Şirket, yaptırımları delmekle suçlanmıştı: Abramoviç'in yatı Bodrum'dan ayrıldı

Şirket, yaptırımları delmekle suçlanmıştı: Abramoviç'in yatı Bodrum'dan ayrıldı

Rus oligark Roman Abramoviç'in lüks yatı Solaris, İngiltere'de ve AB'de uygulanan yaptırımlar sonrası Türkiye'ye gelmiş ve Bodrum'daki bir limana demir atmıştı. Batı medyasında bu durumun, liman şirketinin yaptırımları delmesi anlamına geldiği yönünde görüş ve analizler çıkması üzerine lüks yat Bodrum'dan ayrıldı.

Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik 24 Şubat'ta başlattığı işgal operasyonun ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen ve 'oligark' olarak nitelendirilen çok sayıda iş insanı, Batı dünyası tarafından yaptırımların hedefi olmuştu. Chelsea'nın sahibi olarak da bilinen Rus iş insanı Roman Abramoviç de bu yaptırımlara tabi tutulmuş ve İngiltere'den ayrılmak zorunda kalmıştı.

Abramoviç'in, lüks yatları Solaris ve Eclipse'yi Türkiye'deki limanlara demirlemesi, Batı basınında tartışmalara neden olmuştu. Buna göre, Türk limanlarının Rus iş insanının yatına ev sahipliği yapması, 'yaptırımların delinmesi' anlamına gelebileceği söylenmişti.

Medyada çıkan bu haberlerin ardından Abramoviç'in lüks yatı Solaris Bodrum'daki limandan ayrıldı. Solaris'in nereye gittiğiyle ilgili ise bir bilgi paylaşılmadı.

NEREYE GİTTİĞİ BİLİNMİYOR

Kısa Dalga'da yer alan bir habere göre, İngiliz gazetesi Financial Times, 140 metrelik yatın 21 Mart'tan beri demirlediği Bodrum limanından bu sabah ayrıldığını yazdı.

İddia, gemilerin rotalarını izleyen Marine Traffic adlı siteye dayandırıldı. Yatın nereye gittiği bilinmiyor.

Abramoviç'in bir diğer süper yatı olan 162 metre uzunluğundaki Eclipse ise 22 Mart'tan bu yana Marmaris limanına demirlemiş durumda.

ŞİRKET, TOPU TÜRK YETKİLİLERE ATMIŞTI

Bodrum limanının İngiltere merkezli işletmecisi GPH, İngiliz basınında yaptırımları delmekle suçlanmasının ardından Abramoviç'in yatına izni kendilerinin değil Türk yetkililerin izin verdiğini duyurmuştu.

Şirketin dün, Rus oligarkın ve yatın isimlerini anmadığı açıklamasında, 'İngiltere'nin yaptırımlarına tabi tutulduğuna inanılan bir kişinin sahibi olduğu düşünülen süper yata izin verilmesi kararında kendilerinin dahli olmadığını' belirtmişti.

Açıklamada, limanlara giriş izni verilmesinden Türkiyeli yetkililerin sorumlu olduğu aktarılırken "GPH, uygulanabilir yasalar çerçevesinde yasal olduğu sürece böyle bir karara uymak zorundadır" ifadeleri kullanılmıştı.

SOLARİS BODRUM'A 22 MART'TA DEMİR ATTI

Rus milyarder Abramoviç'in 140 metre uzunluğundaki 600 milyon dolarlık süper yatı Solaris, yaptırım kararlarının ardından acil onarım gördüğü Barselona'dan 8 Mart'ta ayrılmış, dört gün sonra AB üyesi olmayan Karadağ'da durmuş ve 21 Mart'ta Bodrum'a demirlemişti.

Abramoviç'in bir diğer süper yatı olan Eclipse de 22 Mart'ta Marmaris limanına gelmişti.

FT: GPH'NİN ÜCRET ALMASI YAPTIRIM İHLALİ OLABİLİR

Financial Times gazetesi geçtiğimiz cuma günü yayımladığı haberde, GPH'nin Londra borsasında kayıtlı bir şirket olarak yata izin vermesinin ve herhangi bir ücret almasının yaptırımları ihlal ediyor olabileceğini savunmuştu.

Kennedys isimli hukuk firmasının ortaklarından Michael Biltoo GPH'nin 'kesinlikle çok büyük bir risk aldığını' söylerken, "Biz onlara danışmanlık yapıyor olsaydık 'Durun, bazı kontroller yapmanız gerekiyor' derdik" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN