Rusya- Ukrayna savaşında 27. gün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e suikast girişimi

Rusya- Ukrayna savaşında 27. gün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e suikast girişimi

Rusya'nın, Ukrayna'yı 'askerden arındırmak' için 24 Şubat'ta başlattığı harekat, iki ülke arasında kanlı çarpışmalarla devam ediyor. Savaşın 27. gününde Ukrayna İstihbaratı, Rus istihbaratı tarafından yönlendirilen bir kişiyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e suikast düzenlemek için bir tim hazırlarken yakaladı. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan sıcak gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişimi, 27. gününde de bütün hızıyla devam ediyor. İki ülke arasında yapılan müzakerelerden ateşkes çıkmadı. Savaşın 27. gününde Rusya'nın karadan ilerleyişi durma noktasına gelirken havadan bombardıman devam ediyor.

Dördüncü haftasına giren savaşta Rusya'nın hedeflerinin gerisinde kaldığı ve beklediğinin çok üzerinde asker kayıp yaşadığı belirtiliyor. Rusya'dan gelen bir haber bu iddiaları doğruladı. Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi internet sitesi aracılığıyla Rus ordusunun kayıplarını açıkladı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Rus gazetesi 9 bin 861 askerin hayatını kaybettiğini, 16 bin 153 askerin ise yaralandığı duyurdu. Ancak söz konusu haber kısa süre içinde siteden kaldırıldı. Bu paylaşımın yanlışlıkla yapıldığı belirtiliyor.

Gazetenin editörü Vladimir Sungorki, BBC’ye yaptığı açıklamada bunun bir siber saldırı sonucu habere eklendiğini ve gazetenin konuyla ilgili bir açıklama yapacağını kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Kiev'in biyolojik ve kimyasal silah ürettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını; ancak Moskova'nın sürekli bu konuda açıklamaya yapıyor olmasının kendilerinin biyolojik veya kimyasal silah kullanmayı düşündüklerine dair "açık bir sinyal" olduğunu kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Vladimir Putin'e çağrıda bulunarak "Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğine dair "açık kanıtlar" gördüklerini ve bunları toplamaya başladıklarını açıkladı. Rusya cephesi ise Biden'in Putin'e savaş suçlusu demesinin ardından ABD'ye ilişkileri kesme tehdidinde bulundu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

15.40- Zelenskiy: Rusya'ya yönelik başka yaptırımlara ihtiyacımız var

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkesine açtığı ve yaklaşık bir aydır süren savaş karşısında bu ülkeye yönelik başka yaptırımların ve başka baskıların uygulanması gerektiğini belirtti.

Zelenskiy, İtalyan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin özel ortak oturumuna video konferans yöntemiyle bağlanarak ülkesindeki duruma dair bilgiler verdi.

Oturuma başkanlık eden Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico ve Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati, Zelenski'e söz vermeden önce Rusya'nın saldırısını kınadıklarını ve Ukrayna'nın yanında olduklarını açıkladı.

Zelenskiy, İtalyan parlamenterlere hitabında, sabah saatlerinde Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, Papa'ya bütün Ukrayna halkının bir orduya dönüştüğünü söylediğini anlattı.

İtalya'nın savaştan kaçan Ukraynalılara kucak açmasını daima hatırlayacaklarını vurgulayan Zelenskiy, "Ukraynalılar olarak pandemi döneminde biz de size doktorlar gönderdik. Aynı şekilde sel sırasında siz de bize yardım ettiniz. Bütün bunları çok takdir ediyoruz ama işgal 27 gündür, neredeyse bir aydır sürüyor, bu nedenle (Rusya'ya yönelik) başka yaptırımlara, başka baskılara ihtiyacımız var" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, geçen hafta Floransa'daki bir toplantıda savaşta 79 çocuk öldüğü bilgisini paylaştığını hatırlatarak şunları söyledi:

"İşte bugün bu sayı 79'dan 117'ye yükseldi. Rus işgali aileleri yok ediyor. Savaş Ukrayna kentlerini yıkmaya devam ediyor. Bazıları yarım milyon nüfusu olan Mariupol gibi, aynı Cenova gibi kentler harap oluyor. Cenova'nın tamamen harap olduğunu düşünün. Kiev'de işkence yapıyorlar, çocukları kaçırıyorlar, mallarımızı kamyonlara yükleyip kaçırıyorlar. Bu, Avrupa'da en son Naziler tarafından yapıldı. Ukrayna, Rus ordusu için Avrupa'nın kapısıdır ve onlar Avrupa'ya girmek istiyorlar ancak barbarlık buraya girmemelidir"

Zelenskiy, İtalya’dan Rus oligarkların mal varlıklarını dondurup, onları ülkeye almamasını da istedi.

15.25- "Rus ordusu, Mariupol şehrine iki çok güçlü hava bombası attı"

Mariupol Belediye Meclisi, Rus ordusunun Ukrayna’nın Mariupol şehrine iki "çok güçlü bomba" attığını açıkladı.

Mariupol Belediye Meclisi sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Rus ordusunun saldırılarının devam ettiği Mariupol’a Rus güçlerinin havadan iki çok güçlü bomba attığı ve bunun sonucunda şehrin daha da büyük bir yıkıma maruz kaldığı belirtti.

Açıklamada, "Düşman, Ukrayna’nın Mariupol şehrini aşağılık bir şekilde yok etmeye devam ediyor. Rus hava kuvvetleri, bugün iki çok güçlü hava bombası attı. Şehir daha da büyük bir yıkıma maruz kaldı" ifadelerine yer verildi.

15.00- Kremlin: Ukrayna ile müzakerelerin daha hızlı ve kapsamlı olmasını istiyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ülkesinin ABD'deki kritik altyapılara yönelik siber saldırı düzenlemesi ihtimaline ilişkin, "Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor." açıklamasında bulundu. Peskov, Moskova'da açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya'nın ülkesindeki kritik altyapılara siber saldırı düzenleyebileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, "Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiği yönündeki açıklamasını yorumlayan Peskov, "Ukrayna, egemen bir devlet ve burada devlet içinde süreçler olabilir ve olmalıdır" diye konuştu.

Peskov, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere ilişkin, "İki heyetin müzakere masasında bulundurduğu maddeler de var. Bunların ayrıntılarına giremem. Bunların kamuoyuyla paylaşılmasının, istediğimizden daha yavaş ve daha az kapsayıcı süren müzakere sürecine zarar vereceğinden eminiz" değerlendirmesini yaptı.

Müzakerelerin daha hızlı ve kapsamlı olmasını istediklerini kaydeden Peskov, Rus ordusunun Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelerde yerel yönetimlerin belirlenmesi için özel birimlerin oluşturulmadığını ifade etti.

13.05- Ukrayna: Rus ordusundan 15 bin 300 asker etkisiz hale getirildi.

Ukrayna, Rus ordusunun 15 bin 300 askerini, 99 uçağını, 123 helikopterini ve 509 tankını kaybettiğini duyurdu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-22 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 15 bin 300 asker öldürüldüğü, Ruslara ait 99 uçak, 123 helikopter, 509 tank, 1556 zırhlı araç, 252 top, 80 roketatar sistemi ve 45 hava savunma sisteminin imha edildiği belirtildi.

Rus güçlerinin 1000 araç, 3 hafif sürat teknesi, 70 yakıt aracı ve 35 insansız hava aracını da kaybettiği kaydedildi.

10.15- Zelenski’den taviz sinyali

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin güvenlik garantisi almasının ardından Kırım, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınması konularını Rusya ile görüşmeye hazır olacağını belirtti. Zelenski, Rusya ile ateşkes anlaşması için uzlaşılacak konuların Ukrayna halkı tarafından referandumla onaylanması gerektiğini de açıklamıştı.

