Ukrayna ordusu karşısında gerileyen Rusya'dan seferberlik ilanı

Ukrayna ordusu karşısında gerileyen Rusya'dan seferberlik ilanı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Rus lider, "Batı ülkemizi yok etmek istiyor" açıklamasında bulundu. Son günlerde Ukrayna ordusu Rus güçlerine karşı büyük bir başarı elde etmişti. Rus ordusunu Harkov'dan tamamen atan Ukrayna ordusu, Luhansk ve Donetsk'de de hızla ilerleyişini sürdürüyor. Rusya'nın bu kayıpları karşısında askeri uzmanlar Putin'in seferberlik ilan etmekten başka çaresi kalmadığı yorumunda bulunmuştu.

Rus devlet haber ajansı TASS'ın aktardığı habere göre, Batı'nın nükleer şantajına maruz kaldıklarını söyleyen Putin, toprak bütünlüğünü korumak için her türlü silahı kullanmaya hazır olduklarını ifade etti. Putin, "Batı ülkemizi yok etmek istiyor. Batı, Ukraynalıları tanklara yem etmek istiyor. Bu tarihi Ukrayna bölgesinde, Ukraynalılar Neo-Nazi kontrolü altında yaşamak istemiyor. Ukrayna'da bulunan bu insanlardan vazgeçme hakkımız yok" dedi.

Rus lider, "Emirler kısmı askeri seferberlik yönünde ve kararı imzalandı. Askeri seferberlik yönündeki eylemlerimiz bugün başlıyor" ifadelerinde bulundu.

PUTİN: BLÖF YAPMIYORUZ

Batı'yı açık açık tehdit eden Vladimir Putin, "Batı'ya söylüyorum 'Cevap vereceğimiz birçok silahımız var' ve bu bir blöf değil. İnsanımızı savunmak için tüm kaynaklarımızı kullanacağız" dedi.

300 BİN YEDEK ASKER ORDUYA ALINACAK

Kısmi seferberlik kapsamında bir açıklamada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan geldi. Şoygu kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını söyledi

Şoygu, ayrıca Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

AYRILIKÇI BÖLGELERDEN REFERANDUM KARARI

Öte yandan, Donetsk'te Rus destekli ayrılıkçı liderler dün Rusya'ya katılmayla ilgili referandum yapacaklarını duyurdu. Rus kontrolündeki Herson bölgesindeki yetkililer de Rusya'ya katılmak için referandum talep edeceklerini duyurdu.

Donetsk, Luhansk ve Herson'da referandum tarihi 23-27 Eylül olarak açıklandı.

UKRAYNA ORDUSU KARŞI TAARUZA GEÇTİ

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırmasının ardından ilk kez Ukrayna ordusu Rus ordusuna karşı ilerleme kaydetti. Rus ordusu savaşın ilk gününde hedefini ülkenin başkenti Kiev olarak belirlemiş, aylarca süren mücadelenin ardından Ukrayna'nın kalbini düşürememişti. Daha sonra hedefini Donbas olarak belirleyen ve bu bölgede ilerleyişe geçen Rus ordusu bir süredir savunma pozisyona geçti.

Ukrayna güçleri haftalardır farklı noktalardan taarruza geçerek, birçok yerleşim yerini Rus ordusundan geri aldı. Ukrayna ordusu Lysychansk şehrinden sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunan Bilohorivka köyünün tam kontrolünü yeniden ele geçirdiğini duyurdu..

ZELENSKİ: BİR SONRAKİ ADIMA HAZIRLANIYORUZ

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'ya karşı taarruz sonrası ilerlemenin süreceği mesajını verdi. Zelenski, Ukrayna Ordusu'nun rehavete kapıldığı iddialarını yalanladı. 'Bir sonraki adıma hazırlanıyoruz' dedi.

Zelenski açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Bazılarınız zaferden sonra bir rehavete kapıldığımızı düşünüyor olabilir. Böyle bir durum yok. Sonraki hamleler için hazırlanıyoruz. Duyulması gereken yeni çok önemli isimler var. Çünkü Ukrayna’nın tamamı özgürleştirilmeli' ifadelerini kullandı.

Ukrayna, eylül başında başlattığı taarruz ile Rus ordusunun Harkiv bölgesinin neredeyse tamamından çıkarmayı başardı. Kiev kaynaklı haberlere göre, 300'den fazla yerleşim yeri, Rus işgalinden kurtarıldı.

Cephede yenilmeyen Rus askerleri ise, Donbas bölgesindeki mevkilere geri çekildi. Ancak Ukrayna’nın geri aldığı yerleşim yerleri hala Rus topçu birlikleri tarafından bombardımana tutuluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN