Rusya’da sosyal medyada yayılan bir video, Kremlin’de dikkatle izlenen yeni bir tartışma başlattı. Kendisini Ukrayna savaşı gazisi olarak tanıtan Aleksandr Lunin adlı bir kişi, Rus ordusunda askerlerin kötü muameleye uğradığını iddia ederek Devlet Başkanı Vladimir Putin’le doğrudan görüşme talep etti.
Ukrayna’dan Rusya’daki askeri üretim tesisine uzun menzilli füze saldırısı
Askeri üniformayla kamera karşısına geçen Lunin, Putin’e “bütün gerçeği anlatmak” istediğini söyledi. Video kısa sürede sosyal medyada milyonlarca kez izlendi.
“PUTİN’LE CANLI YAYINDA KONUŞMAZSAM…”
Lunin, yayımladığı ikinci videoda taleplerini yineledi ve Kremlin’e yönelik dikkat çeken bir tehditte bulundu.
Lunin, yakın zamanda Kremlin’e gidip Putin’in yanında canlı yayına çıkarılmaması halinde “ordunun silahını Kremlin’e çevireceğini” söyledi.
“Ben sadece mesajı iletiyorum” diyen Lunin, bu açıklamayı kendisinden bazı üst düzey Savunma Bakanlığı ve güvenlik yetkililerinin istediğini de öne sürdü.
Bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.
KREMLİN: HABERDARIZ AMA VİDEOYU İZLEMEDİK
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin sorusu üzerine videodan haberdar olduklarını ancak Putin’in ve başkanlık yönetiminin görüntüyü henüz izleme fırsatı bulmadığını söyledi.
Peskov, “Anlattığınız kadarıyla ifadeler oldukça tuhaf görünüyor. Önce bunu görmemiz gerekiyor” dedi.
Kremlin’in açıklaması, görüntünün Rusya içinde yarattığı yankının Moskova yönetimi tarafından da takip edildiğini ortaya koydu.
RUS MEDYASI KİMLİĞİNİ DOĞRULADIĞINI YAZDI
Bağımsız Rus medya kuruluşları, videodaki kişinin kimliğini doğruladıklarını ve söz konusu kişinin Rusya’nın güneyindeki Voronej bölgesinden 39 yaşındaki Ukrayna savaşı gazisi Aleksandr Lunin olduğunu yazdı.
Haberlere göre Lunin, daha önce Pustovalov soyadını kullanıyordu. 2023 yılında soyadını yasal olarak değiştirdiği, ardından Rusya’nın resmi “aşırılık yanlıları” listesinden çıkarıldığı öne sürüldü.
ORDUDAKİ KÖTÜ MUAMELE İDDİALARI YENİDEN GÜNDEMDE
Lunin’in videosu, Rus ordusunda askerlerin kötü muameleye uğradığı, sahadaki komutanların keyfi uygulamalarda bulunduğu ve cephedeki kayıpların üst düzey yönetimden gizlendiği yönündeki iddiaları yeniden gündeme taşıdı.
Rusya’da Ukrayna savaşı nedeniyle seferberlik, asker ailelerinin şikâyetleri, cephe koşulları ve savaş gazilerinin durumu uzun süredir hassas başlıklar arasında yer alıyor.
Kremlin ise savaş ve orduya ilişkin eleştirilerde sıkı denetim uyguluyor. Rusya’da orduyu “itibarsızlaştırma” veya savaş hakkında “yanlış bilgi yayma” suçlamalarıyla çok sayıda kişi hakkında dava açılmıştı.
Rusya'da akaryakıt kısıtlamaları yaklaşık 20 bölgede devam ediyor
KREMLİN İÇİN YENİ KRİZ BAŞLIĞI
Lunin’in videosu, Rusya’da cepheden dönen askerlerin yarattığı toplumsal ve siyasi gerilimin yeni bir örneği olarak değerlendiriliyor.
Kremlin’in videoyu “tuhaf” bulduğunu söylemekle yetinmesi, ancak doğrudan yalanlamaya gitmemesi dikkat çekti.
Görüntünün ardından Rus makamlarının Lunin hakkında herhangi bir işlem başlatıp başlatmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak video, savaşın Rus iç siyasetinde yarattığı baskının giderek daha görünür hale geldiğini gösteren gelişmelerden biri olarak öne çıktı.