10.00- Abramoviç’in ikinci yatı Marmaris’e yaklaşıyor

Rus oligark Roman Abramoviç'e ait ‘Eclipse’ adlı ikinci süper yat Türkiye kıyılarına yakın. Reuters’ın haberine göre 170 metrelik yat, Marmaris’e yaklaşıyor. Rus milyarderin bir diğer yatı 430 milyon sterlin (8 milyar 408 milyon 620 bin TL) değerindeki ‘My Solaris’, dün Bodrum’a gelmişti.

07.01- Biden'ın Putin için "savaş suçlusu" ifadelerini kullanması sonrası ABD Büyükelçisi Rusya Dışişleri Bakanlığı'na davet edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için sarf ettiği "savaş suçlusu" ifadelerini protesto etmek için bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu ifadelerin ABD-Rusya ilişkilerini kırıma noktasına getirdiği, Rusya'ya yönelik düşmanca tavırların "kararlı ve sert bir tepkiyle karşılık göreceği" kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sullivan'ın görüşmede "Gözaltındaki ABD vatandaşlarının konsolosluk hizmetlerine erişimine izin verilmesi talebinde bulunduğu" ifade edildi.

Basketbol oyuncusu ABD vatandaşı Brittany Griner'ın konsolosluk hizmetlerine erişimine izin verilmediği bilgisine de açıklamada yer verildi.

06.45- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle "Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü" duyurdu.

06.24- Avrupa Birliği'nin (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin "startejik pusula" adı altında ortak bir savunma stratejisini benimsemesi sonrası yaptığı açıklamada "Bir Avrupa ordusu oluşturmak istemiyoruz" ifadesini kullandı.

Stratejik pusula, birliğin dışişleri ve savunma bakanları tarafından kabul edildi. Metin, AB'nin gerektiğinde hızlı şekilde asker konuşlandırması için oluşturulan bir planı içeriyor. Buna göre farklı krizler için 5 bine kadar asker görevlendirilebilecek.

06.16- Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk yerel basına verdiği röportajda, Rus güçlerinin ablukaya aldığı Mariupol'den bugüne kadar en az 45 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti.

ZELENSKİ'YE SÜİKAST GİRİŞİMİ

04.21- Ukrayna İstihbaratı, Rus istihbaratı tarafından yönlendirilen bir kişiyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e suikast düzenlemek için bir tim hazırlarken yakaladı.

03.45- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğunu vurgulayarak , "Başkan olduğumda, topraklarımızın hiçbir bölümünü artık veremeyeceğimizi, Donbas ve Kırım'ı geri almak için her şeyi yapmamız gerektiğini söyledim. Bu, bir zaman meselesi. Şimdi bu savaşı ne zaman durdurabileceğimiz sorusu var. Hem Kırım hem de Donbass herkes için zor bir durum. Çıkış yolu bulmalıyız" diye konuştu.

02.45- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna askerleri tarafından ülkenin Harkov Bölgesinde yer alan Chuhuiv kentinde Rusya’ya ait bir savaş uçanın düşürüldüğünü duyurdu.

02.28- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. Zelenski, "Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız" dedi.

01.25- ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ve biyolojik silah kullanmayı düşündüğüne dair net işaretler olduğunu iddia etti. ABD lideri Biden, Rusya'nın ABD'ye yönelik siber saldırı planlayabileceği iddiasını gündeme taşırken, CEO'lara şirketlerini siber saldırılara karşı korumak için siber güvenlik alanına yatırım yapmalarını söyledi.

00.30- Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, bugün Ukrayna’da açılan insani koridorlardan 8 binden fazla sivilin tahliye edildiğini açıkladı.

00.00- ABD Başkanı Joe Biden’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda Ukrayna’daki gelişmeleri görüştüğü belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN