BM’den, Rusya’ya Ukrayna işgalinden dolayı tarihi tecrit

BM’den, Rusya’ya Ukrayna işgalinden dolayı tarihi tecrit

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Ukrayna işgalinden dolayı Rusya’yı kınayan ve işgale son verip askerlerini çekmesini talep eden bir kararı oy birliğiyle onayladı. Oylamada sadece Suriye, Belarus, Eritre ve Kuzey Kore “hayır” oyuyla Rusya’nın yanında yer alırken, ezici çoğunluğun “evet” oyuyla kabul edilen kararla Rusya, BM’de tecrit edilmiş oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, karar sonrası "Genel Kurul’un mesajı açık ve nettir" açıklaması yaptı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (KARAR) – SELÇUK ACAR

193 üye ülkeden oluşan BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin 3 gün devam eden 11. olağanüstü özel oturumunda, Rusya’yı işgalinden dolayı kınayan ve saldırılarına derhal son vermesini talep eden tasarıyı 141 “evet”, 5 ”hayır” ve 35 “çekimser” oyla kabul etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin BM Genel Kurulu'nun 11. olağanüstü özel oturumunda oybirliğiyle alınan karara Türkiye “evet” oyu verdi.

Oylamada, Küba, Venezuela ve Çin’in “hayır” oyuyla Rusya’nın yanında yer almaması, Rusya’yla birlikte sadece Kuzey Kore, Suriye, Belarus ve Elitre’den oluşan 5 ülkenin tasarıya karşı “hayır” oyu kullanması, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’nın ne derece dünyada tecrit edildiğinin göstergesi oldu.

Kararda, Rusya, Ukrayna’daki saldırılarından dolayı güçlü şekilde kınanırken, “tüm askeri güçleri Ukrayna topraklarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekmesi” talep edildi.

Genel Kurul üyeleri kararda “konutlar, okullar ve hastaneler gibi sivil tesislere yönelik saldırılar, kadınlar, yaşlılar, engelliler ve çocuklar dahil olmak üzere sivil kayıplara ilişkin raporlar”la ilgili endişelerini dile getirdi. BM Acil Yardım Koordinatöründen 30 gün içinde Ukrayna’daki insani durum ve insani müdahaleye ilişkin BM Genel Kurulu’na rapor sunmasını talep ediliyor.

Ukrayna’nın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne vurgu yapılan kararda “Rusya Federasyonu’nun, BM Sözleşmesi’nin 2. maddenin 4. fıkrasını ihlal ederek Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı en güçlü şekilde esefle karşılanmıştır.” ifadesi yer aldı.

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) vetosu nedeniyle burada kabul edilemeyen benzer içerikteki kararın ardından BMGK, 30 yıl içinde ilk defa oy birliğiyle BM Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı. BMGK, Genel Kurulu en son 1982 yılında benzer şekilde olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

'SORUMLU TUTMA' ÇAĞRISI

Toplantıda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın saldırganlığının vahşetini yoğunlaştırmaya hazır olduğunu belirterek, Genel Kurul üyelerini Moskova’yı uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutmaya çağırdı.

Rus birliklerinin Ukrayna’ya misket bombaları ve vakum bombaları da dahil olmak üzere uluslararası hukukun yasakladığı ağır silahlar taşıdığını gösteren videolara atıfta bulunan Thomas-Greenfield, bunun “olağanüstü bir an” olduğunu belirterek, Rusya’nın “Birleşmiş Milletler’e meydan okuduğu”nu söyledi.

Thomas-Greenfield oylama öncesinde üye ülkelere şu çağrıda bulundu:

“Kendiniz de dahil olmak üzere BM üye devletlerinin egemenlik ve toprak bütünlüğü hakkına sahip olduğuna inanıyorsanız evet oyu verin. Rusya’nın eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğine inanıyorsanız evet oyu verin.”

RUS BÜYÜKELÇİ NEBENZİA: ÖZEL BİR ASKERİ OPERASYON

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da toplantıda, ülkesinin sivilleri hedef aldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Rus Büyükelçi Nebenzia, Rusya’nın eyleminin, Ukrayna’nın doğusunda Moskova tarafından desteklenen sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinde "sivillere yönelik saldırıları" sona erdirmeyi amaçlayan "özel bir askeri operasyon" olduğunu iddia etti.

UKRAYNA TEMSİLCİSİ: BM'YE İNANMAK İÇİN ARTIK DAHA FAZLA NEDEN VAR

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, "BM hala hayatta ve arınma sürecinden geçiyor” dedi. Büyükelçi Kislitsa açıklamasında “Birleşmiş Milletlere inanıyorum; artık Ukrayna'daki insanların Birleşmiş Milletler'e inanmak için daha fazla nedeni var" ifadelerini kullandı.

GUATERRES: KAYBEDECEK BİR ANIMIZ YOK, SİLAHLARI SUSTURUN

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, kararın BM Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Guterres, bağlayıcılığı olmayan Genel Kurul kararına ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

“Genel Sekreter olarak bu kararın arkasında durmak ve çağrısına rehberlik etmek benim görevim.
Genel Kurul’un mesajı açık ve nettir: Ukrayna’daki düşmanlıklara son verin, şimdi. Silahları susturun, şimdi. Diyalog ve diplomasiye kapıyı açın, şimdi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine BM Şartı uyarınca saygı gösterilmelidir. Kaybedecek bir anımız yok. “

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN