İngiliz hukukçular Türkiye'yi uyardı: Abramoviç'in yatları yaptırımları delebilir

İngiliz hukukçular Türkiye'yi uyardı: Abramoviç'in yatları yaptırımları delebilir

Savaş nedeniyle yaptırıma uğrayan Rus oligark Abramoviç'in yatlarının Türkiye limanlarına yanaşmasını değerlendiren İngiliz hukukçılar şirketi uyardı. Buna göre, yatların Türkiye’de bulunması söz konusu yaptırımları delebilir.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal operasyonu, Moskova rejimine yakın iş insanlarının da yaptırımlara uğramasına neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olan ve ‘oligark’ olarak adlandırılan iş insanlarından Roman Abramoviç’e ait olduğu öne sürülen yatlar, Ege’deki limanlara demirlendi.

Abramoviç’in yatlarının Türkiye’de bulunması, Rus iş insanına yönelik yaptırımların delinmesi anlamına geleceği şeklinde iddialara da sebep oldu. Durumu değerlendiren İngiliz hukukçular, bu fikre lehte açıklamalarda bulunarak, risklere işaret ettiler.

14 ÜLKEDE 22 LİMAN İŞLETİYOR

Euronews Türkçe’de yer alan habere göre, Abramoviç’in yatlarının bulunduğu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmesi olan Global Ports Holding, aralarında Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Cruise Port ve Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Ege Port Kuşadası limanları da olmak üzere 14 ülkede 22 liman işletiyor.

Eş kurucusu ve başkanı Global Yatırım Holding'in sahibi Mehmet Kutman olan şirket, 2017'den bu yana Londra Borsası'na kayıtlı ve kendisini "tamamen küresel operasyonları olan Birleşik Krallık'a ait halka açık limited şirket" ifadeleriyle tanımlıyor.

Bodrum Cruise Port, geçen hafta Abramoviç'e ait 140 metre uzunluğundaki Solaris adlı yatın yanaşmasına izin vermişti.

Financial Times’a göre, küresel varlıkların şeffaf olmayışı ve bir dizi ülkenin yargı yetkisi alanına girmesi nedeniyle süper yatların demirlemesine izin veren limanların denetiminin Rus oligarklara yönelik yaptırımların uygulanmasına dair zorlukları gözler önüne serdiğine dikkat çekti.

“YATLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAK BÜYÜK RİSK”

Financial Times gazetesine konuşan avukat Michael Biltoo, Birleşik Krallık'ta kayıtlı bir şirketin yaptırım altındaki bir bireye ait olduğu sanılan yatlara ev sahipliği yapmak için ücret kabul etmesinin büyük bir riski göze aldığını anlamına geleceğini belirtti.

Kennedys hukuk firmasının ortaklarından Biltoo, İngiltere'nin yaptırımlarını ihlal etmeye yönelik çok büyük risklerin bulunduğunu ifade ederek, "Eğer biz onlara danışmanlık veriyor olsaydık 'durun, bazı noktaları kontrol etmeniz lazım' derdik" diye konuştu. Biltoo'ya göre Global Ports Holding Türkiye'de faaliyet gösterse de İngiliz yaptırımlarına tabi olduğunun altını çizdi.

“İNGİLTERE’YLE TEMASA GEÇİLMELİ”

Penningtons Manches Cooper hukuk firmasında denizcilik ve ticari davalar alanında danışmanlık yapan John Strange, şirketlerin yaptırımları ihlal etme olasılığı konusunda şüpheye düşüyorlarsa mutlaka İngiltere'deki yaptırımların uygulanmasından sorumlu kurumla temasa geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Strange, aksi takdirde hafifletici unsurları kaybedebileceklerini belirtti ve yaptırımlara tabi şahıslarla iş yapan şirketlerin bunların ihlali konusunda yüksek risk aldığını altını çizdi.

Her iki hukukçu da bir yatın yaptırıma tabi şahıslara ait olduğu şüphesinin bile yata hizmet sunan şirketin yaptırımları delmesine yetebileceğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN