Ukrayna-Rusya savaşında 28'inci gün!

Ukrayna-Rusya savaşında 28'inci gün!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle iki ülke arasında başlayan savaş 28'inci gününde de tüm hızıyla devam ederken bombardıman altındaki sivillerin de şehirlerden tahliyesi sürüyor. Öte yandan, Ukrayna'dan yapılan bir açıklamaya göre Rusların Çernobil'deki laboratuvarı yok ettiği iddia edildi. İşte savaşta dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya ile NATO arasında SSCB'nin dağılmasının ardından çeşitli protokoller imzalanmış ve buna göre ittifakın eski Sovyet ülkelerine doğru genişlemeyeceği kabul edilmişti. İlerleyen yıllarda yayılmacı politikasını artıran Rusya'nın karşısında kendilerini savunmasız hisseden bu ülkeler ise Moskova'nın uydu ülkeleri olmaktan çekinmiş ve NATO'ya girerek kendilerini savunmak istemişti.

Son yıllarda saldırılarını artıran Rusya'ya karşı, ittifaka girmek isteyen eski Sovyet ülkelerinin sayısı artmıştı. Ukrayna da bunların başında geliyordu. ABD ve diğer NATO güçleriyle görüşmelerini sürdüren Kiev yönetimi, Atlantik ittifakına katılmakta kararlı olduklarına dair mesajlar veriyordu. Ancak ittifak üyeleri kapıyı hiçbir şekilde kapatmamakla birlikte, Ukrayna'yı ittifaka almak adına hiçbir gerçekçi adım da atmamışlardı.

Bunlara rağmen, Ukrayna'nın NATO'ya girmesinin çok güçlü bir ihtimal olduğunu düşünen Moskova'daki Putin rejimi, daha önce Gürcistan, Çeçenistan ve yine Ukrayna toprağı olan Kırım'da yaptığını yaparak, 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarını işgal etti. Kiev'e bağlı güçlerin organize bir şekilde karşılık vermesiyle ilerleyişi ciddi ölçüde yavaşlayan Rus güçleri, Batı'dan gelen yaptırım kararlarıyla da zayıfladı. Ancak başkent Kiev başta olmak üzere Ukrayna'nın çeşitli şehirlerine yönelik ağır bombardımanlar sürerken sivil kayıp haberleri de gelmeye devam ediyor.

İşte savaşın 28'inci gününde dakika dakika yaşanan gelişmeler:

07.58- Ukraynalı yetkililer, Çernobil nükleer santralini işgal eden Rus birliklerinin bölgedeki bir laboratuvarı "yağmaladığını ve yok ettiğini" iddia etti.

05.20- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rus ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

04.46- Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya'nın ülkesine yönelik başlattığı savaşın durdurulmasında Çin'in "belirgin" rol oynaması gerektiğini bildirdi.

04.16- Rusya ordusu tarafından, Ukrayna’nın Borispol, Herson ve Kryvyi Rih kentlerine ile başkent Kiev’e gece yarısı roketlerle saldırılar düzenledi. Ukrayna ordusu ise, Luhansk bölgesinde yer alan 24. Ayrı Mekanize Tugayı’na yönelik saldırı düzenledi.

03.49- Ukrayna’nın Sumi kentinin Valisi Dmitry Zhivitsky, Sumi’de Rusya’nın saldırıları sırasında büyük çaplı bir yangın çıktığı ve yangının çatışmalar ve Rus bombardımanı nedeniyle halen söndürülemediğini duyurdu.

03.43- Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Rusya’nın Arhangelsk Bölgesi’ndeki Plesetsk Uzay Üssü’nden Rus ordusu için üzerinde Rusya’nın Ukrayna operasyonlarında kullandığı Z harfi yazılı Soyuz 2.1a roketini uzaya gönderdi.

03.26- Ukrayna polisi, Rusya tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gönderilen sabotaj ekibini kontrol noktasından geçmeye çalıştıkları sırada kıskıvrak yakaladı.

03.16- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin "zor" ve "tartışmalı" şekilde devam ettiğini bildirdi.

02.09- Avrupa Birliği (AB), Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın yolsuzluk yaptığı ve mahkeme üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırılmasını kınayarak tepki gösterdi.

01.57- Rusya Savunma Bakanlığı, bugünkü Rus operasyonlarında Ukrayna’ya ait 83 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

01.50-Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 7 binden fazla Mariupol sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

01.19- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu hafta gerçekleşecek olan G7, NATO ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması için çabalayacaklarını duyurdu.

01.11- Rusya ordusu, Ukrayna’nın Lugansk bölgesinde yer alan bir petrol işleme tesisini hedef aldı. Bombardıman sonrası tesiste yangın çıktı.

00.05- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın nükleer silah kullanıp kullanmayacağı ile ilgili soruya Rusya’nın varlığına bir tehdit oluşması durumunda başvurabileceklerini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN