şaşırttı.

Sahada aktif direnişini sürdüren Zelenskiy, İngiltere, Kanada, ABD, Almanya ve tüm Avrupa'ya seslenerek, ülkeleri Rusya'ya karşı Ukrayna'nın yanında saf tutmaya çağırdı. Zelenskiy'nin video konferans yoluyla katıldığı parlamentolardaki konuşmaları ve kararlılığı ayakta alkışlandı. Zelenskiy her konuşmasında 'haklarını, özgürlüklerini korumak için, hayatta kalmak için savaştıklarını' kaydederek, destek çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın yakın müttefiki olan, Rusya'nın başlattığı işgal girişiminin karşısında duran Türkiye'de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ukrayna ile de aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerimiz var. 'Ukrayna'dan vazgeç' deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede" sözlerini kaydetmiş, 2 Mart 2022 tarihinde TBMM'de gizli Ukrayna oturumu gerçekleştirilmişti. Kapalı oturumda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgedeki gelişmelerle ilgili milletvekillerini bilgilendirmişti.

Gizli oturum tutanakları en az on yıl boyunca kamuoyuna açıklanamıyor ve oturumda yapılan tüm konuşmalar devlet sırrı olarak kabul ediliyor.

TBMM NEDEN HAREKETE GEÇMİYOR?

Ancak, neredeyse tüm Batı'nın Rusya'ya karşı Ukrayna ile birlikte dayanışma içerisinde olduğu, Ukrayna'nın maruz kaldığı saldırıları, Zelenskiy'nin parlamentolarına katılarak tüm dünyaya duyurmasını sağladığı sıcak dönemde Türkiye'den böyle bir hamle gelmemesi dikkatleri çekti.

Rus birliklerinin sivilleri hedef aldığı saldırıları devam ederken, her fırsatta Rusya'nın saldırılarını anlatan ve savaşın bitmesi gerektiğini ifade eden Zelenskiy'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuşması mümkünken bunun neden hala gerçekleştirilmediği, Türkiye'nin neden harekete geçmediği merak konusu oldu.

Zelenskiy'nin parlamento konuşmaları ise şöyle:

'BİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞINIZI KANITLAYIN'

Zelenskiy, 15 Mart 2022 tarihinde yani işgal girişiminin 5'inci gününde Avrupa Parlamentosu'na hitap etti. Zelenskiy, son günlerde herkesin verdiği desteğe minnettar olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Şu an konuşmamı yazılı bir metinden okumuyorum şimdi biz gerçekleri konuşuyoruz. Her gün gerçek insanlar hayatını özgürlükleri için ölüyor. Bu irade olduğu sürece her zorluğu ve herkesi alt edebiliriz. Haklarımızı ve özgürlüklerimizi korumak için hayatta kalmak için savaşıyoruz."

"Rusya Ukraynalı çocukları hedefi alıyor. Ukrayna, kendisine eşit davranılması için en iyi insanlarını feda ediyor. Ukrayna çocuklarının hayatını korumak istiyor, bu en temel hak. Putin askeri altyapıları vurduğunu iddia ediyor ama aslında çocukları ve sivilleri katlediyor" diyen Zelenskiy, "kimse direncimizi kıramayacak." vurgusunu yaptı.

Zelenskiy konuşmasında Harkov kentine, Rusya tarafından yapılan saldırıyı da anlattı: Harkov insanların barış içinde yaşadığı bir üniversite şehri ve Avrupa'nın en büyük meydanına sahip ve bu meydanın adı özgürlük meydanı. Bu meydanda siviller katledildi.

Zelenskiy sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa'nın eşit haklara sahip bireyleri olmak için de bugün savaşıyoruz. AB'nin desteği olmazsa Ukrayna yalnız kalacak. Biz direncimizi ve gücümüzü gösterdik siz de arkamızda olduğunuzu ve gerçekten Avrupa'nın değerlerine sahip çıktığınızı gösterin. Bizimle olduğunuzu kanıtlayın. Bizi yalnız bırakmayacağınızı kanıtlayın."

Zelenskiy, Parlamento'da ayakta alkışlandı.

'ASLA PES ETMEYECEĞİZ'

Saldırıların 13'üncü günü olan 8 Mart 2022 tarihinde başkent Kiev'den videokonferans yoluyla Birleşik Krallık parlamentosuna (Avam Kamarası) bağlanan Ukrayna lideri Zelenskiy, ülkelerini kaybetmek istemediklerini söyledi.

