Rusya-Ukrayna savaşında altıncı gün! Rus konvoyu Kiev'e yaklaşıyor

Rusya-Ukrayna savaşında altıncı gün! Rus konvoyu Kiev'e yaklaşıyor

Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ile Ukrayna'ya yönelik başlatılan işgal girişiminde altıncı güne girildi. Dün gerçekleştirilen müzakere görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmazken, çatışmalar şiddetlendi. Bölgeden peş peşe sıcak görüntüler gelirken, 65 kilometrelik alana yayılan Rus askeri konvoyunun Kiev'e doğru biraz daha yaklaştığı uydu görüntülerine yansıdı. Ukrayna ise Bayraktar TB2 ile Rus hava savunma sistemlerini vurdu. İşgal girişiminde dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminde altıncı güne girildi. Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik harekatı sürerken, Ukrayna'nın direnişi de devam ediyor.

İki ülkenin Belarus sınırında yürüttüğü müzakerelerde henüz bir sonuç alınamazken, bölgeden sıcak haberler de gelmeye devam ediyor. Belarus'ta Ukrayna sınırına yakın bir bölgede yapılan Rusya- Ukrayna görüşmesinin ardından Rusya'yı temsil eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy "Ukrayna'yla müzakereleri sürdürme konusunda mutabakat sağladık. İkinci görüşme, birkaç gün içinde Polonya-Belarus sınırında yapılacak" ifadelerini kullandı.

Ardından ABD, 12 Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti. Rus medyasına yönelik de peş peşe kısıtlamalar getiriliyor. Ayrıca, Batı'daki özel şirketler de bazı Rus şirketlerindeki faaliyetlerini askıya aldı.

Son olarak Ukrayna operatörleri, Rusya numaralarına sahip telefonlar için iletişimi devre dışı bıraktı, 'RT ve Sputnik'in TikTok hesapları, AB genelinde erişime engellendi', Walt Disney yapım şirketi, filmlerinin Rusya'daki sinemalara dağıtımını askıya aldığını duyurdu ve American Airlines, Rus havayolu şirketleri Aeroflot ve S7 ile anlaşmalarını askıya aldı.

Öte yandan, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, Donbas’tan Rusya'ya gelen 110 binin üzerinde sığınmacı olduğunu açıkladı.

Rus ordusunun 25 kilometreyi bulan askeri konvoyu Kiev'e doğru ilerleyişini sürdürüyor. Sahadaki mücadelenin bir başka boyutu da medya üzerinden yaşanıyor. Rusya, savaş helikopterleriyle hava saldırılarının görüntülerini paylaşırken, Ukrayna da Bayraktar TB2 ile Rus hava savunma sistemlerini vurduğu anı yayınladı.

İşte dakika dakika yaşanan gelişmeler;

1 Mart 2022 Salı Günü

18.33-Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan televizyon kulesi Rusya tarafından hedef alındı.

17.00-Rusya ve Ukrayna basını, taraflar arasındaki müzakerelerin ikinci turunun yarın (2 Mart Çarşamba) gerçekleşeceğini aktardı.

15.47- Şoygu ile Akar, Ukrayna’yı görüştü

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

14.10-Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Harkov'a saldırıda en az 10 kişi yaşamını yitirirken, 35 kişi yaralandı.

13.31-BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 13'ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26'sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını duyurdu.

13.29-Stoltenberg: NATO, Rusya'yla çatışma istemiyor, derhal savaşı durdurmalı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatına ilişkin açıklama yaptı.

Stoltenberg, "NATO savunma amaçlı bir ittifaktır, Rusya ile çatışma peşinde değiliz. Rusya, savaşı derhal durdurmalı, tüm kuvvetlerini Ukrayna'dan çekmeli ve iyi niyetle diplomatik çabalara girişmelidir" dedi.

Stoltenberg, "NATO, Ukrayna'ya asker göndermeyecek ya da uçaklarını Ukrayna hava sahasına sokmayacak" ifadelerini kullandı.

12.57-Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Stratejik istikrar için ABD ile çalışmaya hazırız" açıklamasında bulunurken, Rusya Savunma Bakanı, hedeflerini gerçekleştirene kadar Ukrayna'daki operasyonlara devam edeceklerini açıkladı.

12.45-Rusya Savunma Bakanı: Ukrayna’daki operasyonumuz hedeflerimize ulaşana dek devam edecek

12.25-Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın 6’ncı gününde Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Bakan Reznikov bugüne kadar Rus ordusunun 5710’dan fazla personel kaybı verdiğini ve 29 savaş uçağının düşürüldüğünü belirtti.

12.15-Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, Ukrayna topraklarına Belarus’tan saldırı gerçekleştirildiğine ilişkin iddiaları yalanlayarak "Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarına katılmak gibi bir planımız yok" ifadelerini kullandı.

12.06-Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı" açıklamasında bulundu.

11.28-Ukrayna'ya saldırı gerçekleştiren Rus ordusu, Harkov valilik binasını füzeyle vurdu.

11.15- Nasdaq Inc. ve Intercontinental Exchange Inc. (ICE.N) NYSE, web sitelerinde yer alan bilgiye göre, Rus telekom operatörü Mobile TeleSystems PJSC, madencilik ve çelik şirketi Mechel PAO ve emlak şirketi Cian PLC'nin hisselerinin alım satımının mevzuata ilişkin endişelerle durdurulmasına karar verildi.

10.10- ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Chris Murphy, "ABD ve müttefikleri, yalnızca Putin ve oligark müttefiklerinin varlıklarını dondurmak için değil, aynı zamanda bu varlıklara da el koymak için de koordinasyon halinde. Bu muhtemelen Putin'in yakın çevresinin beklediğinden daha ileri bir adım" dedi.

09.45-Ukrayna'nın Harkov şehri ağır bombardıman altında. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Harkov'da belediye binası Rus ordusu tarafından vuruldu.

09.30-Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, Donbass'tan Rusya'ya gelen 110 binin üzerinde sığınmacı olduğunu açıkladı.

09.04-Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ABD'li mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Blinken'ın Ukrayna'ya verdikleri desteği sürdürmekte kararlı olduklarını yinelediğini bildirdi.

08.58-Kazakistan Cumhurbaşkanı Kazım Tokayev, Rusya ve Ukrayna müzakereleri için ortak platform kurmaya hazır olduklarını söyledi.

08.48-Ukrayna'dan gelen açıklamada 28 Şubat'ta 5 Rusya uçağının düşürüldüğü aktarıldı.

08.30-Rusya Ukrayna'da bir askeri üssü vurdu. 70'den fazla Ukrayna askeri öldü.

08.15-Kiev'de bu sabah da daha öncekiler gibi gün aydınlanırken çatışma sesleri yükselmeye başladı. Sokaklarda sıcak çatışmalar yaşanırken sığınaklara inilmesi için uyarı niteliği taşıyan sirenler çalıyor.

07.20-Johnson'dan NATO'nun Rusya sınırına ziyaret

Johnson bugün Polonya ve Estonya'daki mevkidaşlarıyla görüşecek. Doğu Avrupa gezisinden önce açıklama yapan Johnson, "Tüm uluslararası müttefiklerimizle birlikte Birleşik Krallık, Ukrayna'daki eylemlerinin sonuçlarını hissetmesini sağlamak için Rusya'ya azami baskıyı uygulamaya devam edecektir. Putin başarısız olmalı dediğimizde tek sesle konuşuyoruz" dedi.

07.17-Suriye'den Ukrayna açıklaması

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Batı'nın Rusya'ya zarar vermek için Nazileri bile silahlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

06.25-İsveçli şirketler Volvo, Scania ve Ericsson Rusya'daki işlerini askıya aldı.

05.33-Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den alınan Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile Rus hava savunma sistemlerinin imha edildiği anlara ait görüntüleri yayınladı.

04.45-Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rus saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Ukrayna barış istiyor fakat Rusya'nın saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyacımız olduğunu vurguladım" dedi.

04.22-Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdikleri askeri operasyonlar sırasında Rusya'nın havadan yaptığı helikopter saldırılarının görüntülerini yayınladı.

01.10-Rus konvoyu Kiev'e yaklaşıyor

Ukrayna'nın İvankiv kasabası dışında bulunan Rus askeri konvoyunun Kiev'e doğru biraz daha yaklaştığı uydu görüntülerine yansıdı. 65 kilometreye yayıldığı görülen konvoyun başkente 25 kilometre kadar yaklaştığı belirtildi.

01.02-Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müzakere görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Zelenskiy yaptığı açıklamada, müzakere görüşmesinde Ukrayna'nın henüz istediği sonucun çıkmadığını belirtti. Ayrıca Zelenskiy, Rusya'nın savaş suçu işlediğini savunarak, "Savaş suçu işleyen bir devletin BMGK üyesi olmaması gerekir" dedi.

00.30-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus'taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı.

00.05-Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN