28 Mart 2024 Perşembe
Altın 2278.004 %0.10
BIST 9008.05 %2,29
Dolar 32.3105 %0.17
Euro 35.0468 %0.15
19°
İstanbul
Çok bulutlu

Savaş onlardan daha vahşi... Ukrayna'daki aslanlar savaşta mahsur kaldı

Savaş onlardan daha vahşi... Ukrayna'daki aslanlar savaşta mahsur kaldı

Ukrayna'daki savaştan kaçan siviller, çok şeyin yanı sıra hayvanat bahçelerindeki hayvanları da geride bırakmak zorunda kaldı. kalanlar arasındaydı. Yüzlerce hayvan hala kafeslerde esir ve savaşın tehlikeleri altında yaşıyor.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarında başlattığı harekat iki ülke arasında savaşa dönüştü ve yüzbinlerce Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Kaçan siviller çok şeyi geride bırakmak zorunda kaldı.

Ukrayna şehirlerindeki hayvanat bahçelerinde mahsur kalan vahşi hayvanlar da bunlara dahildi. Rus bombardımanı altında yaşam tehlikesiyle karşı karşıya olan aslanlar ve ayılar dahil birçok hayvan, buralardaki esaretlerini sürdürüyor.

"ÖZGÜR BIRAKMAYI BAŞARDIK"

BBC Türkçe'de yer bir alan habere göre, Ruslar tarafından 2 Mart'ta bombalanan Kiev yakınlarındaki Hostomel kasabasında yaşayan Asya Serpinska, komşusunun ahırının yandığını görerek yardıma koştu.

Ahırda tutsak hayvanlar olduğunu da bilen Serpinska, yanında getirdiği suyla yangını söndürmeye yardım etti ve oradaki hayvanların kafeslerini açıp onları kurtardı.

Kurtardığı hayvanlara ilişkin, "Özgür bırakmayı başardık" diyen Serpinksa, oradaki bodrumda yaşayan 'Rura' adında bir aslan da olduğunu biliyordu. Ona yiyecek götüren Serpinksa, "Onu besleyecek kimsesi yoktu, oldukça huzursuz ve rahatsız görünüyordu. Biz de mama ve su vermeye başladık" dedi.

Ukrayna'nın en büyük köpek barınaklarından birini işleten 78 yaşındaki Serpinska, bombardıman olduğu için bir süredir Rura'ya yardım edemediğini ve saldırı bittikten sonra giderek onu besleyeceklerini kaydetti.

"ACI ÇEKİYORLAR"

Hayvan hakları savunucuları Rura'nın münferit bir vaka olmadığını söylüyor. Ukrayna'da aslanlar, kaplanlar, ayılar, kurtlar, timsahlar ve pitonlar da dahil olmak üzere evlerde tutsak edilen binlerce hayvan olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv'in Saltivka semtinde aktivistler, Rus işgalinden önce bile bir evde tutulan iki aslan, bir jaguar ve bir kaplanı kurtarmaya çalışıyordu.

Ukrayna Hayvan Hakları Savunucuları Derneği Başkanı Maria Trunova, hayvanların çoğunlukla korkunç koşullarda tutulduklarını söyledi.

"Yetkililerin bu konuda bir şeyler yapması için sürekli çabalıyorduk" diyen Trunova,"Ve şimdi bu hayvanlar bombardıman altında korkudan, açlıktan ve soğuktan daha da fazla acı çekiyor. Ve ölebilirler" diye konuştu.

RUSLAR İZİN VERMİYOR

Asya Serpinska, vahşi hayvanlara özel bir barınağın sahibi olan Natalia Popova'nın dişi aslan Rura'yı Hostomel'den almaya hazır olduğunu belirtiyor. Ancak belirttiğine göre Rus askerleri cephe hattını geçmesine izin vermiyor.

Serpinska'nın baktığı 1000 köpek ve 200 kedi içinse iyi haber geldi. Mamaları ve bir kuyudan su sağlayan pompaya güç sağlamak için kullanılan bir jeneratör bombalandıktan sonra suları tükeniyordu.

Serpinska, "gözlerinin önünde ölmemeleri için" köpekleri serbest bırakmayı düşündüğünü söyledi.

Ancak Rus askerleri köpek maması ve su teminini yeniden sağlamak için ekipman teslimatına izin verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN
YUKARI