Zelenskiy, konuşmasında, ülkesinin Rusya'ya karşı verdiği savaşı, "İngiltere'nin 2. Dünya Savaşı'ndaki çabalarına benzetti. "(Savaşın) Birinci gününde sabah 04.00'te seyir füzeleri tarafından saldırıya uğradık. Herkes uyandı, insanlar, çocuklar, tüm Ukrayna uyandı ve o zamandan beri uyumuyoruz." diyen Zelenskiy, her bir Ukraynalının ülkesi için mücadele verdiğinin altını çizdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a Ukrayna'ya destekleri nedeniyle teşekkür eden Zelenskiy, "Rusya'yı 'terörist devlet' olarak tanımlayın. Pes etmeyeceğiz, denizde ve havada sonuna kadar savaşacağız" dedi.

Dünyaca ünlü İngiliz şair ve yazar William Shakespeare'in Hamlet adlı eserindeki ünlü, "To be or not to be" (olmak ya da olmamak) cümlesini kullanan Zelenskiy, Birleşik Krallık'ın yardımını istedi. Zelenskiy, Birleşik Krallık'tan Rusya'ya uygulanan yaptırımların artırılmasını da istedi.

İlk defa bir ülkenin cumhurbaşkanı, Birleşik Krallık parlamentosuna hitap etti.

LÜTFEN GÖKYÜZÜNÜ KAPATIN

Zelenskiy, 15 Mart 2022 tarihinde bu sefer Kanada Federal Parlamentosu Genel Kuruluna hitap etti. Zelenskiy konuşmasını, dev bir ekranla yansıtılan çevrim içi bağlandığı oturumda gerçekleştirdi.

Ukrayna hava sahasının uçuşa kapatılması talebini yineleyen Zelenskiy, "Lütfen gökyüzünü kapatın. Hava sahasını kapatın. Lütfen bombalamayı durdurun. Bunu gerçekleştirene kadar şehirlerimize daha kaç füze düşmesi gerekiyor?" dedi.

Parlamentoya duygusal bir konuşma yapan Zelenskiy, "Sizden, şehirlerinizin bombalanmasının, evlerinizin yakılmasının, şehirlerinizin yıkılmasının nasıl bir şey olduğunu hayal etmenizi istiyoruz. Rusya, Ukrayna'yı yok etmeye çalışıyor." diye konuştu.

Son 20 günün Ukrayna'da neye yol açtığına dair bir tablo çizen Zelenskiy, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya hitaben şöyle konuştu:

"Sevgili Justin, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere, her gün kayıpların sayısıyla ilgili muhtıralar aldığınızı hayal edebiliyor musunuz? Birinin Montreal'de veya diğer Kanada şehirlerinde Kanada bayraklarını indirdiğini hayal edebiliyor musunuz? Seninle arkadaşız Justin. Ama aynı zamanda anlamanızı ve her gün hissettiklerimizi hissetmenizi istiyorum. Yaşamak ve muzaffer olmak istiyoruz."

Kanada hükûmetinin çabalarına minnettar olduğunu kaydeden Zelenskiy, "Ancak Rus uçaklarını ve füzelerini durdurmak için uçuşa yasak bölge dahil olmak üzere daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Ukraynalılar için her gece korkunç bir gecedir. Pek bir şey istemiyoruz. Adalet istiyoruz, gerçek destek istiyoruz." dedi.

Zelenskiy, Rusya’ya şimdiye kadar uygulanan yaptırımların yeterli olmadığını ve Rusya'nın savaş gayretini kaybetmesi için tek bir doları kalmamasını sağlayacak daha fazla ekonomik yaptırım getirilmesi gerektiğini söyledi.

'SİZE ŞU ANDA İHTİYACIMIZ VAR'

Zelenskiy, 16 Mart 2022 tarihinde de ABD Kongresi'ne telekonferans yöntemiyle katılarak yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri'nden ülkesine daha fazla silah yardımı sağlamasını istedi ve "Size şu anda ihtiyacımız var." dedi.

Başkan Joe Biden ve bazı Amerikalı vekillerin Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin Rusya ile savaşı daha da tırmandırabileceğine dair endişelerine tepki gösteren Zelenskiy, duygusal tonda geçen hitabında, Moskova ile mücadele için daha fazla savaş uçağı ve hava savunma sistemi talebinde bulundu.

Zelenskiy, Rusya'nın, Ukrayna'nın gökyüzünü cehenneme çevirdiğini belirterek "Semalarımızı korumamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kongre üyelerine Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırılarını hatırlatan Vladimir Zelenskiy, bu saldırılarda sadece Amerikalıların değil, aynı zamanda Amerikan değerlerinin de saldırıya uğradığını, şu an Ukrayna'ya aynı şeylerin olduğunu kaydetti.

Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesine ve S-300 gibi hava savunma sistemlerine şu aşamada çok ihtiyaçları olduğunu söyleyen Zelenskiy, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato üyelerince konuşmasının başında ve sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

'HER ŞEYİ VE HERKESİ HEDEFLİYORLAR'

Son olarak bugün (17 Mart 2022) Almanya Parlamentosu'na konuşan Zelenskiy, Rusya'nın hedef gözetmeksizin saldırı yaptığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Füzelerle buralara saldırıyorlar. Pek çok Ukraynalı öldü binlerce kişi 3 hafta içinde hayatını kaybetti. İşgalciler 180 çocuğu öldürdü. Tam da Avrupa’nın ortasında, burada bunlar gerçekleşti. Ben size pek çok toplantıdan görüşten ve talepten sonra destek için sesleniyorum. Bunlardan bazıları yaptırımlar sonrası artık geç kalındığını gösteriyor. Savaşı durduramadık. Biz şimdi şirketlerinizin Rusya ile ne kadar bağlı olduğunu gördük.

Bu devlet sizi kullanıyor ve diğer ülkeleri kullanıyor. Amaç savaşa fon oluşturabilmek. Savaşın 3 haftası bitti ve bu 3 hafta içinde geçmişte gördüğümüz şeyleri görüp fark etmediğimiz şeyi anladık. Biz şimdi bir duvarın arkasındayız. Burası Berlin duvarı değil ama çok güçlü bir duvarın arkasındayız. Barışa yönelik alınan her karar bize yardımcı olacak. Bu ne zaman gerçekleşecek. Sevgili Alman halkı…

Biz masada böyle bir karar olması yakın gelecekte mümkün görünmüyoruz. Aynı zamanda siz üyelik kararını erteliyorsunuz. Siz bunun siyaset olduğunu düşünüyorsunuz ama bunlar aslında yeni duvara katkıda bulunacak taşlar. Ben şimdi doğrudan size seslenmek istiyorum. Saldırgan şunu anladı. Siz güçlüsünüz. Siz ekonomik yaptırımlar diyorsunuz ve sürekli ekonomiden bahsediyorsunuz. Ve şimdi yeni taşlar ekleniyor Avrupa’yı bölen duvara. Bu duvar bizim aramızda Avrupa halkı arasında örülüyor. Herkes bizim yaşadığımız şeyi derinden hissetmiyor.

KENTİ YERLE BİR EDİYORLAR

Ben Mouripol vatandaşları adına size sesleniyorum şu anda. Bu kent Rus güçleri tarafından kuşatma altında bulunuyor şu anda ve kenti yerle bir ediyorlar. Binlerce kişiyi öldürüyor. Ve 7-24 bu devam ediyor. İnsanların gıdaya suya elektriğe erişimi söz konusu değil. Tüm hafta boyunca bu böyleydi. Rus güçleri sivillerle askerler arasında hiçbir ayrım yapmaksızın bu saldırılarını sürdürüyor. Her şeyi ve herkesi hedefliyorlar. Dün yine saldırılar devam etti ve yüzlerce kişinin bulunduğu bir yeri hedeflediler doğumhaneyi hedefleyip herkesin ölümüne yol açtılar. İnsani yardımların da kente girmesine izin vermiyorlar. Bizim vatandaşlarımızı korumamıza izin vermiyorlar. Eğer bu duvarın ötesine geçerseniz tam da bunların yaşandığını görecekseniz."

İSRAİL PARLAMENTOSU'NDAN RET

Öte yandan İsrail Parlamentosu, Zelenskiy'nin Genel Kurul'da video konferans yoluyla konuşma yapması talebini reddetti. Aralarında resmi yayın kuruluşu KAN ve diğer yerel medyada yer alan haberlere göre, Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk tarafından yapılan talebe, Parlamento Başkanı Mickey Levy, "konuşma zamanın kurumun iki aylık kış tatiline girmezden önceki son güne denk gelmesi, parlamenterlerin tatile çıkması ve salonun tadilata alınacağını belirterek" olumsuz cevap verdi.

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Ayrıca Zelenskiy ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dün telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı.

Görüşmenin ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna'nın dostu diye hitap ederek, “Ukrayna'nın dostu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna halkının mücadele ettiği Rus saldırganlığı hakkında görüştük. Barış diyaloğu yolunun açılması konusunu da ele aldık. Önemli destekleri için minnettarım” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN